Last news in Fakti

30 Май, 2022 15:32 3 568 1

Стените, които вдигаме, за да отблъснем любовта

  • психологическа бариера-
  • стена-
  • психология-
  • любов-
  • връзка

Изграждаме психологически бариери около себе си, които ни спират да намерим любовта, колкото и да ни се иска

Стените, които вдигаме, за да отблъснем любовта - 1
Снимка: Shutterstock

За да имате пълноценна любовна връзка понякога не е достатъчно само да откриете подходящ партньор. Трябва и вие самите да отворите сърцето си, да разрушите стените, които сте изградили около себе си и да допуснете човек близо във всеки смисъл на този израз, пише az-jenata.bg.

Предишните връзки, горчивият опит от миналото, неуспехите, болката от нараняването, съмнението и недоверието с течение на времето ви помагат да изградите психологически стени около себе си, които пречат да допуснете партньора до себе си, да се влюбите истински. Често това е и една от главните причини да не успявате да създадете нова пълноценна връзка. С всеки неуспех стените се издигат все по-високо над вас, стават по-дебели и непробиваеми.

Ако сте напът да се разочаровате от любовта и да се откажете от нея, помислете отново. Може би вашите собствени психологически прегради и стени ви пречат да се влюбите истински, дори да сте открили подходящия за вас партньор. Ако не ги разрушите, има риск да пропуснете щастието, а любовта да премине покрай вас незабелязано.

Кои са трите основни и най-често срещани психологически прегради, които сами си издигаме и които ни пречат да се влюбим истински?

1. Стената на химията

Химията е нещо, което може да се усети още на първата среща, но това не е задължително. Тя е нещо, което не знаете дали имате, докато не я усетите. Трудно е химия да възникне при дистанционен контакт. Нужно е да се доближите по-близо до човека, за да поемете от феромоните му и той от вашите. Химията е нещо, което трудно можете да контролирате съзнателно. Но психологическите ви бариери са нещото, което може да блокира вашето излъчване.

2. Стената на съвместимостта

Но химията не е достатъчна. Тя може да ви накара да бъдете привлечени от човек, с когото реално нямате значителна съвместимост и потенциал за дългосрочна връзка. Съвместимостта не е толкова проста. Не е достатъчно само да се харесате на физическо ниво, да почувствате привличане. Тя се усеща с времето и с общуването. Ако си поставяте бариери в общуването, не се отпускате, не допускате човекът срещу вас да ви опознае, потискате химията, това може да са част от причините да не можете да се влюбите.
Съвместимостта се измерва с някои базови съвпадения между партньорите, които се установяват най-лесно чрез комуникация. Това са интереси и хобита, сходни темпове на работа, сходни разбирания за връзките, допълващи се визии за бъдещето и това какво искате от живота.

3. Комуникационна стена

Третата основна бариера, която някои хора издигат между себе си и света, е комуникационната. Ако общувате трудно, не се отваряте пред другите, не говорите за себе си и не се интересувате от личността на човека срещу вас, нормално е той да се почувства отблъснат и да преустанови опитите да общува с вас. Комуникационните бариери пречат на свободното и искрено общуване, в което хората се опознават и преценяват дали биха могли да имат връзка с човека срещу тях. Понякога дори да срещнете подходящ за вас партньор, който е привлечен от вас, е възможно да пропуснете шанса си заради високо издигнатите комуникационни бариери.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Световен палавник

    2 0 Отговор
    Любовта е важна, колкото всичко останало у живота!