Last news in Fakti

22 Април, 2022 11:45 1 489 13

Според български учени човек може да погълне около една чаена лъжица пластмаса седмично

  • български учени-
  • пластмаса-
  • замърсяване-
  • човешки организъм

В Деня на Земята експертите от шуменския университет ни запознават с ново изследване за съдържанието на микропластмаси в човешкия организъм

Според български учени човек може да погълне около една чаена лъжица пластмаса седмично - 1
Снимка: Shutterstock

С честото консумиране на морска храна, но и не само, за една седмица човек може да погълне около 5 грама микропластмаса или около една чаена лъжица. Това сочат данни от ново изследване на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, съвместно с учени от Института по невробиология към БАН, съобщи bTV.

Тяхното проучване идва след редица проекти през годините, касаещи черните и белите миди в Черно море, които всъщност са живият филтър на водите в моретата. Днес, в Деня на Земята, експертите от град Шумен представят част от откритията си за БТВ с целта да образоват, но и да напомнят колко важно е да се грижим за себе си и за природата.

Още в началото на 2022 г. се появява публикация, която представя експерименти с човешка кръв. Оказва се, че в организма ни циркулират големи количества микропластмаси. Според декана на факултета по природни науки проф. Цветеслава Иванова микропластмасите са опасни и с времето могат да доведат до различни заболявания, като някои от тях дори може да са неизвестни за нас.

В шуменския университет правят анализ на белите и черните миди, като втория вид е особено характерен за Черно море и мнозина обичат през топлите месеци да ги консумират в компанията на приятно питие.

Резултатите от анализа обаче не са добри, подчерта проф. Иванова: „Оказва се, че в двата вида миди се съдържат значителни количества микропластмаси. Според Световната здравна организация (СЗО) основните количества микропластмаси в организма ни влизат основно от водата и консумацията на морски дарове. Тоест хората, консумирайки морска храна, неминуемо ще се срещнат и вече са се срещнали с тези пластмаси“, допълва тя.

Интересен е моментът на обяснение кое кара мидите, рибите и изобщо морските обитатели да се хранят с пластмаса. Вече споменахме, че мидите са филтър на водата, но те надали ще заменят обичайната си диета с пластмасова.

„Изследвания на руски учени показват нещо интересно – всъщност, пребивавайки в морето дълго време, пластмасовите частици абсорбират по повърхността си хранителни вещества – белтъци, въглехидрати. Това се маркира като храна и кара морските животни да се хранят с пластмаса“, обясни ученият от Шумен.

По думите ѝ ако приемем, че на седмица може да погълнем 5 грама микропластмаси, то, ако човек живее средно 79 години, за целия си жизнен цикъл може да изяде два контейнера пълни с пластмаса догоре.

„Защо е опасна тази микропластмаса? Опасна е, защото според лекарите още с раждането на малките деца всички биберони и шишета, които се използват за тяхното хранене, са на тази основа. Самият факт, че това вече попада и в организма на човека и никой не знае до какво би довело в бъдеще, е много опасно“, уточни още тя.

Учените отправят призив да се намали употребата на пластмаса във всекидневието. Както споделя проф. Иванова, тя се намира почти навсякъде – в пастата за зъби, в козметиката, в производството на хартия и несъмнено – в опаковките на стоките.

„Обществото трябва сериозно да се замисли за това какво ще се случи със Земята“, обясни декана на факултета по природни науки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 измислено генералче в черно мундирче

    6 0 Отговор
    Да не поглъща!
  • 2 Пластмасовия

    7 0 Отговор
    Никому (не) известниния шуменски университет
    Ха-ха
  • 3 Иво

    8 0 Отговор
    С боклуците,които ядем,поглъщаме много повече.
  • 4 Да ви

    5 0 Отговор
    е сладко !
  • 5 Иванушка 🇷🇺

    3 0 Отговор
    Убеден съм че човека може далеч повече от чаена лъжичка пластмаса да погълне. Акулите поглъщат гуми и пластмаси с килограми и питат за още, какво остава за най-големия и страшен хищник ЧОВЕКЪТ 😄😄😄
  • 6 Ами защото

    4 0 Отговор
    Ами защото имайки в предвид, какви боклуци ядем и заради НИКАВИЯ контрол върху храните, дори това количество е малко , малко!
  • 7 Министър на магията

    6 0 Отговор
    Щом може да си инжектирал някакви бълвочи по 5-6 пъти в годинат,защо да не може и по коло пластмаса да похапваш???Според Кунчефф даже е полезно.
  • 8 2loop

    1 0 Отговор
    Хапвайте цаца на корем
  • 9 Rock

    6 0 Отговор
    О,да! Ние ние ежедневно се храним само и единствено с морски дарове и деликатеси! Хеле пък пенсионерите ... по цял пържен октопод и наоколо миди сен жак с гарнитура от разни цветове хайвер и морски варени раци върху канапе от акула покрито с лимонови резенчета...

    Коментиран от #10

  • 10 devil

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Rock":

    Хи хиии най малко Камбала
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Аре тея български учени да си глъщат всяка седмица по една лъжичка пластмаса. И да отчитат здравното им всяка седмица.
  • 12 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Ако се понапъне човек и прекарва с вода - може и повече да се язяде! Най-кофти е, ако си ял ластици - много ти се разтяга после суджука и няма изкарване ...
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    За раковите заболявания са виновни на 1во място -Пластмасите!!!