Last news in Fakti

8 Юни, 2022 10:05 1 929 1

Рецепта на деня: Екзотична салата със скариди

  • салата-
  • скариди-
  • киви-
  • дресинг-
  • какво да сготвя

Свежо съчетание на сладостта и леката киселинност на кивито с нежния морски вкус на скаридите в комбинация с ароматно сирене и лека пикантност от пипера

Рецепта на деня: Екзотична салата със скариди - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

киви - 2 бр.

скариди - 10 - 12 бр. кралски скариди, пресни или размразени, небелени

зелена салата - 8 листа къдрава маруля

сирене - около 60 г твърдо зряло (тип Манчего, Пармезан, зряла Гауда или Чедър)

За дресинга:

зехтин - 40 мл, екстра върджин

сол - 1/2 ч.л.

горчица - 1 ч.л. Дижонска

черен пипер - 2 щипки

балсамов оцет - 2 с.л. или на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете със приготвянето на скаридите, за да могат да изстинат. Разбира се, те могат да се купят и готови бланширани, но винаги е по- добре да си ги направим сами. Кипнете вода в тенджерка и пуснете вътре морските дарове. След минута и половина или максимум две (трябва да са станали розово-оранжеви) ги извадете с решетъчна лъжица и поставете в купа с лед.

След няколко минути ги обелете, като по желание може да оставите няколко необелени скаридки. Измийте, отцедете или подсушете салатените листа. Накъсайте ги в голяма чиния. Обелете и нарежете двете кивита на тънки кръгчета и поставете върху марулите.

Добавете сиренето нарязано на кубчета и обелените скариди. Залейте зелената салата с вкусен дресинг, приготвен от смесените зехтин, оцет, сол, горчица и черен пипер. Поднесете с чаша хубаво бяло вино, за предпочитане Ризлинг, съветва flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.