Last news in Fakti

21 Януари, 2022 13:17 14 495 12

Защо в Швеция са забранени пердетата

  • швеция-
  • пердета-
  • закон-
  • забрана

В страната има закон, приет през 17в., забраняващ завесите на прозорците

Защо в Швеция са забранени пердетата - 1
Снимка: Shutterstock

Швеция лесно може да претендира за най-странната страна в света. И всичко това благодарение на законите и традициите, които се използват там.

Мъжете в Швеция, например, излизат в отпуск по майчинство (в същото време често работодателят им плаща допълнително над законовия лимит, така че заплатата им да бъде напълно запазена), децата имат право да ядат сладкиши само над три години и само в събота, слагат децата да спят на студено и не закачват пердета на прозорците, пише pochivka.blitz.bg.

Туристите се забавляват: вероятно страната е приела закон за завесите, иначе кой в ​​здравия си ум би оставил прозорците голи? Но това не е шега - в Швеция наистина има закон, забраняващ завесите на прозорците.

Странният документ е приет през 17-ти век и като основа се посочват няколко причини. Първо, още тогава в Швеция се стремяха към общо „изравняване“, тоест да гарантират, че стандартът на живот за всички е приблизително еднакъв. Но зад завесите не можете да видите какъв стандарт на живот има. Второ, служителите на реда трябваше да са сигурни, че редът в градовете се спазва.

Има още две версии

Една от тях разказва, че по-ранните съпруги са чакали своите съпрузи моряци и за да не се изгубят в тъмния нощен град, са им оставяли свещи на прозорците. Тъй като пламъкът можеше да запали завесите, шведите единодушно се отървали от тях.

В по-малко романтична версия липсата на завеси се свързва с кратък зимен дневен час. Например, защо изкуствено да блокирате светлината, когато вече има много малко от нея?

Сега в Швеция този закон изобщо не е задължителен за спазване. И мнозина са щастливи да блокират прозорците си и често не със завеси, а с помощта на специални паравани отвън – все пак шведите не са спрели да обичат свещите вечер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    32 2 Отговор
    В Швеция няма пердета защото иначе нямаше да има "швецка тройка"

    Коментиран от #5

  • 2 Добрата Стара Швеция

    49 3 Отговор
    стана Швецистан и се напълни с хубави африканци
  • 3 някой си там

    60 14 Отговор
    Защо се крие една добре известна тайна за скандинавските страни и западна Европа? Това че педофилията е широко разпространена и е въпрос на време да бъде узаконена. Там се смята за нормално бащите да се къпят заедно с дъщерите си. По непубликувани изследвания в САЩ всяко второ момиче е било жертва на някакво сексуално насилие в семейството си. Запада никога не е приемал Християнските ценности истински и имат страшно много тъмни страни, като нацизма, изтръгване на деца от семействата им, извратената сексуалност, инквизицията и тн.. Всички тези "ценности" които се опитват да ни наложат през последните години идват именно от тази им тъмна страна и сатанизко съзнание. Ние също си имаме своите тъмни страни, но те идват от нашата небивала простотия, злоба и завист, а православието /истинското християнство/ ни е направило далеч по-човечни от тях.
  • 4 Шопо

    15 0 Отговор
    А в България нямаме партийни секретари !!!!🎃

    Коментиран от #10

  • 5 Шведската тройка всъщност е поне 4-ка

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Дрима се е.ът, а поне един отвън лъска бастуня
  • 6 излагация

    29 1 Отговор
    по-ранните съпруги
    Тъй като пламъкът можеше да запали завесите, шведите единодушно се отървали от тях.
    СЛАБ ДВЕ ЗА ПРЕВОДАЧА И РЕДАКТОРА /АКО ИМА ТАКИВА/.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мехмет

    20 6 Отговор
    У Швеция няма завеси, за да може по-лесно да си намираме бели шведки за ашладисване, така като на витрина. Много са бели и целта ни е да станат така по-кафявички, а ние да не работим.
  • 9 Обяснението

    29 0 Отговор
    Причината е в приетата там религия-протестанството. Всичко трябва да е наяве, нищо да не остава скрито, никакви веселби, радост и свободна изява на чувствата. Суровост в отношенията. От принудителното потискане на естествения човешки стремеж към радост и свобода произтичат и всички нездрави странности в някои общества.
  • 10 АААААААААа

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    Не си прав: По рано имаше само една партия БКП и имаше само партийни секретари на БКП! Сега има над 100 партии (в парламента 7 партии) - всички те имат партийни секретарки ...
  • 11 един от многото

    6 1 Отговор
    За да не вбесяват жените си , като след секс се забърсват с пердето!

    Коментиран от #12

  • 12 Любопитко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "един от многото":

    Ъъъъ ...жените си ли🤔?