Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 10:52 1 461 4

Как ни вреди работата в офис

  • работа-
  • офис-
  • вреди-
  • здраве

Експертите категорично не препоръчват да прекарвате много време, оставайки в една позиция

Как ни вреди работата в офис - 1
Снимка: Shutterstock

Отивайки на работа сутрин, малко хора се замислят, че в офиса има неща, които могат да повлияят на здравето им. Ето за какво да внимавате по време на работа и как да се предпазите от заболяване:

Работа в седнало положение

Експертите категорично не препоръчват да прекарвате много време, оставайки в една позиция. Това може да доведе до развитие на различни сериозни заболявания, по-специално - сърдечно-съдови, съобщава dariknews.bg. Според тях прекарването на повече от пет часа на ден пред екрана на лаптопа в седнало положение може да доведе до сърдечен удар. Модерният начин за работа в изправено положение в наши дни също не е опция. Последиците от този начин на работа могат да бъдат болки в гърба и краката, пренапрежение на вените и кръвоносните съдове и други неприятности.

Съветите на специалистите са да се раздвижвате на всеки двадесет минути. Ако можете да се разхождате из офиса, направете го. Дори обикновеното люлеене на краката ви под масата и леките навеждания встрани ще имат положителен ефект върху здравето ви.

Офис с отворен план

Повечето съвременни офиси днес са с отворен план. Такава организация на работното пространство има и отрицателни страни. Според проучване на датски учени служителите в "отворени" офиси са с 62% по-склонни да вземат отпуск по болест в сравнение с офис служителите, които имат отделни стаи или поне прегради. Това е разбираемо. Много служители идват на работа в не дотам добро здраве и офисът се превръща в истинско място за размножаване на бактерии.

Мийте ръцете си колкото е възможно по-често, опитайте се да прекарате обедната си почивка на чист въздух и, разбира се, не трябва да бъдете герои и да ходите на работа с признаци на неразположение.

Вентилационна система

Въздухът в офиса, влизайки в сградата през вентилационната система, циркулира вътре в пространството, като се пречиства. Това е идеалният вариант. Всъщност във въздуха попадат всякакви микроорганизми и токсични частици, които ежедневно се отделят от химикали, мастило за принтер и т.н. Освен това самите филтри с изтекъл срок на годност се превръщат в среда за размножаване на бактерии и мухъл. Със сигурност рискът от астма, хронично възпаление и синузит, както и различни алергии е съвсем реален.

Специални служби обикновено се занимават с проверка и почистване на филтрите в офисите, така че можете да попитате отговорното лице преди колко време е извършена тази процедура. Можете също да опитате да се защитите, поне минимално, като сложите растение в близост до работното си място, което има способността да пречиства въздуха (фикус, бръшлян и др.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами в бардак

    5 0 Отговор
    по добре ли е...?!
  • 2 3737383829

    3 0 Отговор
    Не спомонахте 14 - 15 часови смени без регламентирани почивки и незачитане на трудовата медицина,работа с хора как се отразява на психиката - недоспиване ,психологически стрес,часове отгоре и никакво заплащане.
  • 3 Не знам, мила Божке! 🙂

    0 0 Отговор
    Колко да е вредна... 😎 Никога не съм работил в офис и не познавам живота на калинките и др. безгръбначните насекоми! Работил съм 20+ години предимно производство и най-вече по 12 часови смени.
    В офиса по-скоро бих се чувствал като в затвор, не е за мен, благодаря!
  • 4 трясъ

    0 0 Отговор
    12- часови смени за минимално заплащане. България все повече се накланя натам.