19 Юли, 2022 15:45 1 052 3

Изследват дали стволовите клетки се развиват по-добре в космоса

  • стволови клетки-
  • космос-
  • развитие-
  • учени-
  • изследване

Учени се опитват да открият нови начини за създаване на големи количества от стволови клетки

Изследват дали стволовите клетки се развиват по-добре в космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Стволови клетки на изследователя Драв Сарийн в момента се движат в орбита около Земята. Целта на мисията е да се установи дали ще се развият по-добре при нулева гравитация, писа Асошиейтед прес, предаде БТА.

Учени от Медицински център "Сидърс Синай" в Лос Анджелис се опитват да открият нови начини за създаване на големи количества от стволови клетки, които биха могли да генерират почти всички видове клетки в човешкия организъм и с потенциал да бъдат използвани за лечението на множество заболявания. Стволовите клетки пристигнаха на борда на Международната космическа станция с товарен кораб в края на миналата седмица.

"Не мисля, че ще мога да платя за частно пътуване в космоса, колкото и да струва. Поне част от мен във вид на клетки обаче може да полети в орбита", каза Сарийн.

Експериментът е най-новият изследователски проект с изпращане на стволови клетки в космоса. Някои от тях целят да преодолеят трудностите пред масовото производство на клетки на Земята. Други пък изследват как пътуването в космоса влияе върху клетките в тялото. Трети помагат за изследване на заболявания като рака.

"Преодоляваме границите - това е знание, това е наука, това е познание", каза Клайв Свендсен, изпълнителен директор на института по дегенеративна медицина в "Сидърс-Синай".

Предишни шест проекта от САЩ, Китай и Италия са изпращали в орбита различни видове стволови клетки, включително и за изследване на ефекта от безтегловността върху сърдечната дейност на клетъчно ниво, каза д-р Джоузеф У от университета Станфорд, който ръководи Станфордския сърдечно-съдов институт. Д-р У помага и за координацията на поредица програми за изследване на стволови клетки в космоса миналата година.

Приложението на повечето от тези изследвания на Земята обаче предстои

На този етап единствените продукти на базата на стволови клетки, одобрени от американското Управление за контрол над храните и лекарствата, съдържат кръвотворни стволови клетки от кръв от пъпната връв за пациенти със заболявания на кръвта като някои видове лимфома. Няма одобрени терапии с видовете стволови клетки, изпращани в космоса или развити въз основа на тях, каза Джефри Милман, експерт по биомедицинско инженерство в университета на Вашингтон в Сейнт Луис.

В ход са клинични тестове на терапии със стволови клетки за болести като мускулна дегенерация, болест на Паркинсон и поражения от инфаркт. Милман участва в изследване, което може да доведе до нови начини за лечение на диабет тип 1.

Учените възлагат много надежди на стволовите клетки. Те обаче се препъват в смущаващ земен проблем - гравитацията затруднява отглеждането на големи количества клетки, нужни за бъдещи терапии, за които може да се стигне до необходимостта от повече от един милиард клетки само за един пациент.

"При съществуващите сега технологии, дори и властите незабавно да одобрят някоя от тези терапии, нямаме капацитет за производство", каза Милман.

Клетките трябва да се сблъскват интензивно в големи биореактори, а при този стрес много от тях умират, обясни Милман. "При нулева гравитация не се упражнява сила върху клетките, така че те се развиват по различен начин", каза Свендсен.

Екипът от "Сидърс-Синай" е изпратил в орбита индуцирани плурипотентни стволови клетки. Много учени смятат, че те са идеална отправна точка за всички видове персонализирани клетъчни терапии. Тези клетки носят ДНК на пациента и многофункционалността им ги прави сходни с ембрионалните стволови клетки, когато се препрограмират от кожата или кръвните клетки на възрастни хора.

За експеримента, финансиран от НАСА, в контейнер с размерите на кутия за обувки в орбита бяха изпратени торбички с клетки и нужните материали за запазването им живи в продължение на четири седмици. В пратката има и нервни стволови клетки на Свендсен. Учените са предоставили свои стволови клетки за улеснение на процедурата по издаване на разрешителни.
Експериментът ще се провежда дистанционно и с набор клетки на Земята за сравнение. Контейнерът с клетки ще се завърне от космоса на Земята след пет седмици с капсулата на "Спейс Екс".

В края на седмицата с капсулата на МКС бяха доставени и кръвни стволови клетки за друг експеримент. Учени от университета на Калифорния, Сан Диего, повтарят изследването си, проведено миналата година. Целта им е да установят дали ниската земна орбита предизвиква по-бързо стареене на клетките и проблеми, които стават причина за предракови промени, за да се защити по-добре здравето на астронавтите.

Учените тепърва започват да разбират някои от рисковете на космическото пътуване, каза Афшин Бехещи от изследователския център Еймс на НАСА.

"В космоса има повече неизвестни, отколкото са известните. Всеки нов вид експеримент ще хвърли светлина върху начина, по който тялото реагира на космическата среда", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 1 Отговор
    Идиота байдън ли ще клонирате
  • 2 По добре

    1 0 Отговор
    Да не ми са ясни такива новости в разни опити, но ако е възрастен човека и в напреднал стадий, заболяване, мисля, че положението.енеспасяемо, на учените, това им е работата.....!
  • 3 реру

    0 0 Отговор
    "... Стволовите клетки пристигнаха на борда на Международната космическа станция с товарен кораб в края на миналата седмица..."

    Толкова ли няма снимки на МКС, че трябва да се слага такава на космическия телескоп "ХЪБЪЛ" /Hubble Space Telescope/...