26 Април, 2022 17:56 3 601 1

Какво точно се случва в тялото, когато спрете цигарите?

  • пушене-
  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • отказ-
  • вреди-
  • детокс

Ето как изглежда процесът, чрез който тялото се пречиства от вредите, нанесени от тютюнопушенето

Какво точно се случва в тялото, когато спрете цигарите? - 1
Снимка: Shutterstock

Почти всички пушачи, както и тези, които не пушат, са наясно с вредите, които тютюнопушенето причинява на организма, пише Дарик.

Вдишването на тютюневия дим излага белите дробове и цялата мускулна защита на въздействието на над 7000 химикала. Тези вещества могат да причинят възпаление и увреждане на клетките, които изграждат на тези мускули. Но това, на което не се обръща внимание, е какво се случва с тялото, след като се откажете от тютюнопушенето?

Въпреки че повечето пушачи разбират опасностите от тютюнопушенето, отказването от него е трудно. Това е така, защото никотинът в цигарения дим е пристрастяващо вещество и навикът за пушене се променя трудно.

На всеки пушач се препоръчва да се откаже, тъй като пушенето води до дългосрочни и сериозни здравословни проблеми като тумори, белодробни, сърдечни и чернодробни заболявания.

Учени са установили, че още през първите две седмици след спиране на тютюнопушенето е налице подобрение в здравето на организма.

Какво точно се случва?

Ако сте пушач, белите ви дробове са изложени на много вредни вещества, включително никотин и въглероден оксид. Тези химикали имат пряк ефект върху кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Само през първите 20 минути от момента, в който се откажете от пушенето, кръвното налягане и пулсът ви се връщат към здравословните нива. В рамките на 24 часа нивата на въглероден оксид падат, което позволява на кислорода в кръвта да достигне правилните нива. Също така в рамките на един ден кръвообращението в крайниците на тялото започва да се подобрява.

В рамките на 48 часа след отказа от цигари, обонятелните и вкусовите клетки започват да се регенерират. Започва да изчезва дори дъхът, характерен за всички пушачи. Скоро след това епителните клетки в белите дробове започват да работят по-добре. Така функцията за отстраняване на токсините от тялото се изпълнява по-точно.

Въпреки положителните ефекти, обаче, спирането на тютюнопушенето има същите признаци като другите наркотични вещества.
След като сте прекарали първите 48 часа, организмът започва да изпитва никотинов глад, а невъзможността да си го осигури предизвиква шок. Затова на този етап може да има случаи на световъртеж, ниско кръвно налягане или гадене. Но само след около 15 дни кръвообращението се подобрява, повишавайки нивата на изхвърлените от тялото токсини.

Тъй като кръвообращението има и функцията да доставя кислород на клетките на тялото, след отказа от тютюнопушене то започва и се нормализира.

Следите, които никотинът оставя по пръстите и зъбите, ще започнат за изчезват. Увеличава се обемът на въздуха, задържан от белите дробове.

Тъй като производството на белодробна слуз започва и се увеличава през първите няколко седмици след отказване от тютюнопушенето, до началото на третата седмица дихателните пътища ще бъдат по-чисти. Което пък води до постепенно преминаване на кашлицата със секрети, причинени от пушенето на цигари, както и до предотвратяване на респираторни инфекции.

Е, готови ли сте да се откажете от цигарите?

Ако отговорът е положителен, специалистите препоръчват да се консултирате с вашия лекар, който да ви помогне да промените начина си на живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    8 0 Отговор
    Най-важното е, че пушачите не боледувахме от хобит. Пък вие си пишете, каквото си искате.