Last news in Fakti

13 Юни, 2022 19:34 8 916 22

При ухапване от змия - спешна медицинска помощ

  • змия-
  • ухапване-
  • помощ

Ухапванията от змии могат да имат голямо разнообразие от тревожни симптоми

При ухапване от змия - спешна медицинска помощ - 1
Снимкa: Shutterstock

Змиите често всяват страх. Ухапванията от змии могат да бъдат смъртоносни, въпреки че не всички ухапвания от змии причиняват сериозни вреди, пише puls.bg.

Изключително важно е да бъде реагирано бързо на ухапване от змия, тъй като то може да започне да влияе негативно на тялото за броени минути. Когато се случи ухапване от змия, е необходимо тя да бъде отстранена далеч от потърпевшия. Първата стъпка при ухапването е търсенето на спешна медицинска помощ. Особено, ако ухапването се случи в отдалечен район, бързото предоставяне на медицинска помощ е жизненоважно. Изчакването, докато се появи болката, може да доведе до трайно увреждане на тъканите.

Не бива да се повдига засегнатата област. Необходимо е държането на ухапаната област под нивото на сърцето. Мястото на ухапване трябва да бъде измито с топла вода и сапун или почистено с дезинфектант и превързано с чиста превръзка. Важно е отстраняването на стягащите дрехи и бижута от засегнатия крайник. Зоната може да се подуе от материите, притискащи мястото на ухапване, като те могат да причинят допълнителни усложнения и дори смърт на тъканите.

Ако змията е елапиден вид (коралови змии и кобри), необходимо е крайникът да се увие с еластична стягаща превръзка над ухапаното място, като то трябва да бъде държано по-ниско от нивото на сърцето. Отровата не бива да бъде изсмукана, а рязането на раната просто би увеличило риска от други усложнения като инфекции.

Ако змията е мъртва, е подходящо тя да бъде занесена в болницата. Необходимо е обаче да се внимава, защото мъртвите змии могат да хапят рефлекторно до един час след тяхната смърт. Бърза снимка на змията, дори с мобилен телефон, може да помогне на медицинските екипи да идентифицират нейният вид и следователно да приложат най-добрия метод на лечение.

Въпреки че е полезно, невинаги е важно идентифицирането на змията, която е причинила ухапването. Често змията може да бъде идентифицирана по вида на раната, която е оставила. Например ямковите усойници имат два зъба и при ухапването често се наблюдават две малки дупки, а кораловите змии имат малки усти, пълни със зъби, които оставят редици от малки прободни рани.

Най-добрият начин за предотвратяване на ухапване от змия е следването на универсалните предпазни мерки и носенето на лични предпазни средства, когато човек се намира на място, където се срещат змии:

Носене на дълги панталони и ботуши, по-високи от глезена;

Избягване на храсти, висока трева и дълбоки пукнатини в скали;

Полезно е вдигането на шум по време на ходене;

Ако бъде видяна змия, тя не трябва да бъде приближавана;

Не бива да бъде очаквано, че змиите ще издават предупреждаващ шум, както гърмящите змии, преди да нападнат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зверимекс

    19 5 Отговор
    При ухапване от змия, я тепайте с камък.

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Патето Яки

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зверимекс":

    след това ще бъдеш съден за нехуманно отношение, може да и се скараш
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    22 2 Отговор
    Имам антитела , моята от 20 години ме хапа къде ли не

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Aлфа Bълкът

    19 3 Отговор
    Eй днес в саята, влизам излизам, ще развивам едни 3/4 колена, нипели, тетки от стария водопровод дето не ми и трябват и след няма минутка се връщам гледам един смок гълта едно лястовиче. Съборил им гнездото точно там дето ще бачкам, щял да ми изкара акъла. По принцип не убивам змии и животни, ама този го убих заради лястовиците. Само се качил по керемидите и се спуснал през горния прозорец дето го държа отворен и оттам влизат птичките. Взех един капак от мотор/помпа запуших за го с кал, отгоре сенце ш, заковах го на мястото на гнездото за гредата и върнах едното лястовиче, след 1ч се появи още едно, качих и него.
    Едно е умряло още в гнездото, едно убил смокът и две има живи, дано да ги гледат родителите.

    Коментиран от #8

  • 7 редник

    9 2 Отговор
    "... и ботуши, по-високи от глезена;"

    Хм, какви ли са тези ботуши?... ;-)
  • 8 бай Ставри

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Защо бе, змията няма ли нужда да се храни! Природата така е отредила и не се намесвай в решенията и, ако не е заплашен пряко живота ти

    Коментиран от #10, #11, #22

  • 9 Анонимен

    12 0 Отговор
    Интересно е как някоя лекарка ще установи каква е змията ако е занеса ?? В България се срещат усойница и пепелянка а също и един вид смок който има отрова но много трудно човек може да пострада от този смок Отровните му зъби са навътре в устата. Обикновено при ухапване дори и от смок се търси лекарска помощ заради инфекцията която може да причини животинката.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Aлфа Bълкът

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "бай Ставри":

    Тази година знаеш ли колко жаби има? Тук в района няма отърване. Да яде жаби, ще ми помага хем, ама тръгнал лястовичета да яде. Преди седмица и другото гнездо беше съборено дето терасата, аз бедя котките нашите. И то старо гнездо поне 20г е там, веднъж май се беше срутило и го дооправяха. А само тая гад е съборил гнездото и е изял лястовичета тогава. Викам то паднало понеже е старо и котките намазали. Ама ми е чудно отде е дошъл, отпред бачкам, имам 6 котки и голямото куче е пуснато. А в задния двор дето се коси има 3-4 таралежа точно до саята живеят под едно платно и знам, че и те ме вардят от змии. Този е бил някакъв много хитър смок да го Е ва.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    Интересно, колко са умрелите в България от ухапвания на змия през този век, защото аз не знам за нито един случай?

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Зверимекс":

    Мога да ти кажа че пепелянка никога няма да те ухапе дири да стъпиш бос на сантиметри от нея!!! Съжителствам съм с тях повече от година и половина и никога не ме е хапала пепелянка.Беше някога в казармата. Единствено хапе ако е докоснеш .
  • 14 Едно въпросТче ?

    3 1 Отговор
    Има едно въпросТче -
    Кое е по-опасно са Ве Уапе, змия, или стършел ?

    Коментиран от #16

  • 15 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Написах го в 13 пост
  • 16 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Едно въпросТче ?":

    Стършела е по опасен . Ако те ухапе търси кал в някое дере и мажеш ухапаното с калта .
  • 17 Ергенинът

    5 5 Отговор
    По добре да те ухапе змия от колкото да живееш в България

    Коментиран от #18

  • 18 ПРАВ СИ☝

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ергенинът":

    ДНЕС ГИ ВИДЯХМЕ НА ДВЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ ....„ПЕПЕЛЯНКИ ”И „УСОЙНИЦИ”😱А„ БОАТА ”ИГРАЕ МАЧ😡
  • 19 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Двама приятели си говорят. А бе жена ти нали се казва Мария? Да,вярно е. Ами ти защо постоянно я наричаш Пепи? Ааа, това е галено от ПЕПЕЛЯНКА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Напоследък много ухапвания от кърлежи и за лаймска болест чувам, що така?
  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "бай Ставри":

    И престъпника има нужда да се храни. Ще си седиш и ще гледаш как краде стари хора ли?