Last news in Fakti

16 Май, 2022 10:33 2 861 12

Васко Василев разказа защо е изгонен от Московската консерватория

  • васко василев-
  • цигулар

И още любопитни истории от живота на музиканта

Васко Василев разказа защо е изгонен от Московската консерватория - 1
Снимкa: БГНЕС

Той е като Мик Джагър, но с цигулка. Животът му има обрати като в пиратска приключенска история. Продукт е на руската школа, а днес прави концерти в подкрепа на украинците. Една роклегенда на цигулката – концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон Васко Василев.

"Да, аз съм продукт на руската школа. От десетгодишен бях в Москва в Централното музикално училище, елитното училище, където се подготвяха всички музиканти. Людмила Живкова искаше да ме изпрати в САЩ, но след това тя почина и баща ми го извикаха в ЦК на БКП и Александър Лилов му казал, че да забрави за САЩ, но може да ни изпрати в Москва. Дадоха на баща ми кола и апартамент и работата му беше да ме следи да ходя на уроци, това беше дотиране от държавата", разказа в ефира на "На Фокус" Васко Василев.

"Изгониха ме от Московската консерватория, бях на 17, тъкмо победих на конкурс във Франция, върнах се и не издържах изпит по история на КПСС, бях напсувал и учителката по този предмет, но истината е, че не бях взел подарък от Франция на завеждащата чуждестранния отдел в учебното заведение", продължава разказа музикантът.

Тогава Васко Василев заминава за Лондон, първоначално заедно с баща си.

"Но след това бях сам, имах стипендия. Проф. Ифра Нийман ме познаваше от малък, идвал е в България, във Варна, да преподава. Той беше учител и на Минчо Минчев и на много други българи. Винаги канеше българи със стипендия в Лондон, покани ме с условие да свиря Бах и Бетовен, както той иска - не го изпълних изцяло", спомня си цигуларят.

Васко Василев сподели, че баща му винаги е бил централна фигура.

"Но най-много ме промени учителката ми в Русия, Майя Самуиловна Глезарова. Тя ми казваше: "Сега си добър цигулар, по-важно е да си добър човек".

"Много от колегите ми са украинци и руснаци. Веднага започнах да правя концерти в подкрепа на Украйна, и то с оркестри от музиканти, които са украинци и руснаци. Мисля, че Путин е бъзльо, става дума за политиката. Но той, в интерес на истината, помага много на културата", каза още музикантът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешници

    35 2 Отговор
    стана голяма мода да си руски "дисидент"
  • 2 Студопор

    32 2 Отговор
    Падна ми мнението за него. Не обичам хора без мнение. "Да запалим свещ на бога, ама и на дявола да прекадим тамян, та да сме добре". Путин бил такъв и такъв, ама помага на културата. Плод съм на Русия, ама съм учил и в Лондон. Срещу Русия съм, ама учителката ми (рускиня) ми е вкарала в главата да бъда добър човек...
    Хем така, хем така. После Путин бил бъзльо!
    Що, Байдън и Зеленски какви са?
  • 3 96 89

    24 1 Отговор
    Още един герой борец против комунизма... А го изгониха щото залиташе наляво....
  • 4 Модно е

    20 0 Отговор
    Всички станаха дисиденти, гонени от комунистите, всеки за да събере публика е готов да продаде и родината и майката си. Паднаха ни в очите толкова хора, които преди да се изкарат мъченици бяха симпатични хора . Явно е модно сега да се хули Русия, даже с измисленни от детството си случки. Скоро ще прочетем и за изтормозено бебе, ппстралало от Русия. Жалки, по жалки и направо смешни станахме ние българите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ZZZZZZZZ

    12 2 Отговор
    Тоя е голям джендър.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Никой

    7 1 Отговор
    Отврат !
  • 9 Пясък в очите

    9 0 Отговор
    Много низко падение ! Никакво достойнство и уважение към себе си, към миналото си, към школата, която ти е дала хляба в ръцете !
    Държавата го е изпратила на държавна издръжкав Москва, баща му е получил апартамент и кола, най добрата му учителка по цигулка е била рускинята там...и пак да плюеш по соца и Русия. И днес да организираш концерти за укронацизма и против Русия, да ангажираш руските си колеги срещу родината им, да наричаш Путин бъзльо, а старателно да облизваш англосаксонски з...ци, за да ти разрешат да работиш и целия този фашизъм да ти харесва...
    Айде, моля ти се !
    И какъв САЩ ?
    Всеки средно интелигентен знае, че най-добрата школа по балет, класическа музика и дипломация, е руската школа.
    Ако искаш знания и умения, отиваш там, ако дириш диплома и вербуване отиваш в нарочените за елитни от западната пропаганда университети и си чакаш назначението за предател.

    Коментиран от #11

  • 10 Ей....

    6 0 Отговор
    Какво ПАДЕНИЕ !!!
    Имайте поне малко ДОСТОЙНСТВО бе, хора!
    Колко НЕБЛАГОДАРЕН може да е българинът ?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.