Last news in Fakti

22 Април, 2022 19:20 6 354 7

Грешките, заради които тестото със суха мая не бухва

  • грешки-
  • суха мая-
  • не бухва-
  • тесто-
  • месене

4-те най-чести грешки

Грешките, заради които тестото със суха мая не бухва - 1
Снимка: Shutterstock

Сухата мая е по-предпочитана от домакините, въпреки че те често допускат грешки с нейната употреба и в резултат тестото не бухва.

1. Използване на вече отворено пакетче суха мая

Ако ви е останала суха мая, по-добре я изхвърлете. Дори и да съхранявате останалото количество в затворен съд, дрождите ще загубят своята активност, пише iwoman.bg.

2. Смесване на маята със сол или захар

Не смесвайте маята със сол. Добавянето на втората съставка към тестото може да стане, след като вече са добавени всички останали съставки. Между другото, голямо количество захар също не подобрява ферментацията на дрождите.

3. Неправилно дозиране на маята

Производителите винаги посочва на опаковката препоръчителното количество мая за килограм брашно. Опитвайки се да ускорят процеса на ферментация, много домакини добавят допълнително мая. Но това единствено прави тестото безвкусно и му пречи да бухне.

4. Загряване на тестото във фурната

Това може да повлияе негативно не само на формата, но и на вкуса на готовия продукт. Тестото трябва да се остави да втаса за 2,5-3 часа при температура на въздуха от 27 градуса по Целзий. Дрождите, дори и тези в сухата мая, са живи организми. Те загиват при температура 45-50 градуса по Целзий. Що се отнася до отрицателните температури, дрождите издържат на замразяване и размразяване, но само веднъж.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SCH JVLIVS II

    7 2 Отговор
    Всичко това е вярно винаги нова и дата на годност.Пропуснали сте за топлата вода в която се слага сухата мая много е важно със две щипки захар това е поне при мен винаги се получава.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    6 1 Отговор
    Сухата мая се разтваря в топла течност,според рецептата,с малко захар.Покрива се плътно и се оставя да шупне,за около 15 мин. Каквато и да е, от прясната мая плюс закваска ,по добро няма.Друг вариант е двуфазния метод за приготвяне на тесто,но изисква време .
  • 4 Пустиняка

    0 3 Отговор
    Я си слага лого правя винцето Нема празно
  • 5 Котките

    0 2 Отговор
    Обичат суха мая, карамфил и кълбо прежда
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Малена

    1 1 Отговор
    Ох, да вярно..