Last news in Fakti

21 Август, 2022 13:37 17 112 21

Родните хотели намериха нов начин да ни бъркат в джоба

  • хотели-
  • българия-
  • закуска-
  • бонуси

Според експерти тази тенденция се налага в много от местата за настаняване по примера на апартаментите, които се отдават под наем за краткосрочен престой

Родните хотели намериха нов начин да ни бъркат в джоба  - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече хотели изключват закуската от цената на нощувката и я предлагат като отделна екстра, установи „Телеграф“. Във Видин от четири проучени хотела само в един тя е включена към цената на нощувката. В други пък въобще не предлагат тази екстра, а третият – срещу допълнително заплащане, пише Телеграф.

Така, за да може да се възползвате от менюто на хотела след нощувката, ще трябва да платите 8 лева. В Пловдив също много места за настаняване практикуват така, включително и такива с ранг от четири звезди. Там искат за сутрешното хранене 12 лева, а за ползването на басейна на хотела още 14 лева.

Според експерти тази тенденция се налага в много от местата за настаняване по примера на апартаментите, които се отдават под наем за краткосрочен престой.

Някои мотивират изключването на този бонус като възможност да не вдигат цените, тъй като и разходите за ел. енергия и поддръжка са се увеличили значително.

Кафе машина или кана за подгряване на вода за чай пък предлагат някои от местата за настаняване като бонус в стаите вместо закуска на блок маса в ресторанта.

Скок

Цените на нощувките пък варират от 20 до 40 лева на човек, като по-скъпо излиза, ако хотелът предлага закуска към нощувката. Заради скока на цената на тока, газа и хранителните продукти и хотелското настаняване е поскъпнало с между 20 и 40%.

Така, ако преди година можеше да се наеме двойна стая във Видин с включена закуска за 50 лева, то сега най-ниската цена за същото помещение е 60 лева, което е с 20% по-скъпо.

Ваучери

Системата с ваучерите за туризъм все още не може да бъде използвана от работещи във фирми, които плащат с тях част от възнагражденията.

Това обявиха туроператори, хотелиери и ресторантьори, които очакваха рекламна и информационна кампания от Министерството на туризма, цитирани от Травел нюз.

Мярката беше гласувана в актуализацията на бюджета на страната с цел стимулиране за ползване на туристически услуги и важи до края на годината, като преди това ваучерите можеха да се използват само за храна.

По този начин трябва да бъде подпомогнат най-засегнатият бранш от световната ковид пандемия. Към момента единствено в курортния комплекс Албена приемат ваучери, но само при доплащане на резервирани ваканции.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Главен редактор в сянка

    16 0 Отговор
    Това е чудесна новина!
  • 2 Мани, мани

    20 0 Отговор
    Територия на хаоса.
  • 3 £€¥√

    22 3 Отговор
    В Пловдив също много места за настаняване практикуват така, включително и такива с ранг от четири звезди. Там искат за сутрешното хранене 12 лева

    Ахаха
    Отиваш в близкия магазин или баничарница и закуската е готова за по-малко от 12лв

    Коментиран от #4

  • 4 Лост

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "£€¥√":

    Вземаш яйца и ги скриваш някъде. Баш Майстора в действие.
  • 5 без съмнения

    28 2 Отговор
    Е така се привличат туристи! Сега хотелите им ще се препълнят и ще има да чакаме, докато се вредим.
  • 6 КОй

    20 4 Отговор
    За това не ходя по БГ на почивки....ДАЛЕЕЕЧ далеч.....
  • 7 вижда се

    29 3 Отговор
    БГ. хотелите са хосписи , а хотели има в белите държави !!
  • 8 Ти си

    18 18 Отговор
    Стига глупости ! Родните хотелиери нищо не са измислили ! Това е практика от години по цял свят . Който твърди че това е наше родно изобретение не е излизал извън границите на България.
  • 9 Аз, отивам на бунгало

    11 2 Отговор
    Даже и дрехи не нося,, да, не пера после, пък който отива на хотел, да му мисли...!
  • 10 уфф

    16 2 Отговор
    То пък все едно е от сега това? Винаги е имало хотели, които не предлагат закуска! Аз все такива търся, защото не закусвам и ставам късно. Изтрябвало ми е някой да ми включи и закуска в цената!

    Коментиран от #17

  • 11 Соваж бейби

    12 2 Отговор
    Често се случва и камериерката да не почисти както трябва,налага се да се обаждаш по телефона на рецепцията или директно тъсрсиш управител .Рядко наемаме хотел ,само в държава в която не сме били ,посещения и обиколка с гид .Ако имаме интерес второ посещение ,търсим студио,апартамент,къща за две седмици под наем и няма проблеми ,и по евтино .
  • 12 АБВ

    14 2 Отговор
    Като има балъци да ходят
  • 13 Айдееее

    16 2 Отговор
    мирясайте с тия хотели, оставете ги на укрите !
  • 14 Гост

    18 0 Отговор
    Ужас, ся ко ше ям? Нема да има пържени филии с 5гр конфитюр, нито мекици с 20гр сирене, баничка с айрян......къде ще ваканцуваме?
  • 15 Дървеница

    14 2 Отговор
    Категоризацията на хотелите в бг не трябва да е в звезди, а в черни дупки.
  • 16 Джо

    12 0 Отговор
    Това статия написана от идиот ли е? Винаги е имало хотели без предлагане на храна.
  • 17 Фея

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "уфф":

    Същото щях да пиша...
    Никога не бих се лишила от сън, за да закусвам.
    Предпочитам да си поспя. Нито мога да ям преди обед, нито мога да ям боклуците: пържени филийки, съмнителни салами, палмово сирене, яйца...Кафе не пия, мляко също, нито разни захарни сокчета. Само плащам закуски, които не консумирам. Отдавна ми се искаше да не ме задължават да им плащам закуска, която не консумирам...
  • 18 ДОСТ

    3 3 Отговор
    ТАКА ЩЕ ФАЛИРАТ ПО-БЪРЗО. НЕКА. ХАК ИМ Е.
  • 19 Тъпи сте

    5 1 Отговор
    2022г - цена за 1 мегават ток - 700лв без ДДС и без такси
    2021 - 200лв
    2020г - 84лв
    2019г - цени като битовите абонати

    За цените на хранителните продукти защо нищо не пишете? А колко е годишната инфлация?
  • 20 Турист

    4 0 Отговор
    Вече 3та година почивам в Турция,и съм супер доволен от качественното обслужване и предлагания комфорт ....Е в Блгария това няма да се случи никога докато мислим как да забогатеем брзо на нечий друг гръб.....
  • 21 Одит

    1 0 Отговор
    Марииче, по целия свят е нормално закуската да не е включена! Много хора не закусват и не искат да плащат за нея!