19 Април, 2022 12:28 3 200 2

Кой не трябва да пие вино?

  • вино-
  • вредно-
  • болести-
  • не трябва

Виното не е за всеки, твърдят експерти

Кой не трябва да пие вино? - 1
Снимкa: Shutterstock

Независимо дали обичате да прекарвате вечерите си с чаша пино гриджо, или предпочитате любимата си паста с каберне совиньон, виното е важна част от ежедневието на много хора. Например според американския Институт по вината средният американец консумира повече от 13 литра от него всяка година.

Виното обаче не е за всеки. И отказът от него не е само за тези, които просто не харесват вкуса му. Експерти съветват в "Eat This, Not That" кой не трябва да го употребява, пише dariknews.bg.

1. Диабетици

Хората с диабет трябва да внимават с виното.
Лиан Постън, специалист в Invigor Medical, казва, че виното може да окаже влияние върху нивата на кръвната захар, особено ако се пие на гладно.
"Диабетиците трябва да са много внимателни с виното", казва Постън. "Пиенето на алкохол на празен стомах може значително да понижи нивата на кръвната захар и да доведе до тежка хипогликемия, която може да доведе до диабетна кома".

2. Хора, приемащи успокоителни или болкоуспокояващи

Независимо от това какви успокоителни или болкоуспокояващи приемате, пиенето на алкохол във всички случаи крие значителни рискове.
"Успокоителните и болкоуспокояващите са депресанти, което означава, че забавят мозъчната дейност, а алкохолът прави същото", коментира Постън.
Според доклад от 2014 г., публикуван в списанието Morbidity and Mortality Weekly на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, алкохолът е причина за 18,5% от посещенията в спешното отделение, свързани с приемането на опиоидни аналгетици, и за 22,1% от смъртните случаи, свързани с употребата им.

3. Хора, приемащи дисулфирам

Дисулфирамът е лекарство, което се използва за лечение на хроничен алкохолизъм. В комбинация с вино може да има сериозни странични ефекти.
"Ако консумирате алкохол, докато приемате това лекарство, може да се появят главоболие, повръщане, гадене, слабост, промени в дишането и сърдечната честота", обяснява Постън.

4. Хора с астма

Изненадващо е, че ако страдате от астма, чаша-две вино може да ви направи по-податливи на пристъпи.
"У астматиците могат да се появят нежелани реакции към виното поради чувствителност към сулфити", казва д-р Крис Ейри.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 drink and drive

    2 0 Отговор
    Който вече е изпил няколко ракии.
  • 2 който

    4 0 Отговор
    Вени , куха лейко , стига вече , от теб нищо не става !!! В кулинарията се опита и се изложи , сега се опитваш да даваш акъл за вино и прочие и отново се дъниш !!! Дръж си к..вемската тема , там поне конкурираш кобилкйата !!!
    Интересно кой ви кръсти " АВТОРИ " , като сте некъдърни преписвачи ????????????????????????????????????