Last news in Fakti

19 Юли, 2022 09:39 3 821 7

Вин Дизел стана на 55 г.

  • вин дизел-
  • рожден ден

Вижте подробности за актьора

Вин Дизел стана на 55 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Вин Дизел е един от най-разпознаваемите актьори, благодарение на "Бързи и яростни", но има много неща, които не знаем за него, като например, че напуска колежа, за да създаде първия си филм "Multi-Facial", който е показан на филмовия форум в Кан през 1995 г. Работата на Дизел привлича вниманието на Стивън Спилбърг, който кани актьора в "Спасяването на редник Райън" (1998 г.), пише dir.bg.

Вин Дизел е роден като Марк Винсент на 18 юли 1967 г. в окръг Аламеда, Калифорния. Дизел и неговият брат близнак Пол са отгледани от майка си Делора и доведения им баща. И не, това не е покойният вече Пол Уокър, който му беше като брат, а едно чисто съвпадение на имена.

Биологичният им татко се разделя с майка им, преди те да се родят. Дизел не е склонен да разкрива подробности за личния си живот и произход, но е откровен, че рано е развил страстта си към сценичните изяви. Доведеният му баща е учител по драма, а самият Дизел започва да играе на 7-годишна възраст в театъра.

"Винаги съм бил сигурен, че ще бъда филмова звезда", казва той пред Entertainment Weekly. "Още като дете го знаех."

Дизел продължава да играе в театрални постановки през юношеството си. През тийнейджърските си години той се занимава и с друга професия - охранител. Тази работа му помага да развие твърдост, която пренася в много от филмовите си изпълнения. Както обяснява пред Men's Fitness:

"Сигурно съм участвал в повече от 500 боя. Биех се всяка вечер и се биех в продължение на девет или десет години. И това не бяха хубави битки."

Работата като охранител също така му помага в това той да бъде свободен през деня, за да се явява на прослушвания за роли и да учи английски език в нюйоркския колеж.

След като не постига голям успех в Холивуд - единствената му забележителна работа е роля в "Пробуждане" (1990) - Дизел се завръща в Ню Йорк през 1995 г. Майка му му дава копие от книгата на Рик Шмидт "Игрално кино на цени на употребявани коли" (1988), която го вдъхновява да заснеме полу-автобиографичния късометражен филм "Multi-Facial".

"Multi-Facial", "Strays"

Дизел отпада от колежа, за да създаде първия си филм "Multi-Facial". Дизел написва, продуцира, режисира и изпълнява главната роля в този късометражен филм. Филмът е приет и показан на престижния филмов фестивал в Кан през 1995 г. След това Дизел режисира, пише сценарий и изпълнява главната роля в пълнометражния филм "Strays", в който играе дилър на наркотици. Филмът е показан на филмовия фестивал "Сънданс" през 1997 г.

"Спасяването на редник Райън"

Работата на Дизел привлича вниманието на известния режисьор Стивън Спилбърг, който тогава започва работа по своя епос за Втората световна война "Спасяването на редник Райън" (1998 г.). Спилбърг подготвя роля за актьора и след излизането на филма Дизел получава възможности за високо бюджетни проекти. През 2000 г. той прави забележителна роля в научнофантастичния трилър "Pitch Black". Героят му, Ричард Б. Ридик, се появява в две продължения: Хрониките на Ридик (2004 г.) и Ридик (2013 г.).

"Бързи и яростни"

Показвайки таланта си за сериозни драматични филми, Дизел се присъединява към Бен Афлек в ролята на измамен борсов посредник в "Boiler Room" (2000). Но скоро той става по-известен с помощта си за стартирането на един от най-популярните екшън франчайзи през 2001 г. с "Бързи и яростни". Във филма Дизел играе известния уличен състезател Доминик Торето, който е разследван от полицай под прикритие.

Продължения на "The Pacifier", "Find Me Guilty" и "Furious"

По-късно Дизел се опитва да разшири имиджа си, като през 2005 г. се снима в комедията "The Pacifier". Във филма "Find Me Guility" от 2006 г. той играе мафиот, който се защитава по време на съдебен процес. Скоро обаче Дизел се връща към популярния си образ в следващите части на франчайза "Бързи и яростни", включително "Бързи и яростни" (2009), "Бързи пет" (2011), "Бързи и яростни 6" (2013) и "Бързи и яростни 7" (2015), последната от които е помрачена от смъртта на Уокър в автомобилна катастрофа преди края на снимките.

Озвучава Грут в "Пазители на галактиката"

През 2014 г. Дизел се присъединява към нов франчайз като гласа на Грут, дървоподобно същество с речник от три думи, в научнофантастичното приключение "Пазители на галактиката". Дизел също така озвучава Грут за появата му в Отмъстителите: Безкрайна война (2018).

Около Вин Дизел със сигурност има много мистерии. Актьорът, който е една от най-големите екшън звезди, има изключително увлекателна кариера. Ако погледнете актьора, ще останете с най-различни въпроси, затова ние ви предлагаме няколко интересни факта за него.

1. Истинското му име не е Вин Дизел:

Всъщност е Марк Синклер. Той прави промяната, когато започва да работи като охрана в нощния клуб.

2. Той е семеен човек:

Заедно с партньорката си Палома Хименес имат три деца. Но не очаквайте да чуете много за тях, тъй като той пази семейния си живот в тайна.

3. Веднъж Спилбърг му казал, че ще бъде "престъпление срещу киното", ако не продължи да режисира:

Вин разказва пред "The Independent", че Стивън му е казал: "Когато написах ролята за теб в "Спасяването на редник Райън", очевидно използвах актьора, но също така тайно защитавах режисьора в теб."

4. Започва да се занимава с актьорско майсторство, след като нахлува в театър:

Това се случва, когато е само на седем години. Да, прочетохте правилно. На седем години. Той и приятелите му нахлули в един театър, но жената, която работела там, ги спряла. Тя им предложила 20 долара и сценарий, при условие че ще посещават театъра всеки ден. Вин останал в театъра през целия гимназиален курс.

5. Той има собствена компания за видеоигри:

Нарича се The Chronicles of Riddic. Escape from Butcher Bay и е базирана на филма "Riddick". Играта е високо оценена от критиците, но досега не е имало втора такава. Може би някой ден ще се появи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Георгиев

    2 8 Отговор
    ДИЗЕЛА ВЧЕРА БЕШЕ ТРИ И ШЕЙСЕТ
  • 2 Браво!

    5 0 Отговор
    Здрасти наборе!
  • 3 Клеопатра

    15 0 Отговор
    Бъди жив и здрав! Страхотен мъжкар си,имаш интересни роли ,изпълнени чудесно.

    Коментиран от #5

  • 4 Омърчиегутуроан коърбъчефърчуй

    15 0 Отговор
    55 годишен дизел дали пали лесно?

    Поредицата му за Ридик ми е един от любимите му филми.
  • 5 Вин Дизел

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Клеопатра":

    Мерси много
  • 6 Семейството е ценност!

    17 0 Отговор
    Един от малкото истински мъже, които държат на жената и децата до себе си! Браво, че не се поддава на развратния живот като останалите и не е заслепен от егоцентризъм и слава.
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Вин Дизел е роден като Марк Винсент . Истинското му име не е Вин Дизел а всъщност е Марк Синклер. Последно как е истинското му име ?