14 Юли, 2022 10:05 2 609 3

Рецепта на деня: Филе от ципура с полента

  • риба-
  • ципура-
  • полента-
  • какво да сготвя

Вкусно и здравословно

Рецепта на деня: Филе от ципура с полента - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 2 ципури
  • 200 мл бульон
  • 200 г инстантна полента
  • 200 г чери домати
  • 1 стрък пресен лук
  • 60 г масло
  • зехтин
  • 50 мл бяло вино
  • сол и черен пиер
  • 4 стръка мащерка

Начин на приготвяне:

За зеленчуковия бульон сложете в тенджера с вода нарязани на едро моркови, обелен резен целина, стръковете керевиз и магданоз, и разрязаната на четвъртини глава лук. Добавете сол и оставете бульона да заври. След това гответе на слаб огън 20 минути, пише trafficnews.bg.

Отрежете главата на почистената ципура точно под хрилете и я сложете в бульона. Филетирайте ципурата и пуснете в бульона и гръбначната и страничните кости, както и коремчето на рибата. Останалите дребни кости извадете с помощта на пинсета или много остър нож.

Съотношението вода - полента е 4 към 1. Сипете на струйка полентата в тенджера с гореща подсолена вода, малко преди да заври, като бъркате непрекъснато 5-6 минути. Намаслете леко квадратна тавичка и изсипете полентата в нея. Оставете да изстине, а след това я поставете в хладилника да стегне.

В голям тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и 30 г масло. Поръсете филетата със сол и черен пипер и ги сложете в тигана с кожата надолу. Притиснете леко с пръсти, за да не се огъне месото. Добавете цял стрък пресен лук, чери доматчетата и два стръка прясна мащерка. Разтръскайте тигана и добавете 50 мл бяло вино. Когато виното се изпари, налейте един черпак от бульона в тигана и покрийте с капак. Оставете рибата да поври на слаб огън 5-7 минути.

Нарежете охладената полента на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. и ги запечете от двете страни в загрят грил-тиган с 3-4 с.л. зехтин.

Пасирайте морковите, лука и целината от бульона в блендер, като добавите 30 г масло, капка зехтин и сол.

Поставете парче полента в чиния. До нея сипете зеленчуково пюре. Поставете филе ципура върху полентата. Отстрани подредете доматче и лук. Полейте с малко сос от рибата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коко

    1 1 Отговор
    Също става и с чернокоп