Last news in Fakti

22 Юни, 2022 22:30 5 629 8

3 трика за по-лесно заспиване, ако се събудите през нощта

  • сън-
  • съвет-
  • трикове

Специалистите по съня съветват да станем и да направим нещо различно

3 трика за по-лесно заспиване, ако се събудите през нощта - 1
Снимкa: Shutterstock

Едва ли има човек, който да не е имал проблеми със съня поне веднъж в живота си. Онези, които почти са свикнали със среднощното събуждане, знаят колко е мъчително да поддържаш нормален ритъм на живот, ако нощната почивка куца.

Знаем и че събуждането в три през нощта има съвсем логично обяснение. Но как да заспим най-лесно, ако то се случи?

От Woman and Home се допитват до специалисти, за да ни дадат най-полезните съвети за това. И ни припомнят, че е добре първо да идентифицираме причините за събуждането си - от повишени нива на стрес през нуждата да посетим тоалетната до хъркането на партньора ни, пише trafficnews.bg.

Дълбоко дишане

Първи ключов съвет, когато се събудим посред нощ, е да не поглеждаме телефона си, за да проверим колко е часът. Това е сигурен начин да се разсъним още повече. Вместо това трябва да опитаме дълбоко диафрагмено дишане и да си кажем, че дори да не заспим веднага, ще използваме времето да се отпуснем. Така освобождаваме стреса от събуждането.

Правилото на 20-те минути

Ако минат повече от 20 минути и все така не сме заспали, специалистите по съня съветват да станем и да направим нещо различно. Например да отворим прозореца и вдишаме дълбоко, да пием глътка вода или да се разходим из помещението за няколко минути. След това можем да опитаме отново да легнем.

Без синя светлина

Няма да се уморим да повтаряме, че светлината от екраните на електронни устройства е сигурен начин да намалим производството на мелатонин - хормона на съня.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весо жадното

    17 2 Отговор
    Па я си цокнем 1 литро ракийка от Флизеро и спием като... Ягне
  • 2 Спа като

    2 1 Отговор
    Леш!
  • 3 Почти

    3 1 Отговор
    всяка вечер си изпускам телефона от ръцете, докато чета в Интернет. Мен "синята светлина" ме приспива. Странно. Или пък не?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаберих

    2 1 Отговор
    Момчета, дори и да можете да четете женски мисли, пак нищо нямаше да разберете!!!
  • 6 Сомнамбул

    4 0 Отговор
    Спете на работа, като всички останали.
  • 7 Един

    4 0 Отговор
    Удряш една ножка и заспиваш като къпан! Проверено и гарантирано! ;)
  • 8 Осми

    0 0 Отговор
    Водка
    Джин
    Мастика