1 Юли, 2022 16:15 9 410 10

Ето как да прогоним къртиците от двора с няколко лесни стъпки

  • къртици-
  • двор-
  • прогонване

Къртиците не обичат остри аромати, силен шум и вибрации на почвата.

Ето как да прогоним къртиците от двора с няколко лесни стъпки - 1
Снимка: Shutterstock

Прогонване на къртиците от градината е възможна задача. Можете да го постигнете по няколко начина. Къртиците са месоядни същества, които ядат земни червеи. Те се хранят и със зелеви гъсеници, ларви на мухи, бръмбари и други насекоми. Въпреки това, докато ловуват, те копаят тунели под земята. Къртиците са развили обоняние и слух, благодарение на които си намират плячка. Не обичат остри аромати, силен шум и вибрации на почвата, пише actualno.com.

Прогонване на къртиците

Растения

Те не харесват култури, които има остър пикантен аромат. Избягват чесън, лук, нарциси, турта и рицин. Къртицата няма да отиде там, където растат глухарчета. Методът обаче работи при условие, че растението е в земята и понякога къртицата може да го заобиколи или избута.

Къртиците ще напуснат градината ви, ако поставите риба, яйца или лук в тунелите им. Можете да ги изплашите с етерични масла от бор и лавандула, рициново масло и терпентин. Навлажнете кърпа или памучна вата с течността и я поставете в проходите с прясно изкопана пръст, а самите дупки запълнете.

Ароматът на бензин и газ също не се харесва на тези същества.

Кенче

Поставя се върху желязна пръчка, забита в земята. Когато вятърът духа, той ще издава звук, който ще изплаши къртиците. Въпреки това, при плътна и глинеста почва този трик няма да работи. За да се засили ефектът, върху пръчката се поставят няколко кутии наведнъж, а на дъното се прикрепва звънче.

Будилник

Можете да си купите евтин електронен будилник, който работи на батерии. Навива се в различни часове всеки ден. Трябва да прикрепите тел към часовника и да го спуснете в тръба под земята. В долната част на тръбата трябва да направите няколко дупки, да я вкопаете в земята вертикално, а отгоре трябва да затворите тръбата с пластмасова бутилка.

Будилникът може да се постави и в стъклен съд, който се вкопава на дълбочина 50 см. Къртиците се страхуват от силното звънене на будилника, така че бързо ще отидат на друго място.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Радев

    12 4 Отговор
    Аз,корни и копейката сме най големите къртици,само киро моое да ни изплаши.
  • 2 ГРАДИНАРЯ ОТ КВ. ИЗГРЕВ В СОФИЯ

    2 1 Отговор
    НИЯ ТОЯ ПРОБЛЕМ ГО РЕШИХМЕ👍
  • 3 действа ли

    3 6 Отговор
    на русофиле?
  • 4 Където видите

    4 2 Отговор
    Дупка акайте Така ще избягат и съседите и ще ви е по тихо
  • 5 198374

    8 0 Отговор
    Не е вярно от нищо което си изброилане бяга От опит знам .нафта нито вмирисана риба под дърветата глухарчета Проучи преди да пишешНе баламосвай хората.

    Коментиран от #10

  • 6 Пранга Дангова

    3 0 Отговор
    Невъзможно о , напаст са...!
  • 7 Директно

    6 0 Отговор
    в Парламента , където е пълно с къртици !
  • 8 Изпробвано с резултат

    1 1 Отговор
    Щом видите купчинка на къртица се изпикайте върху нея. Има ефект.
  • 9 Идън

    2 1 Отговор
    Продават се соларни и ултразвукови уреди против къртиците. С такъв соларен уред вече ги няма онези огромни бабунки пръст върху идеалната тревичка. Не са скъпи.
  • 10 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "198374":

    И на ливадата с глухарчета на село има колкото щеш къртичини (могилки пръст).