Last news in Fakti

1 Юни, 2022 11:25 2 184 2

Мечтите на децата

  • деца-
  • 1 юни-
  • мечти

От котка, която пише домашни, до 4-часова работна седмица

Мечтите на децата - 1
Снимка: БГНЕС

Да имам говореща котка, която да ми пише домашните, да прави торти и да играя футбол с нея. Да имам играчките на кака, тревопасен дракон, който да не ни изяде, истински бебета, които да се поръчат от някъде, “гамо ко” (голямо колело), скачаща тротинетка, епоксидна смола, собствен асансьор. На 1 юни да почерпя с лакомство Феята на зъбките, да разходя куклите и да скачам на батут цял ден. Да имам магазин за играчки. Такива са част от мечтите на децата за техния празник според допитване на специализиран хипермаркет за деца. От веригата потърсиха отговор на въпросите За какво мечтаят вашите деца за 1-ви юни? и Как им помагате да осъществят мечтите си?

Най-голямата част от децата мечтаят за играчки и забавления. Те искат мечовци, много мечовци или всички кукли на света, с хубави рокли и прически. Най-мечтаните забавления са конструкторите и колелото. Следват тези за играчки, свързани с технологиите (говорещ робот), науката (телескоп за наблюдение на звездите), герои от любими филми и книжки. Най-привлекателно за най-малките е това, което имат другите: Нашето дете мечтае да има всички чужди играчки, дори да приличат на нейните.

Втората голяма група мечти е свързана с професиите. Момиченцата искат да станат принцеси с техен замък, дизайнер, режисьор, палеонтолог, художник с авторски изложби, пожарникарка, сладкарка, танцьорка по народни танци, а момченцата – супергерой, ветеринар, който лекува всички болни животни, изобретател, пилот или капитан, но със собствен самолет или кораб, археолог в Египет, фотограф, едновременно известен футболист и китарист, майстор по ремонтите, автомобилен състезател, програмист, лекар или художник. 8-годишно момченце мечтае да е комедиен актьор и да разсмива всички, за да ги боли коремът не от кашлици, а от смях.

Третата най-често срещана мечта е за пътешествия и изживявания: Моето дете мечтае за яздене на кон, разходка с лифт, катерене. Почти на 4 години е, а иска да е по-голям от всеки и да има мускули, за да е силен. Децата не просто искат да пътуват, а имат конкретна цел. Те мечтаят за екскурзия до Англия заради Хари Потър, до Париж заради Айфеловата кула и Дисниленд, до Индия заради слоновете, до Австралия заради тарантулите. Доста от тях мечтаят за море или за домашен любимец като приятел – динозавър, кокошка, кон, коте, куче. Някои мечти имат кауза – децата искат да построят голяма къща с басейн и градина за цялото семейство или да заведат най-близките с ракета в космоса. Други са пожелателни – повече усмихнати деца. Трети – прагматични: Голямото дете вече си мечтае за 4-часова работна седмица.

За да сбъднат тези мечти, родителите проявяват изобретателност: Моят син мечтае да кара трактор, когато стане голям. За Деня на детето ще му купя. Понеже още не може да върти педали, аз и баща му ще го дърпаме с връвчица, закрепена на кормилото; Моите деца мечтаят да станат полицаи. Срещаме ги с полицаи и си говорят с тях – те са щастливи, а полицаите горди, че има толкова желаещи. На момиченце, което иска да издаде книга, майката помага с преписване на текстове и събиране на илюстрации. Татко ще качи на 1 юни сина на изтребител, защото детето иска да е пилот. За момченце, влюбено в снега, родителите непрекъснато търсят сняг. А на дете, което иска близнаци, родителите сбъдват мечтата...наполовина.

Някои родители приемат, че ще изпълняват всички детски мечти, независимо какви са. Други са избирателни: Всеки ден децата имат нови мечти: днес е да ядат сладолед на корем, утре да имат най-голямото лего, другиден да отидат на екскурзия до Америка. Стараем се да осъществяваме само част от тях. Ако бъдат презадоволени, няма да има за какво да мечтаят, нали?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зелен Демократ

    0 2 Отговор
    В Новото Нормално децата ви ще следват и сбъдват нашите мечти, в един прекрасен нов Свят