21 Януари, 2022 18:34 11 440 17

Чакат ви много здравословни проблеми ако спите в тази поза

  • сън-
  • поза за сън-
  • поза-
  • здраве-
  • здравословни проблеми

Качеството на съня зависи не само от времето, което отделяте за спане, но и от начина, по който спите

Чакат ви много здравословни проблеми ако спите в тази поза - 1
Снимка: shutterstock

Качеството на съня зависи не само от времето, което отделяме за спане, но и от начина, по който спим.

Положението на тялото по време на сън оказва силно влияние върху състоянието на енергията в организма и в резултат - на качеството на съня. В същото време позите, които са комфортни за тялото, не винаги се оказват полезни за здравето, казват специалистите.

Има няколко класически пози за сън, в които човек заспива удобно и в които най-често прекарва по-голямата част от нощта. Но освен удобството, различните позиции на тялото по време на сън се тълкуват от гледна точка на аюрведа и източната философия.

Според източната философия:

Ако човек спи на дясната си страна с главата на изток, лицето му е обърнато към един от най-висшите богове на индуизма - Шива, и той сякаш му се кланя. Енергията, която тече по дясната страна, прави човека по-активен и осъзнат.

Съответно именно тази позиция ви позволява да си почивате възможно най-много, тъй като в нея каналът се свива, а въздухът (и енергията с него) влиза през лявата ноздра, която отговаря за лунната енергия, и охлажда организма.

Ето защо, ако се чувствате много развълнувани и умът ви не е спокоен, трябва да спите на дясната си страна.

Заспивайки на лявата страна, човек активира съзнанието и увеличава количеството топлина в тялото. Това се дължи на факта, че дишането с дясната ноздра увеличава количеството слънчева енергия в организма и затопля тялото.

Тази позиция насърчава храносмилането, но не позволява достатъчно отпускане.

Спането по гръб пристиска централния канал. Тази позиция напомня на шавасана. Тази поза не е подходяща за всички, но въпреки това се счита за благоприятна - позволява ви да балансирате потока на енергия (поради тази причина след всяка йога практика се прави шавасана).

Спането по корем не се препоръчва за никого. Тази позиция блокира работата на чакрите и довежда човек до състояние, близко до животно.

Разбира се, невъзможно е еднозначно да се определи коя поза ще бъде най-благоприятна за всеки конкретен човек. Въпреки че в много трудове, посветени на източната философия, се твърди, че е най-добре е да спите на дясната си страна. Това помага за пълно отпускане и възстановяване на тялото.

От гледна точка на медицината:

Спането по корем се счита за една от най-проблемните позиции за сън за вашето здраве. Именно тя е причината за болките в гърба и в областта на шията, тъй като спането по корем води до неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб.

Освен това, ако много обичате да забивате лице във възглавницата, няма как да избегнете появата на отоци по лицето и бръчките.

Ако не можете да промените любимата си позиция, трябва да спите без възглавница или пък да я замените с ниска. В този случай е препоръчително да поставите одеяло или друга ниска възглавница под тазобедрената става. Така ще поддържате правилната извивка на гръбначния стълб, докато спите.

Също така е наложително да обръщате от време на време главата си надясно и наляво, за да избегнете сутрешното схващане на врата. Опитайте и да се откажете от навика да слагате ръце под възглавницата - това може да доведе до болка, изтръпване на ръцете и проблеми с раменете.

За разлика от спането по корем, спането по гръб е много по-здравословно за гръбначния стълб. Препоръчително е при ставни проблеми и други заболявания на опорно-двигателния апарат.

За тези, които са свикнали да спят по гръб, е добре да знаят, че има специални възглавници, които спомагат за поддържането на естествената извивка на врата. Но тук има едно "но": ако страдате от хъркане или сте предразположени към сънна апнея, спането по гръб не е препоръчително!

Спането на лявата страна се счита за най-полезно за съня, тъй като помага да се отървете от различни стомашно-чревни проблеми (запек, синдром на мързеливите черва, киселинен рефлукс, киселини).

То е подходяща за тези, които страдат от хъркане и е отлична профилактика на някои заболявания, свързани с дейността на нервната система и мозъка (включително Паркинсон и Алцхаймер).

Но и тук нещата не са толкова прости. Скорошни изследвания на учените показват, че навикът да се спи на една страна може да доведе до образуването на камъни в бъбреците на онази страна, на която човек най-често спи.

Освен това сънят само на една страна забавя притока на кръв в бъбреците, което от своя страна им пречи да се изчистят. Ето защо идеалният вариант е да променяте позицията на тялото по време на сън, като от време на време се обръщате от едната страна на другата, пише сайтът jenata.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    25 1 Отговор
    Най-хубаво ми беше като спя по гръб, уви от няколко години заспя ли по гръб и по някое време се чувам как хъркам и се стряскам...
  • 2 Студопор

    25 3 Отговор
    Пълни глупости! Има значение само ако заспиваш на лявата си страна, което натоварва сърцето и за жените - ако са бременни - да спят на лявата си страна, за да не притискат вената (vena cava), която отива към плода. Елементарна биология!
    И това го казвам без да съм лекар или баща...
    Всички останали божествено-лунни работи са пълни глупости.
  • 3 Коремно

    9 6 Отговор
    Спя по корем някъде бях чел, че спането по корем е най-естествено тъй като е заложено и на животните да спят по корем.

    Коментиран от #13, #15

  • 4 русофила спи по корем с масленица

    4 14 Отговор
    на шкафчето.чака аскера 😀😀
  • 5 Да така е

    0 2 Отговор
    Демек върнете се яко да са отворени всички чакам.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Що пък мерджан

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "за моми като тази":

    Не може ли беемве?
  • 8 МНЕНИЕ

    11 0 Отговор
    ПЪЛНИ глупости...щом си уморен от работа , дотътряш се до леглото и спиш непробудно ВЪВ ВСЯКА ВЪЗМОЖНА ПОЗА....
  • 9 Онзи

    3 2 Отговор
    Здравословните проблеми ще са от ковид ваксината. Статията е заблуждаваща.
  • 10 Тюфлеков

    5 3 Отговор
    Най-зле съ спи връз Милена Трачева щот е тъпа.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 марчето бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тюфлеков":

    неграмотна е на кОче! Замени о с у!
  • 13 VWandMercedes

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коремно":

    Е да де "Тази позиция блокира работата на чакрите и довежда човек до състояние, близко до животно."
    Въптосът е човек или животно си?
  • 14 Момиче

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "за моми като тази":

    Разсмя ме, но ако изобщо не се появи такъв, няма ли да й се схванат балдърите?! 😄😃😜
  • 15 Грульо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коремно":

    Конете спят прави. :D
  • 16 Sign

    8 0 Отговор
    Опростачването сред журналистите взе невиждани размери. Дано бог Шива да им помогне.
  • 17 ле ле

    2 0 Отговор
    Камъкът тежи на мястото си...Тези чакри и техните богове да се прилагат на изток..Тук в Европа ще спим както ни е удобно...Там хапват кучета и прилепи ...