15 Август, 2022 13:31 5 881 10

Посочиха идеалната възраст за първо раждане

  • раждане-
  • бременност-
  • репродуктивни-
  • майка-
  • първо раждане-
  • възраст

Гинеколог разделя репродуктивната възраст на жената на два периода

Посочиха идеалната възраст за първо раждане - 1
Снимка: Shutterstock

Дебатът за това кога една жена трябва да роди първото си дете изглежда вечен. Според някои хора колкото по-рано, толкова по-добре.

Други пък са сигурни, че с раждането на бебе може да се почака, докато здраво си стъпите на краката и да се осигурите финансово.

Гинеколог изрази професионалното си мнение от гледна точка на дългогодишния си опит, пише jenata.blitz.bg. Според специалиста раждането след 40-годишна възраст е просто опасно за една жена, а и има огромен риск от хромозомни аномалии при бебето.

"Репродуктивната възраст може да бъде разделена на два етапа - преди 35 години е ранна и късна след 35 години и преди менопаузата.

Първият етап е най-приемлив за раждането на бебе. На тази възраст тялото на жената има добър резерв на яйчниците (наличието на фоликули в яйчниците) и липса на нарушения на генетично ниво, смята гинеколожката.

В допълнение лекарят съветва жените, които планират да имат две или повече деца, да направят почивка между ражданията поне две години, за да може тялото да се възстанови напълно. Само тогава ще бъде възможно да се мисли за следващо попълнение в семейството.

Експерти смятат, че преди да планирате кога точно да родите е добре да обсъдите това с гинеколог и да се види какво е състоянието на вашата репродуктивна система и особеностите на нейното функциониране, както и нивото на яйчниковия резерв. Важно е това да се направи преди 25-годишна възраст.

"Факт е, че плодовитостта зависи от генетични фактори и от влиянието на външната среда през детството и пубертета. За съжаление около 1% от жените до 25-годишна възраст имат намален яйчников резерв, съответстващ на късната детеродна възраст.

В същото време външно това не се проявява по никакъв начин и ако непосредствените планове на жената включват да има дете, тогава всичко ще се получи. Ако тя обаче отложи създаването на семейство, тогава е по-добре да прибегне до криоконсервиране на яйца в клиника за репродуктивно здраве.

В противен случай след няколко години функцията на яйчниците ѝ рязко ще намалее и ще възникне проблемът с безплодието. За съжаление този проблем е доста често срещан", казва гинеколожката.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе у Факултето

    38 3 Отговор
    е малко по-различно. Там идеалната възраст за раждане е 13 години, а за зачеване около 12...
  • 2 мосю

    16 1 Отговор
    Ако роди близнаци ,когато е на 25 години,предполагам,че на жената ще са й достатъчни.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор
    Възраста за раждане могат да я определят,дядовци и баби ,но не и родители или простифесори,които са виждали деца по тв......хората от време оно са казали...: Младо дърво ,здрав Плод дава!!!Сега ......един лекар,докторка да речем..Докато се хабилитира е отишла или отишъл на 32.за мъж иди дойди но за жена.....после...да кажем ражда на 33-34 или по късно......докато е учила и слугувала на пациента е изхабила нерви,които и липсват в контакта с новороденото.......Новото поколение имате вси удобства за гледане на дете,но сте трагични родители.То не става само с глезене.Глезенето го оставете на Дядовци и баби,а вие сте......Възпитатели и трябва да умеете да казвате-НЕ и НЕ да е НЕ!
  • 4 Питайте съсетките от махалата

    5 2 Отговор
    Те ще ви кажат най точно и кво да родиш и дете да се,, мъчи,, в този,, гнусен и лъжовен,, свят.....и на всичко некой,, просяк,, ще го,, подиграва,,...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво

    7 2 Отговор
    Тука у маалата след 15 години се смята за рискова бременност.... Щото вече е забравила жената как се играе с кукли...
  • 7 Мустафа та забремени и леша

    1 1 Отговор
    На колко години е бил нз....хахаха..!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПБФ

    1 0 Отговор
    Най-доброто време за първо раждане е 19-20.
    Обаче това вече е почти изключено в западната култура.
    Затова и местното население спада, а децата са болнави.
    В последно врме е на мода получилите власт кръгове да се борят с прродата, фкатите и истината. И от там се получават редица антиприродни изкриявания в обществото.
  • 10 Мачото

    0 0 Отговор
    Няма по-голямо щастие за един мъж от жена с голям корем😈😈💋💟😇😍.........