16 Август, 2022 18:45 1 347 4

Робот-змия ще помага на хирурзите в сложни мозъчни операции

  • робот-змия-
  • мозъчна операция-
  • хирургия-
  • революция

Гъвкавата роботизирана змия има потенциала да направи революция в хирургията

Робот-змия ще помага на хирурзите в сложни мозъчни операции - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и гъвкав робот, наподобяващ змия, който може да помага за извършването на операции на труднодостъпни места - например в сложни мозъчни интервенции, съобщава сайтът на учебното заведение, предаде БТА.

По думите на разработчиците му от Лабораторията по роботика той има потенциала да направи революция в хирургията, тъй като ще намери приложение в извършването на операции, които досега не са били възможни.

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще се контролира от хирурзи. С нейна помощ те ще могат да достигат до точното място, без да увреждат жизненоважни тъкани или органи.

В неврохирургията възможностите на лекарите често са ограничени от традиционните инструменти - по-трудно е, например, да се достигне до злокачествено образувание в мозъка с твърд скалпел, без да се увреди здравата тъкан.

В промишлеността, където роботът-змия също може да намери приложение, за да се разбере дали има повреда в реактивен двигател например, е необходимо да се проникне в него. Това обаче е невъзможно без поне частично разрушаване или разглобяване на конструкцията.

Въпреки че ще се управлява от хирурзи, роботизираната змия ще може самостоятелно да определя как да избягва препятствията и да разпознава целта. С нейна помощ ще могат да се взимат също тъканни проби или да се инжектират лекарства директно в тумори.

Освен в медицината и промишлеността, подобни роботи могат да се използват и в космоса, както и в спасителни мисии.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А робот с мозък който

    1 2 Отговор
    Живее в главата Кога!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А присажда ли мозък на, ДК

    1 1 Отговор
    Да не са толкова,, азгън,,....!?(p. S внимавай сега, слагай такова,, контра....!)
  • 4 Виктория Капитонова

    1 0 Отговор
    Тоз джъйн е само мой. Вчера Рива, днес Рива, утре пак ще ривеш. Щото не ти изнася. Тъй имаш куп болести от глава до пети.