10 Март, 2022 19:25 7 209 9

Откриха как стареенето спира по естествен начин

  • стареене-
  • мармоти-
  • хибернация-
  • зимен сън-
  • естествен начин-
  • забавят стареенето-
  • дълголетие-
  • метаболитни процеси-
  • учени-
  • проучване-
  • жълтокоремни мармоти

Известно е, че всички състояния, свързани с хибернацията насърчават дълголетието

Откриха как стареенето спира по естествен начин - 1
Снимка: shutterstock

Има ли напълно естествен начин тялото да спре да старее? Според екип от изследователи от САЩ, отговорът на този въпрос е “да”. Тайната се крие в зимния сън от септември до май всяка година.

Екипът от биолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изучава жълтокоремните мармоти. При тях на практика процесът на стареене спира за период от седем - осем месеца, през които спят в подземните си дупки, твърдят изследователите, цитирани от електронното издание Eureka Alert.

Проучването, което е първото, анализиращо стареенето на мармотите в дивата природа, показва, че спирането на този естествен процес се проявява, след като животните достигнат двегодишна възраст. Тогава настъпва техният период на половата зрялост.

В своето изследване, публикувано в изданието “Nature ecology and evolution, учените анализират кръвни проби от мармоти, събрани през множество летни сезони в Колорадо - тогава тези животни са активни. Целта на изследователите е да изготвят статистически модели, които да им позволяват да се направи оценка какво се случва по време на зимния сън. Биологичното стареене на мармотите се оценява на базата т.нар. епигенетични промени - стотици химични модификации, които възникват в тяхната ДНК.

“Резултатите от различни статистически подходи показват, че епигенетичното стареене по същество спира по време на зимния им сън“, обяснява водещият автор Габриела Пиньо. “Установихме, че епигенетичната възраст на мармотите се увеличава в активния сезон, спира по време на хибернация и продължава да нараства през следващия активен сезон."

Според специалистите този процес помага да се обясни защо средната продължителност на живота на жълтокоремния мармот е по-дълга, отколкото би се очаквало съобразно телесното тегло.

Хибернацията, която позволява на животните да оцелеят при сурови сезонни условия, когато няма храна и температурите са много ниски, е често срещано сред по-малките бозайници, като мармоти, произхождащи от планинските западни райони на САЩ и Канада.

Зимният сън при мармотите се редува между периоди на метаболитно потискане, които продължават седмица или две, и по-кратки фази на повишен метаболизъм, обикновено продължаващи по-малко от един ден. По време на метаболитно потискане дишането им се забавя и телесната температура пада драстично, до степен, че „те се чувстват като студени скали“, твърди Даниел Блумстейн, който също е част от научния екип.

Освен това мармотите използват минимално количество енергия, като изгарят около един грам мазнини на ден. "Това по същество не е нищо за животно от 5000 до 6000 грама", отбеляза Пиньо. Така те пестят енергия и успяват да преживеят по-дълги периоди без храна.

По време на активния си летен сезон обаче, мармотите ядат много, като удвояват теглото си, така че да имат достатъчно мазнини за следващия период на хибернация.

Известно е, че всички състояния, свързани с хибернацията - намалена консумация на храна, ниска телесна температура и намален метаболизъм - противодействат на процеса на стареене и насърчават дълголетието, обясняват американските биолози. Според тях това забавено стареене вероятно ще се появи при други бозайници, които спят зимен сън, тъй като молекулярните и физиологичните промени са сходни.

Изследването е било възможно, тъй като учените са имали достъп до кръвни проби от свободно живеещи животни, чиято възраст е известна. Не са много дивите популации, за които има толкова подробна информация за индивидуалната възраст на животните.

За проучването са анализирани 73 женски жълтокоремни мармота през целия им живот. Кръвни проби са им вземани на всеки две седмици през 14 активни сезона. Хронологичната възраст на мармотите е изчислена въз основа на датата, на която младите за първи път са излезли от родните си дупки. Възрастта на мъжките мармоти е трудна за определяне, тъй като те често мигрират от една област в друга.

Заключенията на специалистите могат да имат биомедицински предимства за предизвикване на условия за хибернация при хора или човешки клетки, твърдят изследователите - например за запазване на органи за трансплантация или при дългосрочни космически мисии.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гришо

    17 2 Отговор
    Хубава статия. Всеки животински вид е сам за себе си.
  • 2 Голем Проблем

    27 3 Отговор
    Американските милиардери искат да живеят вечно!?!??? АМА НЕ СТАВА - ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ.
  • 3 Иванушка 🇷🇺

    9 2 Отговор
    Голия земекоп живее много по-дълго до 30г без зимен сън и не боледува от нищо.
  • 4 МАЛКА пенсИЯ

    12 1 Отговор
    ПРИ ТИЯ ЦЕНИ,ТОВА НИ ТРЯБВА.
  • 5 Значи

    15 0 Отговор
    всички трябва да станем мармоти
  • 6 Gucci x Balenciaga

    12 0 Отговор
    Не само при животните рецептата е мързел, здравословна храна,и спокойствие. Доказано е хиляди пъти например една жена с нормален и спокоен живот до нея да сложим жена на същите години само че с 3 или 4 деца и да работи от сутрин до вечер в мизерен живот коя ще е по запазена ?
    Същото е и за мъжете

    Коментиран от #8

  • 7 Хората

    7 0 Отговор
    не сме животни. Кой ги финансира обаче тези проучвания?
  • 8 Rock

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Gucci x Balenciaga":

    За всичко това трябват пари- за мързела също. Можеш да мързелуваш ако имаш достатъчно пари да плащаш друг да върши работата. Спокойствието е трудно осъществимо- най- вече в днешни дни.Някои са щастливи ако имат каквато и да е храна- да не говорим за здравословна.Цените са насочени нагоре и това е трайна тенденция. Щастливи сме, че поживяхме спокойно.Беше.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.