Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 17:15 4 138 0

7 неподозирани ползи от солта

  • сол-
  • ползи-
  • домакинство-
  • почистване

Оказва се, че можем да използваме солта не само за готвене

7 неподозирани ползи от солта - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че солта може да разреши ефективно куп ежедневни проблеми? Оказва се, че можем да я използваме не само за готвене. Ето кои са нейните най-необичайни приложения.

1. За почистване на тигани и тенджери

Солта лесно ще премахне загорялата храна от повърхността на тенджерите и тиганите. Достатъчно е само да ги поръсите с малко сол. Добавете гореща вода. Изчакайте няколко минути и след това почистете с твърда гъба, пише iwoman.bg.

2. За почистване на ютията

Работната повърхност на ютията ще стане като нова, ако "изгладите" лист хартия, върху който предварително сте поръсили сол.

Включете ютията, изчакайте да загрее и изпълнете процедурата, докато повърхността стане напълно чиста.

3. За премахване на неприятната миризма в банята

Горещият, силно концентриран солен разтвор се използва за премахване на миризмите от канализацията в кухнята и банята.

4. За предотвратяване изпотяването на прозорците

За да предотвратите изпотяването на прозорците, поставете платнена торба със сол в близост до стъклата. Солта "обира" влагата и възпрепятства образуването на конденз.

5. За отпушване на запушени канали

Смес от равни количества сол, сода за хляб и оцет отпушва запушените канали. Комбинирайте тези три съставки, изсипете получения микс в канала и изчакайте 15 минути. След това изсипете и няколко литра вряща вода.

6. За предотвратяване замръзването на стъклото на колата

За да избегнете замръзване на стъклото на колата е необходимо вечерта да го избършете с кърпа, напоена с концентриран солен разтвор.

7. За предотвратяване на заледяване пред дома

Поръсете смес от пясък и сол пред входната врата, за да предотвратите заледяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА