Last news in Fakti

1 Януари, 2022 19:06 4 074 6

Вкаменелости на два милиона години са открити на остров Лесбос

  • вкаменелости-
  • остров лесбос-
  • археолози-
  • животни-
  • фосили

Екип от специалисти са открили останки от различни животни

Вкаменелости на два милиона години са открити на остров Лесбос - 1
Снимка: shutterstock

Вкаменелости на два милиона години са открити на гръцкия остров Лесбос, съобщава гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от DarikNews.

Намерените вкаменелости на скелети и кости показват, че най-големият остров в Егейско море е кипял от живот, отбелязва телевизията.

Екип от специалисти, водени от преподавателя по палеонтология Никос Лирас, са открили вкаменелости на коне, антилопи, елени и десетки хищници, обитавали острова преди 20 хиляди века.

Според директора на музея по естествена история на острова Никос Зурос находките свидетелстват за наличие на богата фауна и разкриват важна информация за фауната и екоисистемата в източната част на Егейско море и връзката на островите с Близкия Изток.

Проучването е започнало през ноември 2019 г., като първият му етап е приключил в края на 2021 г. въпреки възникналите заради пандемията ограничения и проблемите.

До момента са открити около 500 обекта. Има и много вкаменелости, които все още не са проучени.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    И бледнее Венера, пред Сафо. Това са 1вите маке домашни любимци бре.
  • 2 Зиг Зак

    10 6 Отговор
    Стига глупости намерили са въздух под налягане. Гърците си плащат на иманяри като намерят нещо някъде го предават на тяхното министерство на науките и история. И после гърците намерили артефакти, че живота е възникнал в Гърция. Там разправят, че те са открили кафето като са плавали по света или Язон като е търсил Златното Руно. Аман от мекерета пак трябва да видят конските фенери.

    Коментиран от #6

  • 3 гошо

    22 0 Отговор
    яснооо... от тук до твърдението, че лесбийките са от 2 милиона години, е една крачка. :D
  • 4 Перо

    11 0 Отговор
    Вкаменелостите са от времето на създаване на първата македонска държава и нация,в рамките на РСМ,според държавното им ръководство!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.