Last news in Fakti

13 Юли, 2022 18:31 1 858 5

Дерматолог предупреди за известна бабина рецепта за красота

  • репей-
  • красота-
  • разкрасителни процедури-
  • разхубавяване-
  • дерматолог-
  • грижа за кожата-
  • грижа за косата

Лекарят алармира за рисковете от използване на масло от репей

Дерматолог предупреди за известна бабина рецепта за красота - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем колко важно е първото впечатление. Безспорно косата е едно от нещата, които допълва добрия външен вид. Но какво правим, ако имаме пърхот, косата ни е с цъфнали краища или пък е прекалено суха или се омазнява много бързо?

Мнозина залагат на скъпи фризьорски процедури, мазила за стотици левове и т.н. Друга група от хора обаче се доверяват на бабините рецепти за красота, които в днешно време доста често се споделят и из интернет пространството, пише jenata.blitz.bg.

Много от тези бабини рецепти вършат работа, но други не само, че не правят нищо добра, а даже може да ни навредят.

Именно за една такава популярна рецепта известна дерматоложка категорично заяви „Не го правете!“, освен това тя казва, че ако прибегнем до тази разкрасителна бабина процедура, ще си навлечем още по-големи неприятности.

Маслото от репей няма да помогне за увеличаване на растежа на косата, а в някои случаи само ще влоши състоянието ѝ. това предупреждение направи Наталия Жовтан, която е дерматолог и трихолог. Така тя развенча един от най-разпространените митове за ползите от популярната „бабина“ рецепта за красота.

Специалистът заяви, че в някои случаи маслото от репей носи повече вреда, отколкото полза, особено когато се използва за лечение на недиагностицирани заболявания на скалпа. При прекомерна употреба (повече от два пъти седмично) или неправилно прилагане може да причини пърхот, сърбеж и повишено омазняване на скалпа. Според дерматолога маслото от репей не действа като естествено средство, което стимулира растежа на косата.

„Маслото от репей често се препоръчва и като средство срещу цъфтящи краища, но с него не може да се подобри качеството на косата“, допълни специалистът.

„Отново ще ви разочаровам: можете да се отървете от цъфтящите краища само по един начин - с ножица. Не вярвайте на рекламите! Да, маслото може да овлажни върха на косата, но по-добре заложете на масло от арган, маслина или кокос, но не и от репей “, каза тя.

За да бъде косата здрава и красива Жовтан препоръчва да се преразгледа диетата, като я направи по-балансирана и наситена с полезни вещества, включително масла. Това ще помогне на косата да изглежда естествено блестяща, добре поддържана, овлажнена. Липсата на каквито и да било съставки в храната и строгите диети водят до чуплива коса и чупливи нокти.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изпитана рецепта

    2 3 Отговор
    Газ, маз и оцет.

    Коментиран от #2

  • 2 Айде бе...

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изпитана рецепта":

    Объркал/а си рецептата! Това е за въшки.

    Коментиран от #5

  • 3 Масло от туба

    1 0 Отговор
    Ако искате да загладите косъма, използвайте изпитаната рецепта на баба му на Чубака.
  • 4 Психично болния дърт санитар от махалата

    2 0 Отговор
    Аха, виж ти, каква била работата, да пази бог от такива красоти...!
  • 5 Ама

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе...":

    Мас наистина било добре за плешунгерите, каза баба ми.