Last news in Fakti

25 Февруари, 2022 19:35 4 709 12

Ползите от похапването на суши

  • суши-
  • здраве-
  • ползи-
  • японска кухня-
  • сурова риба

Тази традиционна японска храна помага при отслабване, подобрява работата на сърцето и...

Ползите от похапването на суши - 1
Снимка: shutterstock

Суши е едно от най-популярните японски ястия. Има много и различни вариации на суши, включително и такива за вегетарианци. Консумацията на суши ни помага да поддържаме добро тегло, осигурява омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Главна особеност на суши е запазването на първоначалния вкус и външния вид на всеки от продуктите. Класическото суши не се обработва, а се използва прясно уловена морска риба и морски дарове.

Понякога суровата риба се замества с пушена, но това променя както вкусовите така и полезните качества на ястието. Японците са убедени, че употребата на сурова риба укрепва здравето и удължава живота. За да се получи вкусно суши, всички продукти трябва да са пресни.

Сушито подобрява работата на сърцето, кръвоносните съдове и стомаха, увеличава умствената активност. Консумира се със сос уасаби, който има антисептични свойства.

Оризът подобрява храносмилането благодарение на наличието на целулоза. Консумацията на суши помага за вталяване. Затова сред японците има много дълголетници и напълно липсват закръглените.

Вижте кои са останалите ползи за здравето?

Ползите от похапването на суши
Снимка: shutterstock

От съществено значение за функцията на щитовидната жлеза

Традиционен елемент в приготвянето на суши е неговата обвивка, която обикновено се състои от морски водорасли, известни като нори. Водораслите съдържат големи количества йод, който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза. Въпреки че не всички заболявания на щитовидната жлеза са причинени от дефицит на йод, минералът има силна връзка с общата функция на щитовидната жлеза.

Помага за синтеза на червени кръвни клетки

Ако страдате от анемия, хапвайте суши. Доброто функциониране на щитовидната жлеза е от съществено значение за броя на кръвните клетки. Според някои проучвания ниският брой на червените кръвни клетки се свързва с недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Освен това водораслите са богати на желязо, което намалява риска от анемия – още една добра причина да хапвате по-често суши.

За красива коса

Един от най-големите индикатори, че нещо не е наред със здравето ви е състоянието на косата, кожата и ноктите. Протеините, които ни осигуряват рибата и водораслите, спомагат за подобряване състоянието на кожата.

Срещу депресия

Суши предпазва от депресия, което се базира върху полиненаситените Омега 3 киселини в рибата. Децата, които се хранят със суши, стават уравновесени, когато пораснат.

Увеличава нивата на енергията

Има някои видове суши, които се приготвят с пълнозърнести продукти като кафяв ориз. В комбинация с рибата, той може значително да повиши нивата на енергията.

Зеленчуците, които се съдържат в тази храна, също могат да осигурят необходимите въглехидрати, което допълнително повишава енергията в организма.

Подсилва имунитета

Съдържанието на зеленчуци в тази храна автоматично я обогатява с антиоксиданти, които стимулират имунната система и по този начин да помогнат в борбата с различни заболявания.

Водораслите в сушито съдържат концентрирани количества минерали, включително магнезий, йод и мед, които са много полезни за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    6 5 Отговор
    Само жовотните се хранят със сурова риба и после им мирише устата
  • 2 Гладен

    6 1 Отговор
    Аз не съм ял от 3 дни,щото няма пари,а и вече не дават да ровим в контейнера за смет на хранителния магазин-плашим персонала.Имам висше по счетоводство и контрол и магистратура по МИИ,ама живота ме вкара в 3та глуха.Добре,че съм вярващ,иначе да съм свършил белята.

    Коментиран от #3

  • 3 Седесар клошар

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гладен":

    Ще хвана една риба от река Какач ще я изядем зедно сурова и ще хулим социализма през това време!
  • 4 Нецивилизованите

    3 2 Отговор
    Народи , ядат сурови риби ! А , сред цивилизованите се намират множество глупаци , които им подражават !!!
  • 5 Еразъм

    3 2 Отговор
    Още една "полза" от сушито - че докарва глисти тая сурова риба. И въпроса не е дали, а кога!
  • 6 РЕМДЕСИВИР

    2 2 Отговор
    Най-голямата "полза" е, че така те набърбаляква с червеи, че направо ти обърква с.р.а.н.е.т.о
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    2 0 Отговор
    От 12 години карам по спомените от прабаба ми и се чувствам прекрасно. Изобщо не забелязвам глобалните помии.
  • 8 Съгласна съм,

    2 0 Отговор
    но без ориз. А прясната риба е на космически цени. Така, че - без суши. Яж риба, когато можеш и това е. Така сме тук в България. Даже е лукс.
  • 9 Андреа

    1 1 Отговор
    Ас от малка обичам сушито да е сас салам. Даже не ми е толко сушаво с него. Некак си се овлажнявам
  • 10 живеещ в Япония

    0 2 Отговор
    Ей, много прост народ има в тая държава. БГ - 19 век, Япония - 22 век.
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    Той ви е казал:
    всички животни са ви за храна
    само едно не яжте месо заедно с душата т.е с кръвта (сгответе го добре)
    ядете сурово ала 90% от болестите се пренасят с кръвта ще си патите
  • 12 ганю

    0 0 Отговор
    Човешката простотия се лекува както и шиповете минават и двете след 40-тия ден
    след това като ви наръфат червеите сте всички еднакви