20 Август, 2022 15:12 1 964 5

Отгледаха люцерна в марсианска почва

  • марсианска почва-
  • люцерн-
  • марс-
  • изследователи-
  • експеримент

Следващата стъпка е да се измисли система за поливане на растенията

Отгледаха люцерна в марсианска почва - 1
Снимка: Shutterstock

Ако един ден човечеството иска да направи междупланетен скок от Земята до Марс, тогава способността за отглеждане на храна ще бъде от жизненоважно значение, пише Daily Mail, предаде БТА.

Мат Деймън намери начин да оцелее в блокбастъра "Марсианецът" (2015), успявайки да отгледа картофи.

Сега това виждане може би е малко по-близо до реалността, след като американски учени са открили, че люцерната може да е ключът към отглеждането на зеленчуци на Червената планета.

Екип от изследователи от университета на Айова е успял да отгледа люцерна във вулканична почва, която имитира марсиански реголит. Растението може да се използва и като тор преди засаждане на ряпа, репички и други зеленчуци.

При подготовката на човешки мисии до Марс трябва да се обмисли система, която да осигури на астронавтите достатъчно кислород, вода и храна. Учените отдавна се опитват да открият растения, способни да растат в марсианска почва. Такова растение се оказва люцерната.

В хода на експеримента изследователите са засадили семена от ряпа и люцерна в имитация на марсианска почва. Разсадът от ряпа се е развил бавно и е бил с малки обезцветени листа. Люцерната е успяла да расте в необичайната почва без допълнителни торове.

Учените след това са решили да проверят дали самата люцерна може да се превърне в тор за други култури. Те са засадили ряпа, репички и маруля, тъй като всички тези растения имат много висок индекс на добив, ниска консумация на вода, кратък цикъл на растеж и не изискват много внимание, което ги прави желан източник на храна на Марс.

Изследователите са установили, че растежът и на трите култури се е ускорил с добавянето на люцерна в почвата. Растежът на ряпата се е увеличил със 190 процента и са добити здрави луковици, а биомасата на луковиците на репичките и листата на марулята се е увеличила съответно с 311 процента и 79 процента.

Следващата стъпка е била да се измисли система за поливане на растенията.

За целта учените са приготвили солен разтвор, имитиращ водата на Марс, и са добавили морски бактерии, наречени Synechococcus, за които е известно, че опресняват много солена вода. За четири седмици солеността на водата е намаляла с около 32 процента, но тя все още е била твърде солена, за да се отглеждат здрави култури.

Търсейки решение на проблема, учените са филтрирали разтвора през базалтови вулканични скали, което допълнително е намалило солеността, докато получената вода стане подходяща за напояване.

Когато филтрираният разтвор е бил използван за поливане на ряпа и репички, отглеждани в смесена с реголит почва, и двете растения са виреели добре.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каква м

    7 2 Отговор
    Марсианска почва, никой не е ходил до Марс пълна измама, луната е на 400к километра до там не могат да се доберат ти ми пишеш за марс
  • 2 Баба яга

    5 1 Отговор
    Истина е бе. Сега са пратили говедата да я опасат. До седмица трябва да пристигнат.
  • 3 Румен

    1 0 Отговор
    Пратете тиквоча Борисов, и ще видите за една година и газ, и мафия, и вода, и мисирки на Марс
  • 4 Марсианци

    1 0 Отговор
    Държат да се върнат на Марс... прав ви,, път,,...!
  • 5 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Ученият от Айова е аматьор,нищо не знаят мога да кажа че там са едни от най глупавите хора ,добре че имат пари да купуват таланти и учени от цял свят.
    Вулканичната почва е много хубава ,благодат днес лозята все още се отглеждат по склоновете на Везувий, в южно италианската област, чиято столица е Неапол. Това е лозарско ноу-хау, което представя собствените си характеристики на производство като всички други стилове известни вина,има специфичен вкус и цвят благодарение на тази почва ,уникално е виното им .Вулканичните почви са отлични лозарски райони.Италия има четири активни вулкана и дълги брегови линии. Комбинацията от всички тези геоложки елементи носи радост в производството на вино, като предлага разнообразие от тероари.На Марс не са били и не знаят каква е почвата ,но типично в техен стил да правят смеки за колонизация .Хамериканците кога питаха Марсианците/не съм била там ,но може и да има живот не знам ../ искат или не искат растения от планета Земя ????