Last news in Fakti

25 Декември, 2021 19:22 7 279 13

4 прости начина да се отървем от миризмата на цигари в колата

  • пушене-
  • цигара-
  • кола-
  • миризма-
  • миризма на цигари-
  • тютюнев дим-
  • цигарен дим

Домашни "лекове", с които да се отървете от миризмата на тютюн в автомобила

4 прости начина да се отървем от миризмата на цигари в колата - 1
Снимка: Shutterstock

Силната, набиваща се в носа и неприятна миризма на цигарен дим, абсорбирана в дрехите, тапицерските материали и отложена върху всякакви повърхности, може да причини гадене, слабост и главоболие при непушач, да не говорим за рисковете за здравето от вдишаните частици от опасни вещества, пише actualno.com.

Одименият салон на автомобила може да се превърне в истинска газова камера за привържениците на здравословния начин на живот. Въпреки това, не се отчайвайте, ако сте си купили кола, която преди е била собственост на пушач. Има редица народни средства и ефективни решения, които бързо и ефективно ще премахнат неприятните миризми в купето.

Сода за хляб

Обикновената сода бикарбонат също може да помогне. Той е евтин абсорбент и освен че облекчава болезнените усещания от изгаряния, може ефективно да абсорбира миризми, включително и от тютюнев дим. Содата може да се остави в отворен съд само за няколко часа. Може също содата за хляб да се поръси точно върху седалките, килимите под краката ви и по пода. След един ден просто трябва да го съберете с прахосмукачка. Тази процедура ще изисква около пакет сода.

Трапезен оцет

Друг народен "лек" е течност, не по-малко миризлива от самите цигари. Говорим за обикновения трапезен оцет, който е 3-15% воден разтвор на оцетна киселина. Можете да намерите такъв във всяка кухня. Може ефективно да разтваря мръсотията, мазнините и да отмива микробите. Неговият слабо концентриран разтвор (1-2 чаени лъжички на чаша вода) може да се използва за избърсване на вътрешните облицовъчни материали в колата.

Амонячен разтвор и амоняк

Ако всички предишни методи не дават желания резултат и не са премахнали миризмата на цигари, тогава можете да използвате тежката артилерия - амонячен разтвор или амоняк. Това са доста мощни абсорбенти, значително превъзхождащи по сила вече споменатите оцет и сода. Изсипани в плосък отворен контейнер и оставени в колата за 5-10 часа, те са в състояние да премахнат дори силно вкоренени миризми в тапицерията на седалките, таваните и пластмасата. Високите концентрации на тези вещества във въздуха могат да причинят замайване или дори припадък, така че не стойте в колата, докато те преседяват там.

Озониране

Последната мярка за тези, които са разочаровани от народните методи за борба с миризмата на тютюнев дим, могат да бъдат процедурите, предлагани от автомивките: озониране и така наречената суха мъгла. И едното, и другото представляват напълване с озон или ароматна течност в затворен автомобил за 30-40 минути.

Ефектът на озонирането се счита за по-ефективен, тъй като озонът, за разлика от пръсканата течност с аромат, не маскира, а неутрализира неприятните миризми заедно с бактерии, вируси и спори.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чичо Манчо

    31 4 Отговор
    Не пушете в колите,толкова е просто,иначе прилича на кенеф
  • 3 Единствения начин е

    17 5 Отговор
    да смениш колата.От цигари и ци...ин няма измирисване
  • 4 Gucci x Balenciaga

    12 4 Отговор
    Най добрият вариант е прозореца да е отворен когато се пуши,пепелника всеки ден да се почиства и няма проблеми.Има хора си правят колекция от фасове в колата нормално е да вуни ужасно.
  • 5 Механик

    20 3 Отговор
    Наяжте се вечерта с чесън и пържен бобец, а за закуска ползвайте подлютена шкембе чорбица! Грантирам ви, че няма да се усеща никава миризма на цигари.

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Gucci x Balenciaga

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Добре че не си шофьор на Такси 😂 , стана ми смешно извинявай ако те обидих
  • 8 Да....ето ги:

    8 3 Отговор
    Не пуши.
    Не пуши.
    Не пуши.
    Не пуши
    И един допълнителен:Не пуши.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пепи

    5 3 Отговор
    На мен ми харесва да мирише на цигари.
  • 11 Абе

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    не е баш така. Щото от бобеца и чесъна като пръдна, забивам всичко дълбоко в тапицерията и после няма отмирисване. А пък и шкембе чорба, ако случайно изпусне дюзата, край!
  • 12 It’s James 🇺🇸

    2 0 Отговор
    Това с оцета не мисля че е добра идея. Да го пробва този, който иска колата му после да мирише на салата. Аз бих препоръчал rubbing alcohol, или друг вид alcohol e.g. vodka 40%

    Коментиран от #13

  • 13 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "It’s James 🇺🇸":

    Сакън! Водката да не си посмял да я ползваш за такива неща!