4 Януари, 2022 12:45 5 130 21

Ето как е трябвало да изглежда главният град на Хитлер (ВИДЕО)

  • хитлер-
  • мегаполис-
  • германия

Той иска да нарече визията на своята нацистка дистопия "Welthauptstadt Germania" (мегаполисът на света Германия)

Ето как е трябвало да изглежда главният град на Хитлер (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Нацистката столица на света е плод на умовете на Адолф Хитлер и неговия помощник Алберт Шпеер. Проектът започва през 1937 г. Направен е безпрецедентно голям макет, а цели части от Берлин са премахнати, по същото време, когато се планира Холокоста.

Хитлер иска да нарече визията на своята нацистка дистопия "Welthauptstadt Germania" (мегаполисът на света Германия) и на теория тя трябва да бъде завършена до 1950 г. Шпеер вече е впечатлил Хитлер с работата си в Нюрнберг, където умишлено преинтерпретира класическата архитектура в масивни и силно нацистки сгради, предназначени да сплашат и засилят впечатлението за власт.

Идеята на Хитлер и Шпеер е да вземат всички монументални сгради, булеварди или скулптури, които Европа има, и да им направят копие, но няколко пъти по-голямо. Повечето от тези красоти се предвижда да бъдат наредени по един дълъг седем мили булевард, който най-добре да илюстрира величието и силата на нацистка Германия.

Център на нацисткия култ

На юг би трябвало да има триумфална арка, като Парижката, но шест пъти по-голяма. На север булевардът се отваря към парадния площад, който от своя страна се простира към огромния „двор на Хитлер“. Този „двор“ е вдъхновен от елегантните сгради на римския пантеон и базиликата Св. Петър, но размерът е по-важен за Хитлер от елегантността.

Предвижда се сградите да са с площ 99 000 квадратни метра и да бъдат сводести, а за целта да се използва около 200 000 тона материал. Това трябва да е център на нацисткия култ, сърцето на метрополиса и най-голямата затворена сграда в света, която може да побере 180 000 души, пише Блиц. Само дъхът на тези хора би създал дъжд, тъй като влагата ще се издига към таваните и ще капе (което звучи отвратително).

Построени са само няколко сгради, а канцеларията на Хитлер е разрушена при бомбардировките на Берлин през 1945 г. На около десет километра от центъра е построен стадион за Олимпийските игри в Берлин през 1936 година. Той е най-големият в Европа, подобен на римския Колизеум, само 200 метра по-дълъг. След успеха на Игрите Хитлер решава, че се нуждае от по-масивна арена, но тя е построена само наполовина.

Останалата част от германския метрополис е прерязан от пътища, железопътни линии, тунели и жилища. Самата околна среда не би се отразила добре на жителите ѝ, които трябва да се движат в града през сложни подземни тунели, за да не нарушават красотата и хармонията на екстериора. Архитектурата е използвана за буквално и метафорично убиване на хора.

Цели берлински квартали са изравнени със земята, над 60 000 жилища са конфискувани, а над 100 000 германци остават без дом. 25 000 апартамента са отнети от евреи. Те са изгонени, изпратени в гета, след това в лагери на смъртта, а бездомните германци са натикани в техните домове. Известно време евреите са ползвани като работници. Съобщава се, че Шпеер казва: „…евреите са се научили да правят тухли в египетското робство“.

Именно това е началото на Холокоста. В близост до кариерата са построени лагерите на смъртта Грос-Розен, Бухенвалд и Маутхаузен, а близо до тухларната е построен Заксенхаузен. Шпеер подписва договор със СС и всички тухли отиват на германската строителна площадка. Десетки хиляди умират от непрестанен труд в студа. Работната сила от 130 000 души се състои не само от евреи, но и от военнопленници, а също и роми, синти, хомосексуалисти и просяци, за да „ускорят“ производството.

Строителството спира с напредването на войната. Шпеер е толкова убеден в победата на нацистите, че очаква бомбардировките над Берлин, за да изравни всичко със земята и да започне да строи. В крайна сметка той всъщност има късмет. Докато Хитлер, за съжаление, се самоубива и не отива на съд, Шпеер твърди в Нюрнберг, че няма представа за Холокоста и не е екзекутиран. Следващите 20 години прекарва в затвора Шпандау.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    13 38 Отговор
    копейкин иска да има свой град, без ограничения, без закони, абе слободия, валутата ще е рубли и копейки !!!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Display

    61 9 Отговор
    Ще си го търсят фюрера със свещ, ама........
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръдливия Ханс

    25 21 Отговор
    Хитлер е бил любимец на целия германски народ Колкото до жертвите те са два пъти по малко от болшевика Сталин който избива и изселва милиони по мирно време а не като фюрера по време на война

    Коментиран от #19

  • 9 Свиня балканска

    11 21 Отговор
    Жалко,че не спечели войната сегащ щеше вече да ни е избил до крак такива Боклуци да не мърсим света.
  • 10 Сега Шваб ще му

    10 3 Отговор
    го построи, прекрасния нов фашистки мегаполис.
  • 11 плевен

    25 1 Отговор
    Щом "автора във Факти" Божидара ми говори за седем мили и елегантност, значи е авторско преписване от англичани. Щом ми говори за Холокоста през 1937-ма, значи не знае, че решението за унищожаване на евреите е взето през 42-ра. Колкото до Шпеер, след него Гермония никога няма да има такъв организатор.
  • 12 Фандъкщадт

    12 6 Отговор
    Нещо подобно на софето днес, грандоманщина, мутробарок и тунелите на тиквеното метро отдолу.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НЕРЕЗ

    6 2 Отговор
    Велик е нашият войник...И Хитлер е....
  • 15 А сега

    17 1 Отговор
    германците ще бъдат прогонени от германските земи по заповед на ционистите за тях те са гои.
  • 16 Алфа Вълкът

    27 2 Отговор
    Какво прави Хитлер - национализира еврейските банки, връща на хората отнетите домове. Въвежда здравната система, дава безлихвени кредити на младите германски семейства и опрощава част от заема им на новородено дете!
  • 17 Алфа Вълкът

    4 2 Отговор
    Аз правя като вятъра на последния софянец
  • 18 Лени

    18 3 Отговор
    С иключение на някои грешки, Хитлер е бил изключително умен и комбинативен, стигнал е доста далече с разработките си и помощниците, които е имал. Най грубата грешка, че напада Русия. Защитавал е народа си.

    Коментиран от #20

  • 19 Още един

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пръдливия Ханс":

    Болен нямаше да те има при победа на Хитлер а колко е избил и преселил Сталин това е работа на съюза
  • 20 1111111111

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Лени":

    Не, най-голямата му грешка е, че позволява на Японците да го вкарат във война с Америка. Вместо това е трябвало да ги накара да нахлуят в СССР от изток за да се бият руснаците на два фронта. И тогава като нищо щеше да спечели войната.

    Коментиран от #21

  • 21 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1111111111":

    Ти японците явно ги изкара направо от цирка. И какво ще ти търсят в студа насред нищото в Якутия покорителите на почти половин Азия. Война не се ли води за облаги според теб? И какво те кара да мислиш, че янките няма да ги нападнат в гръб?