Last news in Fakti

12 Януари, 2022 11:11 81 043 51

Защо американците не си простират прането

  • америка-
  • австралия-
  • инфлуенсъри-
  • пране-
  • простор

В основата стоят правила, наложени отдавна при строителството на кварталите

Защо американците не си простират прането - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро една американка, обикаляща света, стигна до една далечна страна и видя нещо, с което изобщо не беше свикнала в родината си. Тя дори настоя в интернет, „моля да ми обясните защо местните хора постъпват по този начин".

TikTok звездата @mirandaknows пусна видео, в което показа изненадата си от това, че австралийците си простират дрехите навън да се сушат, пише pochivka.blitz.bg

„В Америка, когато ни е ден за пране, слагаме всичко в пералнята, а след това в сушилнята. И за 20-30 минути всичко е сухо и просто си го прибираме в гардероба“, посочи тя.

„В Австралия почти всеки инфлуенсър, когото виждам да пере, си вади прането от пералнята и го окачва пред къщата си на простор“, добавя тя. Миранда се чуди дали причината е, че сушилните в тази страна не са широко разпространени или има нещо друго, като борба със замърсяването. „Просто не разбирам“, диви се тя.

Много австралийци ѝ отговарят, че се чудят точно на обратното – защо американците нямат простори. Те изтъкват колко добре е за околната среда просто да ползваш слънцето и вятъра безплатно. „И защото не сме мързеливи“, добавят те.

Разбира се, простирането на дрехите далеч не е нещо, което се ограничава до Австралия. Американците ще останат учудени и когато разглеждат голяма част от Европа, да не говорим за Азия и Африка.

Но защо американците не си сушат дрехите на простор?

Според статия в Би Би Си, причината е в правила, наложени от общински организации. „В повечето случаи правилата на общностните асоциации са наложени от инвеститори и строители по времето, когато са строени тези общности“, обяснява говорител на Института за общностни асоциации.

„В повечето случаи решението е взето от естетическа гледна точка. Инвеститорите и строителите се опитват да продават домове и мисля, че повечето смятат, че просторите развалят цялостния външен вид и уличния изглед в тези населени места, а оттам и продажбите. Независимо от причините, външният вид и уличният пейзаж имат директно отражениe върху стойността и продажбите на имоти. Може да се каже, че повечето асоциации са запазили тези правила точно по тези причини“, обяснява той.

Правила, наложени от общностните организации и наемодателите, забраняват на десетки милиони хора да си сушат дрехите отвън, защото, според тях, това е нелицеприятно и сваля цените на имотите.

Много хора, обаче, рискуват да бъдат наказани от закона, като не се подчиняват на тези правила и настояват, че американците трябва да се откажат от сушилните в името на околната среда.

„Всички си мислят, че хората правят каквото си искат в задния си двор. Ако изляза там по бански, няма да е проблем, но ако си простра дрехите, ще бъде. В това няма логика“, каза пред Би Би Си жена от групата на „бунтовниците“.

Днес около 20 щата в Америка разрешават на жителите си да си сушат дрехите навън, съобщава nzherald.co.nz.

„Американците имат репутацията, че са много против просторите“, написа авторката в „Уолстрийт Джърнъл“ Мишел Слатала, която също се бореше за правото да си суши дрехите навън.

През 2019 г. жителите на комплекс в Западен Окланд, Нова Зеландия, се оплакаха, че техни съседи си сушат дрехите навън. „Изглежда толкова разхвърляно и не е приятно за гледане, когато хората минават по нашата улица“, посочиха те в оплакването си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 148 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дддд

    73 24 Отговор
    В Ню Йорк е много влажен въздуха и дрехите не могат да изсъхнат, затова ползват сухилня !

    Коментиран от #26

  • 4 ПСР

    176 9 Отговор
    Не бих си проснал гащите,ако балконът ми гледа към улицата.Но,моят е към заден двор,а съседи нямат поглед към него.Значи,особено през лятото,прането се напича от слънце,подухва го вятър,замирисва още повече на свежо,не харча ток за сушилнята...много ползи.Да им имам на американците забраните и разрешенията.

    Коментиран от #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сивата чапла

    164 10 Отговор
    Айде моля, моля! Такъв ужас е там, много домове нямат ни перални, ни сушилни и се ползват обществени. Целият блок слиза в избата, където обикновено са пералните и сушилните и там каквото такова. Отвратително, говоря за дето са под наем хората. Другите пък ходят с колите си до обществените перални и там същото безумие. Та на тях им е забранено да садят плодни дръвчета в градините си, затова е всичко трева. Та те училищата в някои щатове са без прозорци, .....

    Коментиран от #8

  • 8 qwerty

    136 12 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата чапла":

    Някой добре печели от тези забрани - собствениците на пералните под наем и търговците на плодове. ;)
  • 9 Лост

    150 9 Отговор
    Защото всичко е за пари-имотът щял да бъде по евтин. В главите им само пари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 незнайко

    135 8 Отговор
    Затова има такова голямо потребление на електроенергия след като не се ползва слънцето което топли и суши безплатно !!! Сънцето избелва и изсушава дрехите БЕЗПЛАТНО !!!
  • 12 Пълни глупости.

    21 70 Отговор
    От Сащ,дайте нещо за Руската инвазия в Украйна.
  • 13 кухалейка

    66 5 Отговор

    До коментар #10 от "Лейка":

    те и атомни бомби имат и са ги използвали ама да ли е правилно?

    Коментиран от #32

  • 14 Владислав

    44 100 Отговор
    Аз от както си взехме сушилня с жената сме чудесно.Живея в къща в София и имам и простори и двор и съм и сушил и на простор и на печка и на радиатор и на климатик и на какво ли не.На село все още сме с простор.Ами по-голям кеф от сушилнята няма.Спестява и време и работа.На простора дрехите от слънцето изсъхват,губят си цвета и тъканите изгарят и се късат по-лесно.Не веднъж от вятъра съм ги гонил по двора и айде пак за пране,а също се е случвало и да ги напляскат птиците. А зимата какво правим ? Колко време ще съхнат на простора? Новите сушилни са с термопомпа на принципа на климатика и не харчат въобще много.Отделно докато простирах на простор трябваше да се изуча на техниката и занаята на простиране.Как и на каква страна се слагат дрехите ,как да са обърнати за да не избелява черното от лицевата част ,пък бельото в кой ред на простора да бъде за да не се вижда,чершафите да са на първа линия за да закриват.Все пак няма нужда квартала да знае какви прашки носи жена ми......Абе мани......глупости на търкалета .

    Коментиран от #18, #19, #25, #46

  • 15 Иван

    69 22 Отговор
    Цащото са американци и толкова им е мозъка! 9
  • 16 Бай Иван

    126 11 Отговор
    Не е толкова важно как сушиш. Важно е да имаш избор и ти да си решаваш. Изводът е , че щом за такива дреболии нямаш свободен избор за какво имаш? Дори плодни дръвчета не можеш да садиш.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 дйдйкд

    78 4 Отговор

    До коментар #14 от "Владислав":

    Добре, но от това, което и написал, не следва,че трябва да се забранява на хората да сушат прането си на простора. Аз пък държа да ползвам простор защото ми спестява много от гладенето

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Владислав

    42 3 Отговор

    До коментар #18 от "дйдйкд":

    Ама аз не казвам ,че съм против или за простора.Само споделям моето мнение за този начин защото имам опит и то не малък. На мен ми е лично през .....кой къде иска да си простира.От всичко на света ,как ли не бих се заяждал кой къде си простира прането хахах

    Коментиран от #21

  • 21 Една

    51 6 Отговор

    До коментар #20 от "Владислав":

    Не знам как е в другите градове , но преди много години е София излезе наредба, която забраняваше простирането на балкони, които са към улицата. Живях много години в центъра и тази разпоредба се спазваше безусловно.
  • 22 аристон

    5 9 Отговор
    ами защото е вечно засякано
  • 23 КЪДЕТО РУСИЯ СИ СУШИ ПАРЦАЛИТЕ

    15 39 Отговор
    ТАМ И НИЕ ЩЕ ГИ СУШИМЕ - НЯМА ДА СТАВАМЕ ИДИОТИ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ ! АКО ИСКАМ ЩЕ ЗАПАЛЯ КВАРТАЛА И ТАКА ЩЕ ГИ СУША !
  • 24 Дори

    77 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПСР":

    и през зимата ултравиолетовите лъчи на слънцето дезинфекцират изпраното . Да не говорим, че пък ние се чудим как може да ползват обществените перални, при положение, че някои си перат маратонките в тях, а водата която подават е "топла". За сушилните - няма коментар... Косми, акари и каквото още се сетиш
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Йо Несбьо

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "дддд":

    Ню Йорк... Ню Йорк е доста на север и е страшен студ покрай пристанището. И там са проскали прането, но вече са забравили. Освен всичко друго, въздухът е много мръсен, не става за сушене на дрехи. А и често няма къде - нямаш балкон, няма двор, а съседите са черни, жълти, мехикано или наркомани ... Както един разправяше за Франция - в България годишно има 30 убийства и 40 опита за убийство. Във Франция са толкова за седмица и то спокойна седмица. Представете си мегаполис като Ню Йорк с над 10 млн жители и още толкова, които официално не живеят там.

    Коментиран от #30

  • 27 James 🇺🇲

    18 2 Отговор
    Зависи от града и от щата. Много хора си сушат дрехите само навън
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 123

    9 7 Отговор
    Ню Йорк град има същите температури като България, но никой не си суши дрехите на предната тераса.Тези които живеят под наем могат да имат перални и сушилни в апартаментите си, да ползват такива които са общи за цялата сграда или да си поръчат пералня услуга с вземане и достравяне на дрехите или да отидат на платена пералня.Тези които са собственници на къщи могат да простират в задния двор ако имат желание и им се прави и чака.Наематели не могат да засадят или да правят ремонти в жилището ако нямат разрешение от собственника, собственници на къщи и дворове могат да си садят каквото си искат. Но където и да е парцали да се веят пред къщата и на предната тераса никъде няма.
  • 30 123

    9 12 Отговор

    До коментар #26 от "Йо Несбьо":

    Град Ню Йорк в основната си част е 8 800 000 население, с кварталите града е над 20 000 000 човека там живеят хора от всички цветове на кожата, народности, култури и езици. Включително и много добре уредени и успешни в живота и кариерата си Българи.
  • 31 Българка

    32 2 Отговор
    Слънцето има антибактериални свойства. Ще простираме навън.

    Коментиран от #47

  • 32 празна лейка

    7 26 Отговор

    До коментар #13 от "кухалейка":

    Бе те и негри имат, и ги бият, а дали е правилно? ушанките тук и навсякъде все ще намерят как да оправдаят собственото си безсмислено съществуване и никога няма да разберат че всяко общество живее и съществува благодарение на някакви правила. И е доказано че ако тези правила се спазват живота обикновено е по-добър, ако някой от правилата не се харесват някому то има нормални начини да се покаже че не си съгласен, както вчера малоумните поддръжници на новия копейкаджия Костя.

    Коментиран от #49

  • 33 Разликата

    12 9 Отговор
    Бедните имат простор, а богатите сушилня.
  • 34 1122

    27 5 Отговор
    Още един пример колко са ТЪПИ американците.Можеш ли да очакваш такива хора да мислят за околната среда,за замърсяването на планетата,за пестене на природни ресурси и т.н.Това са хора които са АБСОЛЮТНИ КОНСУМАТОРИ които не се лишават от нищо което считат,че им е даденост и си го вземат като нещо полагащо им се,без да се замислят,че тока който използват,водата която разливат безразсъдно,храната която изхвърлят...има хора които умират от глад и жажда,но тях не ги интересува,защото тяхната държава смуче ресурси от целия свят,като някой октопод. Има ли война която не е предизвикана от САЩ ? Но всичко си има един край . Има ли римска империя,има ли турска импери,и съветската я няма....така,че земята винаги се е отърсвала от големите използвачи.
  • 35 Бай Шиле

    2 35 Отговор
    Ей,тъмни балкански субекти! Кога ще научите нещо от културните народи? Трябва да се забранят домашните перални и да се направят обществени такива.Стига сме се излагали пред чужденците.
  • 36 1312

    5 23 Отговор
    Принципно на простор дрехите ти събират ароматите от манджи на съседите, прах и мъх, което
    в сушилнята няма как да стане и се води по хигиенична.
  • 37 Бай Шиле

    7 7 Отговор
    Простирането на бяло бельо по българските балкони е политически акт.Показва,че комунистите се предават.
  • 38 Българин от САЩ

    18 1 Отговор
    В САЩ проблеми с простирането няма.Събуваш гащите и хвърляш.Купуваш нови на кредит.И те така.
  • 39 Глупелия

    16 2 Отговор
    Защото от филмите (американските, естествено) знаят, че непременно някой ще вземе въжето на простора и ще удуши всеки, който му попадне пред очите....
  • 40 Всеки луд с

    12 0 Отговор
    В големите американски градове въздухът е мръсен с финни прахови частици,а и много от градовете им са до океан или езера и има много влага. В обща пералня ня блока или обществена такава никога не бих си изпрал дрехите - все едно ,че си в казарма. А и понеже напоследък са зелени талибани та да ги питам що хапчат ток зАлудо? На слънце и чист въздух ултравиолетовите лъчи дезинфекцират и всеки,който има възможност по-добре да го прави. А пък това дето англосаксите завиряват вода в мивката въобще не е хигиенично,ама всеки луд с номера си.
  • 41 123

    17 0 Отговор
    Дезинфекцията на прането на слънце е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си и най-вече за кожата си. Освен всичко сушенето в сушилня много бързо скапва дрехите. Просто ги изтърква и износва. Освен всичко и много ток се пести така. Уж за екология все се говори, а елементарни неща да си простреш прането не се прави. Другото нещо е, че прането след сушилнята се глади доста трудно. Моята сушилня има функция за сушене с последващо гладене, т.е. дрехите излизат с по-голяма влажност, но въпреки това гладенето после е трудно. Просто много се намачкват в сушилнята. Друго си е да са на простир и да са изпънати от собствената тежест.
  • 42 Елена

    2 4 Отговор
    Живея в щата Ню Йорк и простирам навън, като имам и сушилня. Статията е невярна в голямата си част.
  • 43 Ами

    9 0 Отговор
    Не само в щатите, в много европейски страни е така. Е и какво значи ден за пране, както ни казаха наши близки същия го има и в Швейцария, същото и в Германия, переш и простираш в мазето. Ами ако ти се наложи извън деня за пране, а това да си изпера гащите и бельото в същата пералня в която и съседите, хич не ме въодушевява. И да, трябва да се съобразява човек, какво и как простира, дали ще метне огромните кюлоти на кака пена на видно място или ще ги простре на сушилник и дискретно, дали фасадата гледа към Централна улица и т. н., но мразя сушилните, не ми харесва че след това трябва и да изгладя всичко, пък и дрехите не ми ухаят на ароматизатори и прочие. Не може такива неща да се налагат със забрани и все да си мислим, че щом другите го правят значи и ние трябва. А ако започнем да си вземаме и сутрешната вана като англичаните, които веднъж като я напълнят се топят един по един цялото им семейство и след минута излизайки с всичката пяна се избърсват с хавлията. И после имат претенции че са чиста нация. Ами това дето си пълнят мивките с вода и препарат, замазват нещо чиниите, бършат ги с все препарата както са с една кърпа и хоп, били измити. Не искам да вземаме от другите такива тъпи навици, не искам да си пера дрехите с такива на други хора, не искам да живея в комуна, а вие...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Крали Марко

    4 1 Отговор
    Защото не се перат ! Малоумна и невярна статийка. В концлагера Австралия се простира ЗАД къщата , гаража и т.н. Както и във фащ. А тая краварка-бълвочорка (блогърка) показва колко са тъпи и гмосани масово грингосите и също тези които прочетат тая ..уйня ! О, Божидара!, О, Мелинда! О, ф€йкти, о, язе! о тъпота !
  • 46 Крали Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Владислав":

    Е па ние затова одиме без гащи и не се переме
  • 47 Крали Марко

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    Да! Особено чрез "кемтрейлс"
  • 48 Друг

    6 1 Отговор
    Добре, че са инфлуецтъпаците иначе нямаше да знаем как се простира!!! Благодаря Америка! Ограничени същества!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 баца гелуша

    1 0 Отговор
    защото не знаят как и къде
  • 51 Цанко цацата

    0 0 Отговор
    Американците са толкова пропаднали че дори не си монтират лампа на тавана.
    Вместо това използват нощни лампи.