9 Юни, 2022 14:15 2 969 1

Опасни ли са белите петна по ноктите

  • бели петна-
  • нокти-
  • здраве-
  • здравословни проблеми

Лекар обясни какви може да са причините за появата им

Опасни ли са белите петна по ноктите - 1
Снимка: Shutterstock

Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни за белите точки, които се появяват по ноктите.

Той посочи, че това явление има име – левконихия, което се превежда от гръцки като „бели нокти“. Общоприето е, че ако се появят такива петна, те сигнализират за здравословни проблеми, пише zdrave.to.

Има много причини за тях. Най-честите и безопасни са нараняванията на ноктите, след които се появяват бели точки или петна. Такива "щети" ще останат върху нокътя, докато не израснат.

Втората причина е алергична реакция към продукти за нокти.

Третата е гъбички, които се появяват както по ръцете, така и по краката, както и прояви на екзема или псориазис по ноктите, обясни докторът.

Белите точки по ноктите, казва още той, могат да се появят поради хипертиреоидизъм, белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, дефицит на желязо, цинк и калций.

Но има и наследствени заболявания, които се характеризират с бели петна по ноктите. Също така, след употреба на антибактериални лекарства или след курс на химиотерапия, петната могат да се появят.

Експертът посочи също, че последствията от дефицита на желязо за женския организъм също може да се изрази с бели петна по ноктите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъдю Гъдев

    5 0 Отговор
    Ми доктора изреди почти всички болести..