Last news in Fakti

17 Март, 2022 10:05 4 341 4

Рецепта на деня: Супа от коприва

  • супа-
  • коприва-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Полезна и пълна с витамини, подходяща за всички постещи

Рецепта на деня: Супа от коприва - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • Коприва - 300 грама
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 1 брой
  • ориз - 1/2 кафена чаша
  • домати - 1 брой
  • джоджен - 1 чаена лъжица
  • червен пипер - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за супа от коприва е подготовката на копривата. Първо почистете и измийте копривата със студена вода. Въпреки, че според всички рецепти за домашна медицина паренето на копривата се описва като много полезно, то е доста неприятно, затова при почистването ѝ е добре да ползвате ръкавици, или пък найлонови торбички. Ако пък търпите паренето на копривата не си усложнявайте излишно живота. Поставете почистената коприва в гевгир, който поставете в тенджера или голяма купа и залейте с вряща вода. Така копривата ще спре да пари и ще е по-лесно да я обработите, а водата, с която сте я заляли може да използвате при приготвянето на супата.

Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата от коприва. След като зеленчуците поомекнат добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври добавете солта и подправките.

След като супата поври 10-15 минути добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути и доматите. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза.

Сервирайте супата от коприва с натрошено сирене, съветва Supichka.com. Бялото саламурено сирене прави супата по-засищаща и добре допълва вкуса на копривата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    2 0 Отговор
    Преписвайте я бързо , скоро ще излезе копривата и чорбичката ще е много актуална , още повече , че няма от скъпоценното олио!
  • 2 Кулинарна спекула

    1 0 Отговор
    Защо не казвате за колко порции са тези продукти?! И защо порциите по закусвалните станаха по 350г, вместо предишните 500г?
  • 3 Питанка

    1 0 Отговор
    А олио от 8 лв./литъра няма ли в тая супа, бе другари?! Щото септември литър екстра-върджин зехтин в пластмасова бутилка в Лидл беше 7,99 лв./литъра!!!
  • 4 Ей такива

    3 0 Отговор
    Които не четат много, много и не обръщат внимание на думите , камо ли да се опитат да проумеят казаното ,,между редовете", все коментират ...първи.Ами пише си ...3-4 супа. л сгорещено олио.
    А наистина чорбичката става много вкусна и полезна. Със застройка от кисело мляко и яйце , с малко лимонов сок , става един път . И е хубаво да си я хапва човек със сухар че , без гарнитура от политически коментари или дори без тв.