Какво по-патриотично от това да закусиш с една топла баничка с айрян? Оказва се – доста неща. Много от любимите ни "типично български” явления всъщност са възникнали в чужбина. За някои от тях разказва каналът на Ралица Петровa във vbox7.
Ето някои от тях:
Баничката с айрян
Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.
Чалгата
Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.
Жълтите павета
Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.
“Бански на лалета”
Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.
Млякото с ориз
Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Asdfg
16:27 21.11.2021
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 свидетел
16:28 21.11.2021
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 един от стадото
Коментиран от #16
16:30 21.11.2021
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Четник
Коментиран от #14
16:34 21.11.2021
9 провинциалист от провинция Тракия
Коментиран от #24, #25, #57, #65
16:35 21.11.2021
10 Луци
Коментиран от #19
16:36 21.11.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 ганчо потуранчо
16:37 21.11.2021
13 Транчев
16:37 21.11.2021
14 смерш
До коментар #8 от "Четник":
Т.е. Българи-и къде му е смешното?Коментиран от #20, #44
16:38 21.11.2021
15 Паразит
16:39 21.11.2021
16 Пръц
До коментар #6 от "един от стадото":
Глей сега ,тази БГ баница е подобна като онази,която БГ миндилите наричат “Ромска “ —филия хляб,олио и червен пипер.Сиреч,за хора с нисък праг на финансова стабилност.Бюрекът е друга бира,на Запад от БГ струва колкото няколко БГ банички,защото пълнежът не е от палмово масло и извара.
Коментиран от #29
16:40 21.11.2021
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Мдаа
16:42 21.11.2021
19 аз съм
До коментар #10 от "Луци":
Колевска ти ли си слънце мое16:42 21.11.2021
20 Четник
До коментар #14 от "смерш":
Смешното е,че Македонски граждани използват името “Българска баница”.Коментиран от #22
16:43 21.11.2021
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 тюфлека
До коментар #20 от "Четник":
с български паспорти16:48 21.11.2021
23 Наску диаманда
17:04 21.11.2021
24 Историк
До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":
През соца беше модерно да се смесва боза и кока кола 50/50Коментиран от #26
17:06 21.11.2021
25 Некой си
До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":
Бозата е турска напитка.Айряна всъщност е български и му казваме мътеница.Баница със сирене също.Другите производни на това са изгъзици-бюреци,тюфлеци и прочее.17:07 21.11.2021
26 През моето детство
До коментар #24 от "Историк":
Смесвахме боза с лимонада. Кока -Кола беше кът. За вкъщи трябваше да имаш и амбалаж.Коментиран от #28, #42
17:13 21.11.2021
27 Off цеце
Коментиран от #31
17:14 21.11.2021
28 Историк
До коментар #26 от "През моето детство":
Е да,така беше..но в по оборотните закусвални и сладкарници в Бургас човек можеше да изпие и една кока-кола.Незнам дали си въобразявам но навремето колата имаше много по добър вкус-тези ниските тумбестите бутилки!17:29 21.11.2021
29 един от стадото
До коментар #16 от "Пръц":
глей сега ти. Ако щеш с купешки кори, ако щеш с точени, кисело мляко/някои я правят с прясно/-водят я млечна, три яйца, сирене, олио 50гр. Да ти прилича на цганска. А бюрека не се води баница, и ако е недоизпечен е като варено тесто. Да ти имам стандарта за финансова стабилност. По принцип баницата се води народно ястие, ако я имаше ти тая стабилност щеше да плюскаш в МишленКоментиран от #32
17:31 21.11.2021
30 И какво се оказва
Коментиран от #37
17:33 21.11.2021
31 А ди-ариите какво са
До коментар #27 от "Off цеце":
И те ли са чисти български?Коментиран от #34
17:34 21.11.2021
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 kick
Коментиран от #35
17:37 21.11.2021
34 Off цеце
До коментар #31 от "А ди-ариите какво са":
Не, това са отцепили се от племето, после О с Манци17:44 21.11.2021
35 Тоа па
До коментар #33 от "kick":
Мътеницата си е наша,ама джагалите са донесли краставиците от Индия и те ти таратор,или както и известна по света-българска лятна супа.17:45 21.11.2021
36 Македонски
Коментиран от #46
17:55 21.11.2021
37 един от стадото
До коментар #30 от "И какво се оказва":
калдъръм. И то е турско. И бюрека е турски. Но никога баницата17:57 21.11.2021
38 Този коментар е премахнат от модератор.
39 А кисело мляко нямало ли е
До коментар #38 от "Кандидат Милионер":
Преди да открият бактерията?18:00 21.11.2021
40 папа
ще е някой сасед разбирасе.
Баниците са разли4ни в Арабските страни...
А османциците когато идват не са знаели какво е баница,защото са яли живи пилета с перушината.Голяма си баница с тиква/...
18:10 21.11.2021
41 По соца
Коментиран от #43, #45
18:23 21.11.2021
42 шшшт
До коментар #26 от "През моето детство":
недей издава такива неща, че през комунизма нещо си било кът18:32 21.11.2021
43 Историк
До коментар #41 от "По соца":
Също така Рубин,Бреза,..18:33 21.11.2021
44 От баш СМЕРШ
До коментар #14 от "смерш":
Колега, моля, не злоупотребявайте с чужди имена! Благодаря!19:08 21.11.2021
45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #41 от "По соца":
Лимонадата беше много хубава тогава,защото нямаше изкуствени подсладители.като малък обичах в кебапчийницата.кебапчета с гарнитура Лютеница с Лук.Беше такава каквато си я правим сега в къщи!19:08 21.11.2021
46 Хаха
До коментар #36 от "Македонски":
Хахахахахаахахах браво20:21 21.11.2021
47 Ако не
20:28 21.11.2021
48 Ана Маняни
20:39 21.11.2021
49 Да ви е Сладко
21:22 21.11.2021
50 Баничка с боза
21:27 21.11.2021
51 ....
21:57 21.11.2021
52 не ви ли е срам
Коментиран от #55
23:37 21.11.2021
53 Не са български
Коментиран от #61
23:57 21.11.2021
54 Mexico
06:27 22.11.2021
55 Срам има от други неща
До коментар #52 от "не ви ли е срам":
Но някои не се срамуват, а между баничка и бюрек, няма разлика, както между младеж и баба, същата работа.!08:07 22.11.2021
56 ⚜️Просветен⚜️
Коментиран от #59
10:34 22.11.2021
57 Цццц
До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":
А кажи кисело мляко на български. Млякото си е мляко а кисело защо защото нямате думата йогурт(yoğurt) дето си е оригинален турски.12:58 22.11.2021
58 Цццц
13:03 22.11.2021
59 Цццц
До коментар #56 от "⚜️Просветен⚜️":
Защо наричате айрян тоеа е турска дума, защотото млякото е турско, и бозата и баничките, и много ама много други ястия са си турски и това е много нормално13:05 22.11.2021
60 Друг
13:11 22.11.2021
61 Друг
До коментар #53 от "Не са български":
Ти нормален ли си?13:13 22.11.2021
62 Не е лесно да си проста
13:28 22.11.2021
63 Независим
16:02 22.11.2021
64 Този коментар е премахнат от модератор.
65 Леля ви
До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":
Киселото мляко също не е наше. Навсякъде по света е известно като йогурт, турска дума09:06 23.11.2021