13 Февруари, 2022 21:33 9 384 29

Защо да заменим обикновената сол с хималайска

  • сол-
  • хималайска сол-
  • ползи здраве-
  • причини-
  • замяна

Тя е страхотен източник на минерали и други полезни съставки

Защо да заменим обикновената сол с хималайска - 1
Снимка: shutterstock

Хималайската сол е една от най-чистите соли, намиращи се на земята. Преди милиони години морските дъна, сега издигнати под формата на Хималаите, са били покрити със слой разтопена лава, предпазвайки ги от замърсяване на въздуха. Хималайската сол е пълна с минерали, което я прави по-добра от обикновената сол. Ето десет невероятни ползи, които можете да получите, като замените обикновената сол с хималайска.

Хималайската сол съдържа по-малко натрий от традиционната сол

Използвайки хималайска сол при готвене, вие подсигурявате храната си с по-малко натрий. Това е въпреки факта, че хималайската сол съдържа същите основни съставки като обикновената сол. Структурата на по-големите ѝ кристали обаче означава, че използвате по-малко от нея.

Тя е чудесен източник на минерали

Повече от 14% от хималайската сол е направена от минерали, различни от натриев хлорид. Това са, между другото, магнезий, калций, цинк, мед, манган, желязо, калий.

Можете да я добавите към вашата почистваща вана

Добавете хималайска сол към вашата вана и кожата ви ще бъде повлияна положително от над 80 различни минерала. Такава вана ще успокои уморените мускули, ще стимулира кръвообращението, както и ще подхрани и почисти кожата. Разтворената във вода хималайска сол произвежда йонен разтвор, който помага за премахване на токсините през кожата.

Можете да я използвате като антиацид

Хималайската сол е чудесно средство за лечение на ацидоза и киселини. Това се дължи на нейната алкалност. Ако страдате от излишък на стомашна киселина, смесете една чаена лъжичка хималайска сол в чаша вода. Пиенето на такава отвара ефективно ще неутрализира киселината в стомаха ви.

Укрепва костите и зъбите

Друго предимство на хималайската сол е, че когато я добавите към ястията си, всички прекрасни минерали, които съдържа, ще помогнат за укрепване на костите и зъбите ви. Също така ще повлияе положително на кръвообращението и мускулната регенерация.

Почиства въздуха

Можете да използвате хималайска сол, за да пречистите въздуха в дома си. Една бучка ще абсорбира влагата във въздуха. Когато температурата се повиши, солта ще освободи влагата, която е абсорбирала, но без замърсителите, които е съдържала преди това.

Спомага за прочистване на синусите

Солта, описана в тази статия, има много предимства. Разтворена в гореща вода, тя излъчва отрицателни йони, които могат да помогнат при респираторни заболявания като астма и изчистване на запушени синуси.

По-добър ефект върху кръвното налягане от традиционната сол

Ако страдате от високо кръвно налягане, заместването на традиционната сол с хималайска ще помогне за понижаване на кръвното налягане. Тялото усвоява много по-лесно естествената хималайска сол, така че тя ще напусне тялото ви по-бързо.

Помага за по-добър сън

Това е още едно от предимствата на хималайската сол. Хората, които промениха диетата си от обикновена към хималайска сол, забелязаха, че от този момент нататък спят по-редовно и качеството на съня им е по-добро. Смята се, че това се дължи на наличието на минерали със свойства за отпускане на мускулите.

Положителен ефект върху храносмилането

Осоляването на храната ви с хималайска сол ще ви помогне да я усвоите по-добре. Хранителните вещества в солта подпомагат усвояването на тези вещества в храносмилателния тракт, така че се възползвате от храната, която ядете по-бързо и вече не се чувствате гладни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да бе

    27 2 Отговор
    Тя хималайската нали е истинска
  • 3 Сивата чапла

    35 0 Отговор
    Познавам доктор, който се гордее,
    че в семейството му ползват само и единствено хималайска сол,
    човекът си е с финансови възможности.

    Той самият тежи не по-малко от 150кг, а жена му красавица иначе, тежи около 90кг.

    Хималайската сол си е реклама и никога не знаеш, какво консумираш наистина.
    По случайност си купих черна сол,
    казват вулканичен произход, знам ли на кого да вярваш.
    Е, наистина много вкусна,
    но дали е само сол или има някакъв овкусител вътре, пак не може да се каже.

    Така, че, да си живеем живота с по-малко химия и повече движение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Gucci x Balenciaga

    8 0 Отговор
    черната хималйска сол е най полезна,тя е и
    високо ценена от най-известните готвачи в света ,кой не си е купил бърза поръчка онлайн в Амазон, с електрическа машинка утре сутрин ще ви събуди куриера с доставката
  • 7 Мнение

    15 0 Отговор
    Преди взимах хималайска сол, но от 2 години е "пясък" не се разтваря и хрупа в устата. Пробвах няколко различни марки със същия резултат.
  • 8 тооо

    41 0 Отговор
    дядо ти и баба ти само хималайска сол са ползвали
  • 9 Камуфлаж

    15 2 Отговор
    Хималайската сол е като кленовия сироп. Продават сто пъти повече отколкото може да се произвежда!
    Същият въпрос е с бялата и кафявата захар. Разлика няма, само друг цвят.
    И стига реклами за десет почскъпа боядисана сол.
    Най чиста е каменната сол от кариерите.
    Хималайската сол се получава подобно на морската сол, с изпаряване на вода от солен извор. Цвета и идва от глиненото корито където се изпарява водата а най добрата е чисто кристално бяла! Нея я даряват на монасите в манастирите!

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един беше

    28 0 Отговор
    Писал това - хималайска сол от преди милиони години,а на опаковката срок на годност 2 години...
  • 12 Солта$ак

    27 0 Отговор
    Те това никога няма да го разбера - хималайска сол на милиони години с етикет за срок на годност в магазина...
  • 13 Токев

    11 0 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА МОРСКА СОЛ Е МНОГО ПО-ДОБРА ОТ РАФИНИРАНАТА - КУПУВАТЕ СИ И СИ ЧУКАТЕ В ЧУКАНЧЕ, ДАЖЕ ЙОДЪТ ЩЕ Е ПО-ПРЕСЕН. а в много от рафинираните дори няма йод !
  • 14 √(n&Варна)

    13 0 Отговор
    Колкото повече рекламират един продукт, толкова повече не се интересувам от него.
    И за хималайската сол се отнася твърдението, че ако са произведени 5 000 тона, в магазините са се появили за продажба 10 000 тона.
  • 15 Да, бе,

    25 0 Отговор
    направо злато... Само, че не съдържа така нужния йод! Ние сме в България, не в Хималаите. Който иска също така да яде измислените киноа, чия, авокадо, джинджифил и т.н. Баба ви ВАНГА е казала: да се яде това, което дава земята, на която сте родени.
  • 16 Хималай_лама

    10 0 Отговор
    Я рупам само Поморийска - 100 % натюр еко продукт. Тук у Хималиите сол не остана, всичко оплюскаха китайците. Вие от де я намирате, хабер си нямам.
  • 17 Гост

    11 0 Отговор
    Това където ви го продават за хималайска сол, е пакистанска смес с железен оксид, за да я прави червена. Всичко е пунта Мара. Каменната сол е най чиста, но и липсва йод. Морската сол я избягвайте заради микропластиката.
  • 18 ние минералите

    5 0 Отговор
    магнезий, калций, цинк, мед, манган, желязо, калий си приемаме от водата че и в плюс като Живак, Уран и тнт. А за храната нема да говорим.
  • 19 Аре нема нужда

    7 0 Отговор
    То ,ако погледнеш производството ,тая сол е по -висока от Хималаите.Сигурно пада от небето.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    мене друго ме претиснява срока на годност на тая сол дето е от 2000 години как точно сега изтича?
  • 21 Ади беее

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Камуфлаж":

    Ти ще кажеш, че кафявата захар е същата на вкус като бялата.Като купуваш ментарляци да може няма разлика.Но си вземи кафява захар влажна е вътре в пакета на много ситни кристали не сипе като другата.Цвета и е много тъмно кафяво като на бирена бут.Лапни една лъжичка и гледай да не изядеш пакета.В кафето е убиство дава много дълбок и ароматен вкус на кафе Или и Лаваца.Продава се по 0,500кг, и си е дебела цената за сладкиши.Аз взимам на Ariva има и на други марки но няма голям избор.Самата захар като е сипеш някъде и виждаш , че мърда все едно е жива или нещо рови в нея.Мисля,че се
    води нерафинирана кафява захар.Вкусът и е малко като на карамел и нещо друго.Като ми се прияде нещо сладко пляскам 4-5лъжки и съм бетон, че то вече и в сладкишите само подсладители, а тялото си иска истинско гориво.(:
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ⚜️Просветен⚜️

    4 0 Отговор
    Йод , йод , туй е разковничето!!!
  • 25 Фиешън Виктим

    4 0 Отговор
    Защото е Розова и е секси!!! :))))))))
  • 26 ковидиотин

    1 0 Отговор
    Целия свят е залят с тая хималайска сол.По пътя на логиката,ако беше вярно хималаите щяха да са се смалили до височината на Витоша.Освен това има неразтворими частици камъчета и др и не соли толкова.Нямате нужда от много сол не сте тревопасни
  • 27 Често

    3 0 Отговор
    е фалшива и опасна !
  • 28 Мисля

    3 0 Отговор
    В България солта е йодирана,(прочетете какво става при йоден дефицит)статията е вредна и опасна с това ,че не съобщава,че в хималайската йод няма.Не заменяйте йодираната сол с друга..
  • 29 Трън

    1 0 Отговор
    Като разбрах, че съдържа по малко натрий спрях да чета.