8 Юни, 2022 13:15 3 030 10

25-годишният Александър Уанг е новият най-млад милиардер в света (ВИДЕО)

  • александър уанг-
  • най-младият-
  • милиардер-
  • военновъздушни сили-
  • армия

Tой помага на военновъздушни сили, армията на САЩ, GM и Flexport да отключат потенциала на своите данни

След като израства в сенките на американската програма за ядрени оръжия, Александър Уанг напуска Масачузетския технологичен институт на 19, за да съоснове Scale AI. Сега той помага на военновъздушни сили, армията на САЩ, GM и Flexport да отключат потенциала на своите данни.

Александър Уанг е израснал в сянката на Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, строго секретното място, където Съединените щати разработиха първата си атомна бомба по време на Втората световна война. Родителите му са били физици, които са работили по оръжейни проекти за военните. Сега той прави същото: шестгодишната компания на Уанг, базирана в Сан Франциско, Scale AI, вече е подписала три договора на стойност до 110 млн. долара, в зависимост от нуждите на правителството, за да помогне на американските военновъздушни сили и армия да използват изкуствен интелект. Доста впечатляващо за 25-годишен, пише Forbes.

Технологията на Scale анализира сателитни изображения много по-бързо от човешки анализатори, за да определи колко щети нанасят руските бомби в Украйна. Полезно е не само за военните. Повече от 300 компании, включително General Motors и Flexport, използват Scale, за да им помогнат. „Всяка индустрия седи върху огромни количества данни“, казва Уанг, който се появи в списъка на Forbes под 30 през 2018 г. „Нашата цел е да им помогнем да отключат потенциала на данните и да подпомогнат бизнеса си с изкуствен интелект“.

Кръг на финансиране от 325 млн. долара миналата година оцени Scale, който генерира около 100 млн. долара приходи, на 7.3 млрд. долара. Приблизителният дял от 15% на Уанг е на стойност 1 млрд. долара, което го прави най-младият милиардер в света, направил богатството си самостоятелно. (Следващият най-млад е Педро Франчески, 25-годишният бразилски съосновател на компанията за кредитни карти Brex.)

Като дете Уанг се занимава активно с числа. Ходи на олимпиади както по математика, така и по кодиране. В 6-ти клас се регистрира за първото си национално математическо състезание с намерение да си осигури безплатен билет за Disney World. Не печели състезанието, но печели пътуването си до вълшебното кралство. На 17 работи на пълен работен ден в сайта за въпроси и отговори Quora, където се срещна със съоснователя на Scale, Луси Гуо.

На 18 отскача до Масачузетския технологичен институт, за да учи машинно обучение и стартира Scale с Гуо лятото след първата година, с инвестиция от Y Combinator. „Казах на родителите си, че това ще бъде нещо, което правя за лятото“, казва Уанг. „Очевидно, никога не се върнах в университета.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човешка ценност

    1 4 Отговор
    Браво на Александър ВЕЛИКИ !
  • 2 Ддддддд

    11 4 Отговор
    Поредният Свети Илон -напичкан с бюджетни пари та да завърти една голяма пералня в новата им корупционна схема..САЩ отдавна са най-корумпираната държава-измисляща от сенаторите лобисти схеми за крадене-и тоя е поредният манекен
  • 3 Про100 100

    4 1 Отговор
    Абе като знам каква е таксата на масачузетския технологичен институт бая "отскачане" е паднало. А че момчето е талантливо, спор няма. Има обаче як гръб....
  • 4 Малкият койот

    4 2 Отговор
    Единственото хубаво нещо да си богат е че всяка вечер можеш да си лягаш с различни миски. Или кифли.
  • 5 Язък, че умря циганката...

    7 2 Отговор
    Поредната приказка възхваляваща глупостта на масите съшита с големи бели конци. На 100 мил. човека колко са като него? "Кой ресурс е най ценен в пазарната икономика: нефт,земя,работна сила,капитал...? Най ценния ресурс е - ГЛУПАКА!!! И диколкото в природата глупаците се раждат крайно рядко- едва части от процента, то производството на глупаци трябва да бъде поставено на поточна линия. Днес работата на тази поточна линия започва от детската градина."

    Коментиран от #8

  • 6 ха кажете

    7 2 Отговор
    Ама ние си имаме проста тиква ,която е милиардер , без и една книга да е прочел. Кой е по умен!!

    Коментиран от #9

  • 7 123456

    4 0 Отговор
    Златке , чу ли ма ? Не се ослушвай много , че оная другата шти го дръпни под носъ!
  • 8 Ти си генчо от казанлък бе

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Язък, че умря циганката...":

    Много си умен, но без пукнат грош. Къде е той,къде си ти?

    Коментиран от #10

  • 9 Борис Бойков

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха кажете":

    Не е верно! Прочел съм Винету.
  • 10 Язък, че умря циганката...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си генчо от казанлък бе":

    Много съжалявам, но коментара не разглежда момчето от материала. Опитайте да се фокусирате над сценария? Зная,че ще ви е много трудно, но все пак ..