Last news in Fakti

21 Ноември, 2021 16:21 16 458 65

Нещата, които мислим за български, но не са

  • български-
  • чужди-
  • традиционни-
  • баница с айрян-
  • чалга-
  • мляко с ориз

Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток

Нещата, които мислим за български, но не са - 1
Снимка: shutterstock

Какво по-патриотично от това да закусиш с една топла баничка с айрян? Оказва се – доста неща. Много от любимите ни "типично български” явления всъщност са възникнали в чужбина. За някои от тях разказва каналът на Ралица Петровa във vbox7.

Ето някои от тях:

Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

Чалгата

Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

Бански на лалета

Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    56 5 Отговор
    Трачевааааааааааа,днес къртиш!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 свидетел

    79 3 Отговор
    а, киселото зеле е изобретено от Джеймс Кук .......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един от стадото

    87 19 Отговор
    грешите драги. Баница няма никъде освен тук. Другото са някакви производни- бюрек/не е лош/ и др

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Четник

    68 4 Отговор
    Най—смешното е ,че в Лондон има “Българска баница” но собствениците на бизнеса са Македонци.

    Коментиран от #14

  • 9 провинциалист от провинция Тракия

    96 21 Отговор
    Класиката е баничка с боза, не с айрян. Отделно че за айрян трябва кисело мляко, а то вече си е наше.

    Коментиран от #24, #25, #57, #65

  • 10 Луци

    58 2 Отговор
    Дявълът като си нямал работа се занимавал с мислите на Транчева.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ганчо потуранчо

    70 5 Отговор
    Тя българската мартеница стана китайска, те тръгнали да реват за турската баница
  • 13 Транчев

    51 6 Отговор
    Транчева, Транчева... двойкарко глупава!
  • 14 смерш

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Четник":

    Т.е. Българи-и къде му е смешното?

    Коментиран от #20, #44

  • 15 Паразит

    36 3 Отговор
    Транчева тъпото пак се изказа!
  • 16 Пръц

    17 31 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    Глей сега ,тази БГ баница е подобна като онази,която БГ миндилите наричат “Ромска “ —филия хляб,олио и червен пипер.Сиреч,за хора с нисък праг на финансова стабилност.
    Бюрекът е друга бира,на Запад от БГ струва колкото няколко БГ банички,защото пълнежът не е от палмово масло и извара.

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мдаа

    30 5 Отговор
    Невероятни та п. Ни е надраскала тая трачева. То бива бива, ама толкова та по направо си е ...френия.
  • 19 аз съм

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Луци":

    Колевска ти ли си слънце мое
  • 20 Четник

    29 2 Отговор

    До коментар #14 от "смерш":

    Смешното е,че Македонски граждани използват името “Българска баница”.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тюфлека

    25 0 Отговор

    До коментар #20 от "Четник":

    с български паспорти
  • 23 Наску диаманда

    9 1 Отговор
    В никакъв случай, не ги мисля за БГ, единствено, банските на лалета, шезлонга, галошите и цървулите....!
  • 24 Историк

    9 25 Отговор

    До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":

    През соца беше модерно да се смесва боза и кока кола 50/50

    Коментиран от #26

  • 25 Некой си

    46 8 Отговор

    До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Бозата е турска напитка.Айряна всъщност е български и му казваме мътеница.Баница със сирене също.Другите производни на това са изгъзици-бюреци,тюфлеци и прочее.
  • 26 През моето детство

    24 5 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Смесвахме боза с лимонада. Кока -Кола беше кът. За вкъщи трябваше да имаш и амбалаж.

    Коментиран от #28, #42

  • 27 Off цеце

    28 6 Отговор
    Айриан е напитката на ариите, т. е. чисто си е наша, но нито на писачката, нито на преписвачката им идва в кофичките!

    Коментиран от #31

  • 28 Историк

    31 2 Отговор

    До коментар #26 от "През моето детство":

    Е да,така беше..но в по оборотните закусвални и сладкарници в Бургас човек можеше да изпие и една кока-кола.Незнам дали си въобразявам но навремето колата имаше много по добър вкус-тези ниските тумбестите бутилки!
  • 29 един от стадото

    26 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пръц":

    глей сега ти. Ако щеш с купешки кори, ако щеш с точени, кисело мляко/някои я правят с прясно/-водят я млечна, три яйца, сирене, олио 50гр. Да ти прилича на цганска. А бюрека не се води баница, и ако е недоизпечен е като варено тесто. Да ти имам стандарта за финансова стабилност. По принцип баницата се води народно ястие, ако я имаше ти тая стабилност щеше да плюскаш в Мишлен

    Коментиран от #32

  • 30 И какво се оказва

    18 8 Отговор
    ...,че всичко е турско освен паветата. Жоро Павето всъщност е българин.

    Коментиран от #37

  • 31 А ди-ариите какво са

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Off цеце":

    И те ли са чисти български?

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 kick

    26 8 Отговор
    Айряна се прави от кисело мляко, а то си е наше! Краднали са го от нашите овчари от турското робство и са го разпространили на изток!

    Коментиран от #35

  • 34 Off цеце

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "А ди-ариите какво са":

    Не, това са отцепили се от племето, после О с Манци
  • 35 Тоа па

    19 2 Отговор

    До коментар #33 от "kick":

    Мътеницата си е наша,ама джагалите са донесли краставиците от Индия и те ти таратор,или както и известна по света-българска лятна супа.
  • 36 Македонски

    7 27 Отговор
    1. работа която не е българска а българите си вярват че е ,е Македония!

    Коментиран от #46

  • 37 един от стадото

    23 2 Отговор

    До коментар #30 от "И какво се оказва":

    калдъръм. И то е турско. И бюрека е турски. Но никога баницата
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А кисело мляко нямало ли е

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Кандидат Милионер":

    Преди да открият бактерията?
  • 40 папа

    27 3 Отговор
    тази фитка какво иска да каже с тази статия,и така не разбрах, но разбрах че е много тъпа, и кой и е платил за тази статия?
    ще е някой сасед разбирасе.
    Баниците са разли4ни в Арабските страни...
    А османциците когато идват не са знаели какво е баница,защото са яли живи пилета с перушината.Голяма си баница с тиква/...
  • 41 По соца

    28 3 Отговор
    Имаше КООП кола и Алтай. Също така оранжада, тя беше за предпочитане. Алтай и оранжада бяха по 11 Ст. Масово се пиеше лимонада и сайдер, и двете по 5 Ст. Лимонада с вафла 10 Ст.

    Коментиран от #43, #45

  • 42 шшшт

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "През моето детство":

    недей издава такива неща, че през комунизма нещо си било кът
  • 43 Историк

    13 1 Отговор

    До коментар #41 от "По соца":

    Също така Рубин,Бреза,..
  • 44 От баш СМЕРШ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "смерш":

    Колега, моля, не злоупотребявайте с чужди имена! Благодаря!
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 1 Отговор

    До коментар #41 от "По соца":

    Лимонадата беше много хубава тогава,защото нямаше изкуствени подсладители.като малък обичах в кебапчийницата.кебапчета с гарнитура Лютеница с Лук.Беше такава каквато си я правим сега в къщи!
  • 46 Хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Македонски":

    Хахахахахаахахах браво
  • 47 Ако не

    8 0 Отговор
    можеш да напишеш нещо смислено, не пиши глупости.
  • 48 Ана Маняни

    14 5 Отговор
    Шкембето е сицилианско.Качамака също.Мекиците и повечето тестени са взети от евреите.Капламата е оригинално тиролско ястие.Концентрата за лимонадата беше австрийски.Тексим в Пловдив прозвеждаше кока-кола.
  • 49 Да ви е Сладко

    18 2 Отговор
    Само има една малка подробност че киселото мляко за Айряна идва от България защото историята казва че като отговорни за ферментацията на млякото, те са били известни още на древните траки, живели на територията на съвременна България от 6000-7000 г. пр.н.е. Използвали са ги, за да предизвикат ферментацията на овче мляко за получаване на кисело мляко, сирене и т.н., и че те ще бъдат първите пробиотични храни в света! Lactobacillus bulgaricus – Лактобацилус булгарикус За първи път е идентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров.
  • 50 Баничка с боза

    8 3 Отговор
    А тъпотията на този който е написал тази простотията от къде е?
  • 51 ....

    15 3 Отговор
    Напоследък много взе да се тръби кое не е българско. Но пък как не се намери някой да тръби кое е българско..
  • 52 не ви ли е срам

    10 1 Отговор
    Не различавате баница от бюрек!

    Коментиран от #55

  • 53 Не са български

    5 14 Отговор
    Какво бе,обидихте ли се толкова много?Запикахте кръв.Еми НЕ са български много неща- и какво да се направи?С говорене нищо няма да промени.Не са български и това е.То е нормално турците да са оставили доста неща-все пак и в доста българи тече турска кръв,та ядене няма да са оставили....

    Коментиран от #61

  • 54 Mexico

    6 1 Отговор
    Боб с чушки е мексиканско ястие, а "българското" кисело мляко се прави от вносно сухо мляко.
  • 55 Срам има от други неща

    1 6 Отговор

    До коментар #52 от "не ви ли е срам":

    Но някои не се срамуват, а между баничка и бюрек, няма разлика, както между младеж и баба, същата работа.!
  • 56 ⚜️Просветен⚜️

    9 2 Отговор
    Може и да съм просветен , но никак не разбирам един парадокс! Айрянчето се прави от кисело мляко , киселото мляко е категорично българско , но производната му напитка не е !? Що за несмаслени Мисири живуркат в пропадналата Ви редакция ?

    Коментиран от #59

  • 57 Цццц

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":

    А кажи кисело мляко на български. Млякото си е мляко а кисело защо защото нямате думата йогурт(yoğurt) дето си е оригинален турски.
  • 58 Цццц

    4 5 Отговор
    А кажи кисело мляко на български. Млякото си е мляко а кисело защо защото нямате думата йогурт(yoğurt) дето си е оригинален турски.
  • 59 Цццц

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "⚜️Просветен⚜️":

    Защо наричате айрян тоеа е турска дума, защотото млякото е турско, и бозата и баничките, и много ама много други ястия са си турски и това е много нормално
  • 60 Друг

    2 0 Отговор
    И за това ли плащат заплата? Тежко ни!
  • 61 Друг

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Не са български":

    Ти нормален ли си?
  • 62 Не е лесно да си проста

    6 1 Отговор
    Киселото мляко е българско, но айрянът бил турски! От къде ви извират тия мисли?
  • 63 Независим

    6 2 Отговор
    Айряна не се ли прави от кисело мляко, а киселото мялко не идва ли от Балканите а не от изтока, мисля че информацията не е коректно, прилича на разказ на някой от турист!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Леля ви

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Киселото мляко също не е наше. Навсякъде по света е известно като йогурт, турска дума