15 Април, 2022 16:45 4 891 3

4 грешки правят банята изключително неудобна

  • баня-
  • дизайн-
  • грешки-
  • удобство

Обърнете внимание на тези неща

4 грешки правят банята изключително неудобна - 1
Снимка: Shutterstock

Банята е място, което ни помага да се ободрим в началото на деня и да се отпуснем след края му. Затова и никак не е случайно, че днес на дизайна ѝ се отделя също толкова, а понякога дори и повече внимание, отколкото на останалите помещения в апартамента.

Качественият ремонт и обмисленият интериор на банята не са само скъпи плочки, санитарна техника и осветление.

Има още куп важни моменти, които мнозина пренебрегват и така вместо да се сдобият с функционална баня, в крайна сметка разполагат с неудобно помещение, което отново трябва да бъде ремонтирано.

Ето на кои неща си струва да обърнете внимание предварително.

Недостъпност на нещата от първа необходимост

Представете си, че сте решили да си вземете душ и по някаква причина сте забравили да вземете шампоана, който, незнайно по каква причина, се намира на стойката на отсрещната стена. За да го направите, ще трябва да отидете до нея, пръскайки вода по пода. А на връщане има голям шанс да се подхлъзнете.

Ето защо най-необходимото трябва да се съхранява до ваната, душа или мивката. За целта е добре да помислите за шкаф за съхранение под мивката. Окачването на рафт под душа също е решение, но доста спорно. Трябва да изберете хубав рафт, за предпочитане с вендузи, за да може лесно да се отстрани, ако е необходимо.

Нещата са разположени прекалено близо

Когато ремонтът се извършва самостоятелно и още повече - за първи път, много малко хора мислят за ергономичността. Основната им цел е да поберат всичко в малкото пространство и да изберат красиво покритие.

А точно това води до най-голямата грешка - правилно подреждане на всички елементи в банята, включително санитарна техника и мебели, така че да са удобни за използване.

И в един момент може да се получи така, че, използвайки тоалетната, коленете ви да се опират в шкафа под мивката, а лактите да не докосват рафтчетата. За да избегнете това, си струва да спазвате няколко важни разстояния.

Пред всяка санитарна техника трябва да има свободно място. Нормите са от 53 до 75 см. Тоест, когато инсталирате тоалетна чиния или шкаф с мивка, това свободно пространство ще ви позволи да се приближите до тях и да не докосвате нищо. Същото разстояние трябва да бъде и от душа до тоалетната.

Ако шкафът с мивката е монтиран близо до стената, разстояние от центъра на мивката до стената трябва да е 38-50 см.

Тоалетната също не трябва да е до стената. Мислено начертайте линия по средата на тоалетната. От нея до стената трябва да има най-малко 40 см.

Ако тоалетната и мивката са една до друга, на една и съща стена, от средата на тоалетната до шкафа с мивката трябва да има поне 38 см.

Необмислена височина на санитарията

Височините на мивката, ръба на ваната, дъждовния душ и дори кранчето над ваната играят много по-голяма роля, отколкото си мислите. Ако това се пренебрегне, има риск постоянно да блъскате главата си в стойката на душа или да сгъвате на четири, за да измиете лицето си сутрин.

Стандартната височина на мивката (от ръба до пода) варира от 80 до 100 см. Средната цифра е 90 см.

Височината на душа варира от 195 до 200 см. Ако някой от членовете на семейството е 2 метра, може да увеличите височината.

Височината на горния ръб на ваната от пода трябва да бъде средно 60 см.

Кранът, с който регулирате водата, трябва да се намира на разстояние 80-100 см. от пода. Ако имате вана, прибавете 15-20 см. от горния ръб. Ако имате душ, можете да монтирате крана на височина от 80 см. до 120 см.

Липса на място за съхранение на домакински принадлежности

Често в банята се съхраняват мопове, парцали, почистващи препарати и кофи. Понякога те се изнасят на балкона, но за съхранение на препаратите за почистване температурната разлика може да не е подходяща, така че банята си остава най-подходящото решение.

Всяка вечер тя прекарваше часове в банята! Когато приключи, всички ѝ завидяха СНИМКИ

И ако не помислите предварително за мястото за съхранение, съществува риск от силно замърсяване на интериора. Освен това моповете и кофите, стоящи в ъгъла, заемат място и също така са склонни да падат.

За да съхранявате всички предмети и препарати за почистване, може да помислите за висок шкаф. Често в него може да бъде вградена и пералня, а рафтовете са монтирани над нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РАФТ НА ВЕНДУЗИ

    3 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЯМА !