Last news in Fakti

5 Януари, 2022 16:57 8 246 16

Учени разкриха възрастта на Слънцето и колко още му остава

  • слънце-
  • космос-
  • планета-
  • звезда-
  • възраст-
  • край

Експертите смятат, че нашата звезда има още близо 5 милиарда години живот

Учени разкриха възрастта на Слънцето и колко още му остава - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха, че Слънцето е "изживяло" около половината от живота си и с помощта на сложни изчисления са разбрали кога най-накрая ще изгори.

Слънцето осигурява светлината през деня, топлината през лятото и без него щяхме да се озовем в меко казано неудобна ситуация - така че е лоша новина, че един ден него вече няма да го има.

Учените са открили, че звездата в момента е на "средна възраст" и ѝ остават само пет милиарда години, докато спре да свети окончателно, съобщава Daily Star.

Според Паола Теста, един от изключително интелигентните хора, работещи по проекта, тези изчисления могат да бъдат направени благодарение на ново разбиране за ядрените реакции и синтеза.

Паола казва: „Много от напредъка на науката е сравнително нов, например от миналия век, защото огромна част от разбирането как работи една звезда идва именно от изучаването на ядрените реакции и синтеза, правено тогава. Преди 30-те години на миналия век една от основните идеи за това как работят звездите беше, че енергията им идва само от гравитационната енергия."

„Чрез събирането на много различна информация от много различни звезди, астрономите и астрофизиците биха могли да изградят модел за развитието на звездите. Това ни дава доста точно предположение за това на колко години е Слънцето."

Според НАСА, въпреки че Слънцето е центърът на нашата слънчева система и е от съществено значение за нашето оцеляване, то е едва средна звезда по отношение на своя размер.

Открити са до 100 пъти по-големи звезди и много слънчеви системи имат повече от една звезда.

Изучавайки нашето Слънце, учените могат по-добре да научат как работят далечните звезди.

Понастоящем Слънцето се намира на около 93 милиона мили от Земята и ако все още е наблизо до момента, в който реши да изчезне, това ще направи нашата планета нестабилна – вероятно това ще доведе и до нашия край, тъй като почти всичко на планетата зависи от Слънцето, за да оцелее.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    26 1 Отговор
    Кофти,след 5 милиарда години яко ше се мре!🙉🙉🙉

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Ееее...не така , писимистично .Ще поживеем , ще видим ! ))))
  • 3 6A13TT

    25 1 Отговор
    Нищо ново. Освен, че в БГ са почнали да мерят разстоянието в мили.
    Смешна статия със смешен превод.
  • 4 Румен

    9 5 Отговор
    Боцнете и слънцето, та да има по кратък живот. Амън бе. Заради него сутрин кафета, а вечер ракия. Долу слънцетооооо
  • 5 гошо

    15 1 Отговор
    ясно... видяло се е, че ще се местим. а не ми се тръгва от тук. ;)
  • 6 ivan ti

    19 0 Отговор
    Г-жо Андреева защо не почетете малко преди да преписвате неграмотно?

    Коментиран от #7

  • 7 Мили Онера

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "ivan ti":

    Даже и милите не е превърнала в км. Сигурно е по някаква сложна формула и затова
  • 8 Нямам Срам

    1 7 Отговор
    До факти ... Преди да изчезни слънцето ще изчезне земята ... Я това го учех преди 20 години в училище за слънцето .. все пак ако изчезне някак си слънцето живота на планетата ще има около седмица може месец ( не съм биолог физик) преди да изстини планетата . Дори сега има места където с месеци няма слънце . Но като цяло земята ще почне да криволичи из космоса или да тръгне към Юпитер заради гравитацията и ..
  • 9 Малък Дебел

    13 3 Отговор
    Да му мисли Лили Иванова нас ни остави ;)
  • 10 Taka si e

    15 0 Отговор
    това го пишеше в дебелите книги преди повече от 40 г. Чел съм го в списания от 60-те години. Ама някой се сетил да претопли старите манджи и да вземе пари за това.За 5 милиарда години могат да се сменят поне няколко хиляди тиквенски цивилизации като нашата.

    Коментиран от #11

  • 11 Перко

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Taka si e":

    Точно това щях да напиша .Чел съм го в списание космос преди почти 40 години.
  • 12 бай Гъдю

    5 1 Отговор
    И на тея заплати ли им дават? Я не вервам. Че почекам и ке видим...
  • 13 mi6osp

    4 0 Отговор
    Смята се ,че след 5 милиарда години слънцето ще свети като червен гигант, в инфрачервената област, а след още някой и друг милиард години ще е ослепително бяло джудже. Ще поживеем, ще видим дали е вярно.😃
  • 14 Това не е вярно

    8 0 Отговор
    Това не е вярно! След 6 млрд. години ще е! Сега да ми дадат на мен парите , които са отделили за провелото се изследване , а ако не позная , ЩЕ ИМ ГИ ВЪРНА!
  • 15 Behemoth

    6 2 Отговор
    Да се чуди човек защо да ходи на работа тогава....какъв е смисъла ....Баце много се мина с тия шкафове...
  • 16 тортиля

    1 1 Отговор
    Учените са открили, че звездата в момента е на "средна възраст" и ѝ остават само пет милиарда години, докато спре да свети окончателно, съобщава Daily Star. ТЕЗИ ИЗУЧЕНИ КОЛКО ГОДИНИ МИСЛЯТ,ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ? ЕДИН-ДВА МИЛИАРДА ГОДИНИ ИЛИ ПОВЕЧКО?