Last news in Fakti

22 Юли, 2022 14:58 2 639 6

Пеперудите монарх вече са застрашен вид

  • застрашен вид-
  • изчезване-
  • животни-
  • пеперуди-
  • монарх

Забележителният вид пеперуди е на заплашителните две стъпки от изчезване

Пеперудите монарх вече са застрашен вид - 1
Снимка: Shutterstock

Красивият вид пеперуда монарх опасно се приближава до изчезване считано от този четвъртък. Учените поставиха емблематичното оранжево-черно насекомо в списъка на застрашените поради бързо намаляване на броя им, пише АП.

"Това е просто опустошителен спад", каза Стюарт Пим, еколог от университета Дюк, който не е участвал в новата регистрация. "Това е една от най-разпознаваемите пеперуди в света."

Международният съюз за опазване на природата добави мигриращата пеперуда монарх за първи път към своя "червен списък" на застрашените видове и я категоризира като "застрашена" — на две стъпки от изчезване. Групата изчислява, че популацията на пеперудите монарх в Северна Америка е намаляла между 22% и 72% за 10 години, в зависимост от метода на измерване, пише news.bg.

"Това, за което се тревожим, е темпът на спад", каза Ник Хадад, природозащитен биолог в Мичиганския държавен университет. "Много е лесно да си представим колко бързо тази пеперуда може да стане още по-застрашена."

Хадад изчислява, че популацията на пеперудите монарх, които изучава в източните Съединени щати, е намаляла между 85% и 95% от 90-те години на миналия век. В Северна Америка милиони пеперуди монарх предприемат най-дългата миграция от всички известни на науката видове насекоми.

След като зимуват в планините на централно Мексико, пеперудите мигрират на север, размножавайки множество поколения по пътя си в продължение на хиляди мили. Потомството, което достига южна Канада, след това започва пътуването обратно до Мексико в края на лятото.

"Това е истински спектакъл и предизвиква такова страхопочитание", каза Анна Уокър, консервационен биолог в New Mexico BioPark Society, която участва в определянето на новия списък.

По-малка група прекарва зимата в крайбрежната Калифорния, след което се разпръсква през пролетта и лятото в няколко щата на запад от Скалистите планини. Тази популация е отбелязала още по-рязък спад от източните монарси, въпреки че имаше малък отскок миналата зима.

Ема Пелтън от дружеството с нестопанска цел Xerces, което наблюдава западните пеперуди, каза, че пеперудите са застрашени от загубата на местообитания и увеличеното използване на хербициди и пестициди за селското стопанство, както и от изменението на климата.

"Има неща, които хората могат да направят, за да помогнат", каза тя, включително засаждане на млечка - растение, от което зависят гъсениците. Немигриращите пеперуди монарх в Централна и Южна Америка не са определени като застрашени.

Съединените щати не са включили пеперудите монарх в Закона за застрашените видове, но няколко екологични групи смятат, че трябва да бъдат включени в списъка.

Международният съюз също обяви нови оценки за глобалната популация на тигри, които са с 40% по-високи от последните оценки от 2015 г.

Новите цифри, между 3726 и 5578 диви тигри по целия свят, отразяват по-добри методи за преброяване на тигрите и потенциално, увеличение на общия им брой, каза Дейл Микел, координатор на програмата за тигри на неправителствената организация Wildlife Conservation Society.

През последното десетилетие популациите на тигри са се увеличили в Непал, северен Китай и вероятно в Индия, докато тигрите са изчезнали напълно от Камбоджа, Лаос и Виетнам, каза Микеле. Те остават определени като застрашени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    съсипахме унищожихме всичко
  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    6 1 Отговор
    Съществуването на САЩ е опасно за всички, даже и за пеперудата монарх...
  • 3 бушприт

    6 4 Отговор
    И българите са застрашен вид. До 2-3 години и Чао с България! Както сме я подкарали.
  • 4 Идън

    4 2 Отговор
    То манастирът изгоре, те се загрижили за поповата калимявка...
  • 5 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Има различни хипотези, че тези пеперуди могат да намерят пътя си обратно, като например, че се ръководят от позицията на слънцето или че имат сензор за магнитното поле на земята, но нито една не е доказана и ориентацията на пеперудите монарх представлява една от най-големите енигми на природата, която никога не е била разгадана от учените.Жалко ,ако не им се налагаше миграция която са си избрали самички,или ако разбираха човешкият език да не напускат резерватите на Мексико ,нямаше да са застрашени ,може би , всичко заминава на м...... си
  • 6 един от многото

    4 0 Отговор
    Ами и тя като Българите!