Last news in Fakti

18 Август, 2022 08:27 8 672 4

Вход на пещера се отвори в частен имот в Смолян

  • пещера-
  • смолян-
  • устово

Според специалистите, проблемът е сериозен и трябва да се направи пълно обследване на района, за да се предотвратят потенциални инциденти с хора

Огромна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в частен имот в кв. "Устово" в Смолян, създавайки риск за инциденти с хора или нови пропадания на терена. Това посочват от инициативния комитет "За Устово“, който сигнализира за проблема община Смолян, областната администрация и други институции.

От инициативния комитет цитират коментари по случая на геолог и спелеолог, извършили оглед на пропадналия терен. Вследствие на пропадането се е образувала каверна с дълбочина най-малко 23 метра, установена от инж. Андрей Тахчийски – геолог, и Марин Господинов – спелеолог.

Според специалистите, проблемът е сериозен и трябва да се направи пълно обследване на района, за да се предотвратят потенциални инциденти с хора, заяви Елена Павлова, председател на инициативния комитет "За Устово“, цитирана от БТА. В писмото до институциите се посочва, че става дума за новообразувала се карстова пещера, чийто отвор е с площ от 6 кв. м и постоянно се увеличава. Пропадналият участък е в имот на Димитър Илиев в местността "Пазлак“. Дупката е на 2 метра от пътя, в близост до къщи, а разположението на създадената карстова пещера е точно под тунелното съоръжение на главната пътна комуникация на Смолян, алармират от инициативния комитет. В писмото до институциите се представя заключение на цитираните експерти, че геоложките процеси в новосъздадената карстова пещера са активни.

В отговор на сигнала, от Община Смолян заявиха, че са извършили оглед на място. Община Смолян ще поиска както експертна, така и финансова помощ за справяне с проблема от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, МОСВ и МРРБ, се посочва в официалния отговор от общинарите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    2 1 Отговор
    собственика е пещерняк !
  • 2 Ром Бакарди

    8 2 Отговор
    Тука има нещо! Сига разни тарикати сас миталутарсачи и фенуве на заровено имане ша налазят таз дупка виднага. Туй са 23 метра....смятайти ко има ватре, можи и някой змей да си е направил леговище и да чака пудходящия момент да са сабуди и да гарми сас огин. Асъл бърлога на гудзила можи да е туй.
  • 3 зелен петел

    0 5 Отговор
    "Устово"-куче муставо.
  • 4 Креат

    6 2 Отговор
    Отлично място за винарска изба за отлежаване на вина. Може и кръчма да си отвори.