25 Януари, 2022 16:15 1 919 3

Лесен начин да намалите желанието за храна, цигари и алкохол

  • тетрис-
  • игра-
  • апетит-
  • цигари-
  • желание

Играта "Тетрис" успешно разсейва вниманието и помага да контролираме апетита си

Лесен начин да намалите желанието за храна, цигари и алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Само три минути игра на Тетрис може да намали неустоимото желание за храна, цигари и алкохол. Това се е установило след направено изследване. Звучи супер, нали?

Психолози са стигнали до заключението, че добрата стара игра Тетрис успешно разсейва вниманието и помага на хората да контролират апетита си, пише iwoman.bg.

Епизодите на непреодолимо желание обикновено траят само няколко минути, през което време индивидът си представя желаното нещо и удовлетворението, което то ще му донесе – обяснява един от авторите, проф. Джаки Андраде. Често резултатът от тези чувства е, че човекът се предава и консумира точно това, което се опитва да откаже. Но играейки Тетрис, дори за по няколко минути не позволявате на мозъка ви да създава тези примамливи образи, а без тях жаждата избледнява.

Учените са открили, че само след 3 минути игра на Тетрис, участниците в изследването им са изпитвали 24% по-малко желание да посегнат към нещо забранено, в сравнение с контролната група.

Идеята да се използва Тетрис като разсейващ фактор се базира върху теорията, че визуалната представа е много важна при желанието за храна, алкохол и цигари, наред с други неща. Ако визуалната памет е заета с друго, желанието намалява, защото капацитетът на мозъка е ограничен.

След като се проведат по-нататъшни проучвания, сравняващи различни типове компютърни игри и различни групи хора, новото изследване може да предложи един лесен и достъпен начин да се помогне на хората в борбата с изкушенията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тампон емека

    2 1 Отговор
    Пет минути реклами по бг телевизиите също.
  • 2 а забраната на тютюн и етилов спирт на

    0 0 Отговор
    95 процента намаляват потреблението
  • 3 Обаче след 3-тата минута...

    2 0 Отговор
    ...така огладнявам и ми се пие,че чак ми се плаче!