Last news in Fakti

16 Април, 2013 17:54 3 672 3

Стилист Капанов: С наближаването на лятото жените предпочитат по-къси коси

  • кръстю капанов-
  • диана найденова-
  • стилист-
  • фризьор-
  • коафьор-
  • семинар

Семинар на тема „Тенденции в прическите, грима и облеклото през сезон пролет-лято 2013” се проведе в София в неделя. По този повод Факти.бг потърси за коментар стилист номер едно на прически в България – Кръстю Капанов, и една от най-добрите фризьорки в страната -  Диана Петкова.


Кръстю Капанов е най-известният български коафьор, носител на множество международни отличия. Той е подготвил над 2000 ученици в цяла България, като част от тях работят в САЩ, Франция, Германия и много други страни. Стилист Капанов е основател и председател на Националното сдружение на фризьорите в България, а също така е и президент на „Интеркоафюр – България”, председател на Регионалната занаятчийска камара – София, председател на Националната занаятчийска камара. Той е носител на рицарския орден „ Интеркоафюр – Мондиал”, присъждан за изключителен принос в развитието на фризьорското изкуство в световен мащаб. От 1.10.2008 Кръстю Капанов издава и месечното лайфстайл списание „Прическа и стил”.


Диана Петкова също е една от най-добрите фризьорки в страната с 20-годишен стаж в тази сфера. Русенката е създала много млади кадри, предавайки им тънкостите в занаята. Още от самото начало на своята кариера започва да работи съвместно със стилист Капанов, като и до ден днешен двамата са в перфектни професионални взаимоотношения.

Организират ли се подобни семинари и извън столицата или за момента се провеждат само в София?

Капанов: Повечето от семинарите се провеждат в София, но има и в провинцията. Тази седмица например ще се организира подобно събитие и в Русе.

Петкова: Ревюто, което ще се състои в Русе, ще бъде финална част на проявата „Дунавски център за изкуство и занаяти”. За самото събитие мога да кажа, че ще бъде с гости от цялата страна. Ще има представители от областта на килимарството и бижутерията. Освен това ще има изложба с подвижни картини и рисувана коприна.

Връщат ли се ретро прическите на мода?

Капанов: Модерни са прическите, за които професионалистът умее да прецени дали отиват на отделния човек - те могат да бъдат официални, ретро или по-ежедневни. Специалистът е този, който преценява кое е модерно.

Петкова: Смятам, че облеклото налага стила на прическите, а в момента забелязвам, че сравнително актуален е видът от 50-те години на XX век.

Все по-често забелязваме, че младите дами сплитат своите коси. Връща ли се тенденцията на плитките?

Петкова: Тенденцията със сплетените коси тръгна много отдавна, но впоследствие се преобрази доста. Всъщност мисля, че плитките ще бъдат актуални и в следващите години по простата причина, че всеки може да си направи плитка, тъй като се прави изключително лесно и бързо, а и не се изискват специални умения за нея. Но тя не е елемент на висшата мода, а по-скоро на всекидневието.

Смятате ли, че младите фризьори наблягат на по-авангардни прически?

Капанов:  Не, не смятам. Например, ако дойде един дипломат, няма как да му се направи авангардна прическа. Всичко зависи от клиента, който седи на фризьорския стол.

Кои ще са най-актуалните прически и подстригване през топлите месеци на 2013-а?

Капанов: С наближаването на лятото жените предпочитат да са с по-къси коси. Не мога да кажа, че има точно определен тип лятна прическа, която ще бъде актуална, защото в нашия бранш най-важно е разнообразието. Всяка една прическа трябва да бъде така направена, че самата жена да се чувства и да изглежда добре.

Петкова: Аз мога да вмъкна, че при моите клиенти кичурите са едно от най-честите предпочитания и смятам, че всъщност тяхната мода е постоянна. Има голямо търсене на кичури в преливащи цветове, "сенчести" кичури. Когато има екстремно скъсяване на косата, бих могла да препоръчам кичури в екстремни цветове (синьо-зелени, лилави, оранжеви, розови и др.), но да не бъдат повече от един или два, защото те се носят по-скоро като аксесоар.

На какъв тип абитуриентски прически ще се заложите тази година?

Капанов: Държа да отбележа, че всеки абитуриент трябва да изглежда млад, а не да е гипсиран или натруфен в главата. Смятам, че трябва да се чувства младежкото в него, а не да се прави на това, което не  е.

Петкова: Ако погледнете учениците как ходят по улиците и в училище, ще забележите, че не ние, а самите те налагат актуалните прически през сезона. Всъщност ние сме хората, които трябва да отговорим на техните изисквания. Ако искат обем, ние сме длъжни да им го направим. Търсенето определя предлагането.

По време на семинара на няколко пъти се спомена думата „омбре”? Какво по-точно означава тя във фризьорството?

Капанов: Това е един вид оцветяване на косата, което определена фирма лансира с икономически подбуди. Но аз съм на принципа, че трябва да направим на всеки това, което му подхожда.

Петкова: На мен специално този стил ми е малко в повече, защото той, като мода, мина преди 2-3 години и беше наложен от световноизвестни коафьори. Ефектът „омбре” представлява  изсветляване на косата – от тъмен корен,  през по-светъл цвят на дължините и много руси краища. Много марки, рекламирайки продуктите си, се опитват да втълпят, че това е масова мода.   

Какво бихте посъветвали начинаещите фризьори за успешна кариера?

Капанов: Моят съвет към всички, които искат да се занимават с фризьорска дейност, е да не спират да посещават всякакъв вид семинари с тази тематика. Да взимат участие в такъв вид фестивали, защото именно това е развитието на младия специалист. Човек, който вярва, че е постигнал успех за три дена или три месеца, много бързо загива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпчо

    0 0 Отговор
    КАТО ТВОЍТА
  • 2 лектор

    0 0 Отговор
    ....Е,като дойде времето за Световният семинар на тема:
    "Тенденции в прическите около интимните зони,грима и
    ароматите около долните телесни отвори и оскъдното-
    -или почти липсващо-облекло през сезон ПРОЛЕТ-ЛЯТО",
    и аз смятам да участвам в оживените,бурни и горещи
    дискусии по темата С МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ!
    Като се надявам то да е НАДЛЕЖНО ОТРАЗЕНО обстойно и
    изцяло,надълго и нашироко във всички наши и световни
    средства за.............-за МАНИПУЛАЦИЯ,имам предвид...........
    Нали и там работят хора,изкарващи "насъщният"с "труда си".....

    Коментиран от #3

  • 3 тъпчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "лектор":

    УМЕН СИ ЕЍ МНОГО СИ УМЕН ОТ ТЕБЕ ПО УМЕН НЯМА