Last news in Fakti

6 Юли, 2022 14:11 1 895 10

В Япония разработват сграда с изкуствена гравитация като подготовка за живот на Марс и Луната

  • япония-
  • учени-
  • изкуствена гравитация-
  • живот на марс-
  • живот на луната-
  • подготовка

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан

Университетът на Киото, Япония и строителна корпорация "Каджима" работят върху съвместно проучване за дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, която би могла да послужи в подготовката за живот на Луната и Марс, съобщи "Джапан таймс", цитиран от БТА.

Учени от университета и специалисти от "Каджима" се опитват да преодолеят предизвикателствата, като изградят конусовидна жилищна сграда, която се върти и създава центробежни сили, постигайки нива на гравитация като тези на Земята.

Гравитацията на Марс е 38 на сто от земната, докато тази на Луната е една шеста от земната.

"Без гравитацията бозайниците вероятно няма да могат да се размножават и поколенията им може да не се развиват добре", се посочва в прессъобщение на съвместния екип. "Ако хората растат в среда на микрогравитация, телата им може да се променят и да не са в състояние да се изправят на Земята. Предлагаме жилищно съоръжение с изкуствена гравитация като ключова технология за подготовка на хората за живот в космоса".

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан. Хората могат да живеят в тази затворена среда, подобна на Земята и ще излизат единствено, когато искат да изпитат микрогравитацията например на Луната или на Марс, обясняват учените.

Те ще разработят и прототип на система за обществен транспорт, свързваща Земята, Луната и Марс. Бъдеща подобна транспортна система също ще се нуждае от изкуствена гравитация, за да се сведат до минимум ефектите върху здравето по време на космическото пътуване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китаец

    6 0 Отговор
    Усещат колегите японци накъде духа вятъра. Ще им се наложи на некои да се изнасят извън планетата Земя без да искат. Засега сухи тренировки.
  • 2 дедо Герчо

    8 7 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВАТ С ТАЗИ ПОЛИТИКА СПРЯМО РУСИЯ,ТАМ ЩЕ СЕ МЕСТЯТ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #3

  • 3 Точно така

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Герчо":

    Да де ама пак ще опрат до руснаците , щото само те имат транспорт!

    Коментиран от #5

  • 4 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Ами нали продължаваме да си тровим планетата с бомби и войни ,нещо не сме добри стопани уж човешкият мозък има разум това което липсва при животните .Новият чалендж е сега други планети ,луната ще дойде момент когато друга галактика се търси ,защото ще оцапаме всичко Земляните сме номер едно рушители само че не всички са го осъзнали.Когато напълним и космоса с боклук къде ще ходим ,дано измислят кораби до други галактики

    Коментиран от #6

  • 5 дедо Герчо

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Точно така":

    САРМАТ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #7

  • 6 Ицето

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    С РАЗРЕДИТЕЛ,БЕЙБИ.....

    Коментиран от #8

  • 7 100

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Герчо":

    И Трайдънт по плешивото теме на Путята.
  • 8 Соваж бейби

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ицето":

    Да де богатите ще напуснат втори след малката част хора с които ще направят експерименти .Както продължаваме не виждам надежда за бъдещите 100 години живот ако го има на Земата.Надявам се Баба Ванга да е познала с пресказанията си че ще дойде намеса от извънземни малко да ни култивират с характера и ценностите /ядрени глави,лошотия ,сърбеж -честа нужда от война /
  • 9 Дъртата с прическата

    0 0 Отговор
    Как разбра, че натам отиват нещата.!
  • 10 селтак

    6 0 Отговор
    Eee,па я ше ги светна японците как се прай въртяща се сграда! 500гр. сливова и мойта къща почва да се върти! Ше им продам патента нема проблем!🤣