Last news in Fakti

16 Август, 2022 13:45 2 970 6

Какво е Barbiecore и защо всички са луди по него

  • барби-
  • мода-
  • тенденции-
  • розово

Vogue обяви тази фраза за най-горещата модна тенденция на това лято

Какво е Barbiecore и защо всички са луди по него - 1
Снимка: Shutterstock

Аз съм Барби момиче, живеещо в Барби свят.“ Репликата от хита на Aqua отново стана актуална благодарение на barbiecore – фразата, която Vogue обяви за най-горещата модна тенденция на това лято. Според списанието barbiecore е „свръхженствена естетика“, състояща се от „оскъдни тоалети в ярко розово“. Тук ключови са гланцът за устни и подчертано момичешките аксесоари, а идеята, разбира се, е да заприличаме на кукла „Барби“, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7.

Откъде обаче дойде тази внезапна мания по детската играчка? През последните месеци дизайнерската къща Valentino пусна цяла линия дрехи в бонбонено розово, а звезди като Дуа Липа и Ариана Гранде облякоха тоалети в яркия оттенък за официални събития. TikTok и Instagram пък се изпълниха с кадри на момичета в кукленски outfit-и и прилежащия им хаштаг #barbiecore.

Част от вдъхновението зад този розов ренесанс най-вероятно идва от новия игрален филм „Барби“ (с участието на Марго Роби и Райън Гослинг), който в момента се снима в Щатите. Наскоро изтекли кадри от снимачната площадка показват двамата главни герои във впечатляващи розови тоалети и предизвикаха вълна от позитивни коментари онлайн. Розовото е централна част и от y2k модата (дрехите, които бяха популярни през ранните 2000) – начин на обличане, който е любим на gen z и изключително актуален в момента. Със своите женствени силуети и момичешко излъчване, barbiecore е естественото продължение на y2k естетиката.

В тон с традиционната за gen z либерална нагласа обаче, Барби модата вече далеч не е резервирана само за кльощави блондинки. Рап дивата Лизо, станала известна с fat acceptance (приемане на хората с по-високо тегло – бел. прев.) активизма си, се разходи по червения килим в бонбонен outfit, досущ като този на любимата ни кукла. Всъщност дори певецът Хари Стайлс (който често говори за желанието си да разчупи половите норми на обличане) позира в бледорозови лъскави кюлоти за списание Dazed.

С две думи – ако някога сте искали да се почувствате като кукла „Барби“, то сега е вашият шанс: розовото е по-актуално от всякога, а освен това вече е „cool” да се носи от всички, независимо от пола, размера и възрастта им.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Студопор

    9 0 Отговор
    Поредната простотия. Стига сте се оправдавали със З поколението. Не сте. Просто искате внимание, а не ви го дават.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Местния Козар

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Студопор":

    То верно че е тъй, ама по добре това отколкото ония с цветовете на дъгата.
  • 5 Лорд Минчо

    9 0 Отговор
    Мис Пиги отдавна се е произнесла, открили сте "топлата вода"!
  • 6 бушприт

    3 0 Отговор
    ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ!Тая мощната като я видя страх ме тресе! Кукла Барби е Ариана Гранде,а не лизото.