Last news in Fakti

16 Юли, 2022 10:05 3 468 10

Рецепта на деня: Зелена лютеница

  • лютеница-
  • зимнина-
  • чушки-
  • зелени домати-
  • какво да сготвя

Перфектната разядка, с която да очаровате всеки гост

Рецепта на деня: Зелена лютеница - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

зелени домати - 3 кг

чушки - 3 кг зелени

олио - 400 мл

магданоз - 1 връзка

сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Най-напред доматите се подреждат в тава и се пекат. След това се премахват обелките им и се смилат.

Чушките също се изпичат. Когато са готови, се отстраняват семките и дръжките и се режат на възможно най-малките парченца.

В дълбок тиган се загрява олиото и зеленчуците се изсипват. Периодично се разбъркват. Щом лютеницата остане на мазнина, това е знак, че може да се прибави магданозът.

Зелената лютеница се разсипва в буркани, които следва да се стерилизират за 5 минути. Бабите на село задължително сервират тази зимнина със счукан чесън, след като я отворят. Освен намазана върху филия, зелената лютеница може да се похапва и като предястие. Тя е перфектната разядка, с която да очаровате всеки гост, седнал на трапезата ви, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дядо Стою

    8 0 Отговор
    Айде сега пък. Да взема да бера доматите зелени .... Никакъв шанс. По-добре да са добре узрели на салатка и с ракийка. Тая "лютеница" може да се прави по късна есен, ако са останали баберик неузрели домати и чушки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    3 1 Отговор
    Слагате и патладжани , опечени и обелени , става рззкош ! Ако имате дървен съд , с дървено чукало , счукайте всичко , вместо да смилате ! Ще се изненадате , колко по добро става ! Чесън - задължително !!!
  • 6 щамов работник

    3 0 Отговор
    Това не е лютеница, разядка. "След това се премахват обелките им..." Не са обелки,а препечената кожица. След като се премахне от домата,тогава става обелка.
  • 7 глоги

    3 0 Отговор
    и се режат на СИТНО. А не на най-малките парченца! Не сте вътре в чушката.
  • 8 оценка

    2 0 Отговор
    Ако се явите на изпит при проф. Пламен Моллов по "Производство и консервиране на хранителните продукти",оценката ще ви е Слаб(2)! Със сигурност.
  • 9 Бавносвяткащия юстас

    6 1 Отговор
    Зелени, храни, хапове, сиропи и други такива, за мен винаги са изглеждали опасни.... честно..!
  • 10 В България

    1 1 Отговор
    сме - лютеницата е ЧЕРВЕНА! Журналистите, кой бъзикате?