Last news in Fakti

29 Декември, 2021 12:49 4 542 2

Грешки в чистенето правят дома ни мръсен

  • чистене-
  • грешки-
  • дом-
  • мръсен

Оставяте мръсни съдове в мивката

Грешки в чистенето правят дома ни мръсен  - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки търси бърз и лесен начин да почисти дома си. Малко са хората, които истински се наслаждават на чистенето. Повечето от нас го приемат за досадно задължение, което отнема от времето им. И все пак, чистенето е неизбежно, ако искаме домът ни да е свеж, чист и безопасен за здравето ни. Въпреки това, често допускаме грешки в чистенето, които всъщност не помагат на дома ни да сияе, а го правят по-мръсен.

Кои са грешките в чистенето, които правят дома по-мръсен?

Допускате да се натрупа излишна хартия

Сметки за ток, парно, вода, различни брошури, рекламни флаери, които събирате от пощенската кутия и захвърляте в някое кътче в дома или на масата са все купища излишна хартия, която събира прах. Започнете от тях, за да направите дома си по-малко прашен. Изхвърлете всичката хартия, която не ви трябва. Рециклирайте я. Направете нещо добро за дома си и за природата.

Оставяте мокри кърпи в банята

Мокрите кърпи в банята са рецепта за развитие на мухъл. Никога не дръжте мокри хавлиени кърпи и халати там. Оставяйте ги извън банята, за да изсъхнат.

Използвате прекалено много почистващ препарат

Много хора погрешно смятат, че ако използват повече препарат, ще изчистят по-добре. Това не е така. Всеки препарат има своята дозировка и това не е случайно. Ако използвате повече препарат, рискувате той да остане по повърхностите, а това е магнит за още мръсотия след това.

Чистите с мръсни пособия

Ако не почиствате парцалите, кърпите, прахосмукачката си, четките, които използвате, това няма да ви помогне да направите дома по-чист, а напротив. Чистенето с мръсни пособия е като омагьосан кръг, който ви кара да си мислите, че чистите нещо, а всъщност само хабите усилия и време без реален резултат, пише az-jenata.bg

Използвайте една мокра кърпа за цялата баня

Ако пестите от почистващи продукти и пособия, не е трудно човек да се сети, че домът ви не е толкова чист, колкото си мислите. Лош навик е да използвате само една почистваща мокра кърпа, за да почистите няколко повърхности в едно помещение. Ако искате истински чист дом, не го правете. Така само разнасяте мръсотията от едно място на друго.

Оставяте мръсни съдове в мивката

Много хора правят това – оставят мръсните съдове в мивката да се натрупат и чак тогава ги мият. Това създава условия за развитие на бактерии, които след това могат да плъзнат из цялата кухня. Мийте чиниите навреме.

Носите обувки вкъщи

Обувките, с които ходите навън, нямат място в дома освен в шкафа за обувки или в антрето до входната врата. Внасянето на мръсотия отвън е основа за силно замърсяване на дома и потенциално инфектиране с различни патогени.

Съхранявате почистващи продукти погрешно

Прекарвате много време в търсене и откриване на почистващ препарат, от който имате нужда, а след това не го съхранявате правилно. Това крие риск от недостатъчно почистване на дома ви и лъжлива сигурност.

Оставяте храната да се развали в хладилника

Развалената храна в хладилника е основа за развитие и разпространение на бактерии. Не дръжте развалена храна в кухнята или в хладилника, за да избегнете този риск.

Не четете етикетите

Една от честите грешки е да не се четат етикетите на препаратите. В тях е изрично упоменато как точно да се използва препарата, така че едновременно да е полезен и безвреден за здравето. Правете го винаги, за да имате по-чист и здравословен дом.

Използвате агресивни препарати

Ако използвате предимно белина и други подобни силни препарати, това не означава задължително, че домът ви е по-чист и дезинфекциран. Агресивните препарати могат да имат потенциални рискове за здравето на хора и домашни любимци.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    2 1 Отговор
    Мокрите кърпи в банята са рецепта за развитие на мухъл. Никога не дръжте мокри хавлиени кърпи и халати там. Оставяйте ги извън банята, за да изсъхнат.
    и тази дава съвети!!!!
    Аз ги пера такива "мокри" кърпи!!!!!
  • 2 Сивата котка

    0 0 Отговор
    Ами като я купиш полуразвалена на промоция в европейска голяма търговска верига, каква ще стане в хладилника?