26 Април, 2022 12:55 5 334 9

Втората жена на Димитър Димов си отиде с мизерна пенсия

  • димитър димов-
  • лена левчева-
  • съпруга-
  • почина

Лена Левчева издъхва дни преди 95-ия си рожден ден

Втората жена на писателя Димитър Димов – Лена Левчева, е починала на 10 април, дни преди да навърши 95 години. За кончината на поетесата съобщи нейната дъщеря Аве в социалната мрежа фейсбук, пише Ретро.

Неотдавна дъщерята на Левчева изрази възмущението си, че майка ѝ е принудена да оцелява с мизерна сума пари и пенсията ѝ е обидно ниска на фона на богатата ѝ писателска и актьорска кариера. „Мама получава 207 лева. За Коледа ще получи 247 всъщност. Интересни времена наистина“, написа Аве, която е дъщеря на Лена от третия ѝ брак със сценографа Георги Иванов. Въпреки бедността и омерзението, че държавата е оценила труда ѝ на жълти стотинки, до последно Левчева не се оплакваше от положението, в което се намира. „Не ми е лесно, наистина. Времената са трудни за всички, най-вече за пенсионерите, никой не се сеща за тях“, казваше поетесата.



Лена Левчева има невероятно интересна житейска и творческа съдба. Била е съпруга на трима известни мъже – политика Венелин Коцев, писателя Димитър Димов и сценографа проф. Георги Иванов. Левчева е родена на 22 април 1927 г. във Варна. Когато е на 7 години, семейството ѝ се мести в София. Завършва ВИТИЗ с първия випуск през 1950 г. Стажува в Народния театър, играе във Варненския, Бургаския и Кюстендилския театър. Занимавала се и с журналистика, работила е в Златния фонд на БНР. Има издадени 5 стихосбирки.

С Димов се запознават покрай екранизацията на романа „Тютюн“, когато Левчева е пробвана за ролята на Ирина. „В първите ни години искаше да играя Ирина. Но злите езици не ни оставяха на мира. Тъй много нараняван, стана честолюбив. Изплува и мъжкият му патриархален архетип. Казвах му, че с времето ще спрат да се занимават с него. Да не се ядосва. „Не, няма – отговаряше ми. – Злобата и завистта са придворните на славата...“. Разбрах, че филмът ще се отдалечи от творческия ми хоризонт. Ще го преживея! Не бях лелеяла тази мечта. Но и от актьорството да се откажа – не, не можах. Денонощните ни безплодни спорове ставаха неконтролируеми. Отразяваха се зле и на двама ни. Почти не спеше, пишеше все по-малко, а аз се разболях. Най-после защитният ми рефлекс проработи и поисках развод“, споделя спомени от брака с Димов поетесата.

Лена до последно не съжалява, че мъжът ѝ се отказва от нея за сметка на Невена Коканова. „Ех, Невена, Невена. Беше най-добрата ми приятелка. Приличаше на момичето от романа, тя беше истинската Ирина, аз нямаше да съм по-добра от нея в тази роля“, смяташе Левчева.

Две години след развода с Димов тя вече има друго семейство и среща любовта в лицето на сценографа Георги Иванов, на когото ражда дъщеря. Именно след запознанството с него зарязва актьорската игра и се отдава на писането. Димов също продължава живота си след нея. Жени се за 22 години по-младата преподавателка по пиано Лиляна Бушева, с която имат дъщеря – писателката Теодора Димова. От първата си съпруга Нели има още една щерка – Сибила, която преди време бе в психиатрична клиника.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azzzzzz

    15 4 Отговор
    трагедията на един народ...

    Коментиран от #2

  • 2 Историчка

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "Azzzzzz":

    От статият разбрах, че е имала трима мъже, но не стана ясно колко години е работила въпросната жена и как се е осигурявала като поетеса!

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    16 3 Отговор
    Ами те такива сега не се котират. Няма грантове за нормални поети, артисти, писатели...
    Ако тая женица бе написала текста на някоя "чалга дива" щеше да тъне в охолство. Нещо от рода на " яката дупара...." или нещо от тоя род.
  • 4 Кмет на Симитли

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    Официално не е работила изобщо. Това което получава е социалната пенсия, която се дава като навършиш 75 години, ако не се лъжа, и си нямал нито ден работен стаж. Та не виждам от какво се оплаква щека и? Защо не се оплакваше всичките тези години, че майка и не е внесла и 1 лев осигуровки и пенсионни в хазната, а сега се оплаква, че и била малка пенсията.
  • 5 А Борисов

    7 6 Отговор
    Банкянската мутра нека трупа в чекмеджетата, Винету чел е той. Тъжно
  • 6 Реалиста

    9 11 Отговор
    Чета материала и си мисля онова министърче, дали знае нещо за тази жена и бившия й мъж?Да си отидеш в мизерия, след като си дала толкова много.Проклети да бъдат и Кирчо и министъра - кретен.
  • 7 цербер

    1 1 Отговор
    ...нейната дъщеря Аве Мария.
  • 8 глоги

    4 1 Отговор
    „Не ми е лесно, наистина. Времената са трудни за всички, най-вече за пенсионерите, никой не се сеща за тях“, казваше поетесата." ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА. ДАНО ТАЗИ ЖЕНА ДА Е НА ПО-ДОБРО МЯСТО ОТ ТУК!
  • 9 Само питам

    0 0 Отговор
    Що за морал е да смениш трима мъже