68 89339

Защо не трябва да купуваме нарязан хляб

  • хляб-
  • нарязан хляб-
  • здраве-
  • опакован хляб-
  • диетолог

Ето съветите на диетолог

Защо не трябва да купуваме нарязан хляб - 1
Снимка: shutterstock

Нарязаните хлябове са популярни сред купувачите. Удобно е, но е по-добре да не купувате такъв хляб, сочат диетолозите. На първо място, нарязаният хляб е маркетингов трик. Хората обичат да купуват нещо готово, защото това ги улеснява. Това се използва от търговците, но такъв хляб не е по-добър, а и е по-скъп.

Но това не е основната вреда. Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени, посочва Darik News. Според диетоложката Олга Алемайкина филийките хляб също се обработват с консерванти на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Оказва се, че нарязаният хляб е "консервиран" продукт. Така се увеличават рисковете за здравето, пише dete.bg.

Освен това за рязане на хляб в промишлен мащаб, ножовете на оборудването се смазват с масло. Така филийките не се слепват и изглеждат спретнати, но хлябът става още по-вреден за организма.

Ето защо е по-добре да купувате цял хляб, който се приготвя в пекарна и има кратък срок на годност. Експертите съветват още хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 232 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линда Петкова

    167 23 Отговор
    Не яжте хляб ,а козунак за 50 лв.
  • 2 да бе

    73 8 Отговор
    добре
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 филията

    100 17 Отговор
    аз ям нарязан хляб. замразявам си го на порции от по няколко филии в камерата и не ми плесенясва.

  • 5 Глупости

    132 19 Отговор
    на търкалета, няма ли мотики за вас, че да научите повече за хляба?!
  • 6 Рошко

    105 16 Отговор
    Скоро пак не бях чел такава глупост, и какво му е скъпо то купуваш си цял и си го нарязваш. Пък и кога да плесеняса като почти се изяжда за деня
  • 7 Бай Иван

    112 22 Отговор
    филийките хляб също се обработват с консерванти на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол !!!!!!!! МАЙКО КОЛКО ГЛУПОСТИ СА ИЗПИСАНИ !!!!!!!!! Ще седне някой да ти маже всички филйки поотделно и после ще го запечатва !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 8 Идън

    86 8 Отговор
    Нарязания хляб няма да го пазим за нов та да мухляса...Има тостери. Остава да пише,че който не умее да яде хляб- ще яде бой. Някои хора нямат никакъв и за тях е като злато... Те дали избират...
  • 9 Николай

    67 13 Отговор
    В супермаркета има ли тенарязан хляб, авторе?

    Коментиран от #14

  • 10 АМИ ДОБРЕ

    83 7 Отговор
    Ама 99 % от предлаганият хляб е нарязан,.. и ко праим ся
  • 11 мото

    55 15 Отговор
    Имайки предвид цената на хляба, като го хвана на примоция в някоя голяма верига купувам в количество за около половин месец и право във фризера. Нищо не му става.От студа по голям консервант няма.
  • 12 Студопор

    72 7 Отговор
    Глупости на таркалета! А що се отнася до аскорбиновата киселина - това е... витамин Ц.
  • 13 един от стадото

    66 11 Отговор
    на времето във флота, особено в подводниците ни се даваше спиртен хляб. Точно против плесен, траеше по дълго. Недолюбван беше, но това е. Като го ядеш става, но имаше един лек дъх на различно от цивилната фурна. Забравихме истинския вкус на хляба, нищо чудно да мааме и военновременен ляб. А идва и по лошо както върви. Трици и смлени кочани ни чакат...
  • 14 някой си

    67 3 Отговор

    До коментар #9 от "Николай":

    Има,от ,,пекарните" на двете вериги. Които всъщност доизпичат дълбоко замразени хлебни изделия (полуфабрикати) на една,единствена българска фирма.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Идън

    34 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хлъц":

    Който си го прави сам- сега има домашни хлебопекарни. Иначе и в ненарязания се слагат набухватели и консерванти. Това е за да не се изхвърля от производителите на хляб- да запазва хубавия вид и да не се разваля- винаги може да се нагрее и да се продаде за пресен след един- два дни.
  • 18 Анонимен

    41 6 Отговор
    Яжте пасти,ако нямате хляб!
  • 19 Йо Несбьо

    39 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Иван":

    Технологиите на производство нямат общо с твоите очаквания. Става дума за машинна обработка - под формата на пара или газ примерно, нарязване и напръскване преди допичането... Кой знае как точно... Със сигурност не е всяка филийка поотделно и на ръка... 20 тона хляб, шофьорите са още в 3 пред хлебозавода и вътре играчите маат филии в разтвор... Ти сериозно ли?!
  • 20 Йо Несбьо

    27 2 Отговор
    Да, намерих доста инфо по въпроса със стерилизацията на хляба. По същество това става чрез висока температура след опаковане и вакуумирани, чрез химически консерванти при месене на тесто или чрез напръскване при печенето. Разтворът е на водна основа и не се чувства при хранене.
  • 21 не е по скъп

    26 6 Отговор
    скъпо е в кварталните магазини
  • 22 Предлагам

    43 9 Отговор
    Най- полезни са безглутенови те козунаци по 50лв.За Великден щели да ги раздават безплатно, за да усетят българите че и тях ги забелязват освен украинците.
  • 23 Хлебар

    24 2 Отговор
    От доста време си купувам от лидъла един нарязан типов хляб , дори и разпечатан никога не ми е мухлясвал в продължение на 4-5 дни . А винаги си го държа на стайна температура както се и е във фабричната опаковка .
  • 24 Люси

    21 3 Отговор
    За да го предпазите от разваляне, ще увиете всяка филия в хартия и в найлонова торбичка и в хладилника.Запазва се за повече от седмица.

  • 25 Даааа

    6 6 Отговор
    По същата причина избягвам да купувам нарязан хляб още откакто се появи на пазара, освен по изключение когато няма друг. Проблема в големите градове е, че в магазините отдавна не се зарежда не нарязан хляб освен само земелки, питки за хамбургери и др. подобни, но не навсякъде. Пекарни има, но са на големи разстояния, което на мен не ми пречи и ако разполагам с време винаги пазарувам от такива, но не всеки има време и желание да върви дълги разстояния. Друга основна причина е, че пресния хляб е в пъти по вкусен, а нарязания е замразяван, после размразяван (топъл хляб много трудно се реже на тънки равномерни филийки, дори и с хубава машина за рязане), а много познати са се оплаквали, че току що купен нарязан хляб от магазина вътре е мухлясал.
  • 26 МАЛКА пенсИЯ

    5 2 Отговор
    ПРАВИ,ВЧЕПЕТЛЕНИЕ,ЧЕ ОТКАК ЗАПОЧНА ВОЙНАТА,СЕ СОВЕТСКИЕ ЛЮДИ,КОМЕНТИРУЕТЬ!ЩО ТЪКА,БЕ МИМЕ?
  • 27 фен

    12 2 Отговор
    22,22,ТЯ,ЖЕНАТА НА КИРО,ТОВА ВИКА,БЕЗПЛАТНИ КОЗУНАЦИ-НО НА МУК!
  • 28 Преди всичко

    6 6 Отговор
    Пшеницата,маята са биооръжия,докарани на Земята,за да държат робите в полусънно състояние и за бърз оборот на превъплащението на душите,сиреч кратък живот.Направихте ли си житния режим?Наздраве!

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мими

    9 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. Пълни простотии пише в тази статия. Била съм в производството на хляб и знам за какво става въпрос.
  • 32 глад

    4 0 Отговор
    коя пекарна се опитвате да пробутате
  • 33 Милена

    9 1 Отговор
    Е добре де, като е вредно, защо е в магазинната мрежа?!
  • 34 Бунтата

    7 3 Отговор
    А защо никой не напише,колко вреден хляб ядем ние българите!!!
    Пълен е със Е-та и най-отвратителни отрови в него!!!

    Коментиран от #35

  • 35 И аз по работих някоя и друга година

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бунтата":

    тая работа. Поправката започва още от добавеното "брашно" - подобрите. Те набори те знаят и помнят хляба от времето на социализма. И тогава имаше подмяна, но в кръчмите - с алкохола. Хляба беше истински.
  • 36 1111

    5 1 Отговор
    Забранете изкуственото оцветяване на хляба!
  • 37 Човешка ценност

    0 1 Отговор
    Човек трябва да бъде уреден в рая на живота, това е за добро!
    Когато човек е в рая на живота и му е добре от него става добър човек, но ако е в ада на живота, тогава става от него лош човек, но и вреден за обществото!
    Например човек който е драскал лотарийни билети, за да прави много пари, така е , защото не е богат!
  • 38 Идрис

    4 0 Отговор
    С какво масло мажат диска, 10/40 или 5/30, че ми е важно?
  • 39 Ракета Пейтриът

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Преди всичко":

    За маята (термофилните дрожди) отдавна е известно, че са биологично оръжие, създадено от нацистите. Маята е несмилаем продукт и запушва тялото. Неслучайно старите хора са правили хляба си с квас. Кой е чувал за мая? Първите щамове на тези теемофилни дрожди са отглеждани върху човешки кости.