Last news in Fakti

12 Юли, 2022 10:05 5 502 6

Рецепта на деня: Патладжан "Болонезе"

  • патладжан-
  • италианска кухня-
  • болонезе-
  • какво да сготвя

За любителите на италианска кухня

Рецепта на деня: Патладжан "Болонезе" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • патладжани - 2 големи
  • кайма - 125 г /60% телешка и 40% свинска/
  • лук - 1 глава кромид
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 50 г
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 50 г настърган
  • лимон - сокът на 1/2
  • захар - 1 щипка
  • доматен сос - 500 мл

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват, разрязват на половина и сърцевината им се издълбава. Осоляват се и се оставят в наклонен съд, да им изтече горчивият сок (около 30–40 минути).

През това време в тиган пресованият чесън, ситно нарязаните лук и морков, каймата и издълбаното от патладжаните се запържват в 30 г сгорещено олио.

Добавя се доматеното пюре, захарта и къкри около 15 мин.

В тенджерка се кипва вода, 20 г олио, захарта, лимоновият сок, копърът и малко сол. Добавят се патладжаните и се варят до полуготовност.

В тавичка се подреждат полусварените патладжани. Напълват се със сместа от каймата и се запичат на предварително загряна фурна на 160 градуса.

Пълнените патладжани се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат на горен реотан.

Поръсват се със ситно нарязаният магданоз, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за предложението
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Воисил Граматик

    2 1 Отговор
    На грам и на милилитри в съкратено писане,както и на всички мерни единици, след тях се поставя точка! (г.,мл.)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.