Last news in Fakti

23 Септември, 2022 14:49 737 9

Създадоха биоразградими музикални плочи

  • музикални плочи-
  • биоразградими-
  • винил-
  • великобритания

Те са дело на британска компания

Създадоха биоразградими музикални плочи  - 1
Снимка: Shutterstock

Създадоха биоразградим винил на захарна основа, който може да направи революция в музикалната индустрия. Според създателите на материала той ще помогне да се намали вредното влияние на пластмасата върху природата, предаде NOVA.

Британската компания, разработила продукта, твърди, че върху него по-лесно могат да се правят записи, които не отстъпват по качество на традиционните винилови плочи. Те обаче трудно се преработват след излизането им от употреба. А остатъчният продукт от тях се разгражда изключително трудно в природата и е токсичен.

Според запознати макар да живеем в дигитална ера, в която има лесен достъп до разнообразно музикално съдържание в мрежата, търсенето на плочи се увеличава. Вероятно това се дължи на факта, че те „могат да се пипнат и да се създаде усещането, че държиш музиката в ръцете си”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    6 0 Отговор
    Майтапчии! Хлебарките да ти изядат музиката!
  • 2 Адам Хилтън

    5 0 Отговор
    А Респром ли ще прави биоразградимите мегафони?
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор
    Няма аналог на топлия прозрачен звук на ламповите уредби, както и свежия звук на грамофона! Който не го е чувал, не може да го оцени!
  • 4 Дааааааам

    2 2 Отговор
    Ногу са полезни, от кравешка тор са. После сАдиш музикални домати, патладжан и т. н. т.
  • 5 2254

    4 0 Отговор
    Страхотно изобретение! Жалко само, че освен някои ретро ентусиасти, никой не слуша музика на плоча. А на старите от прост винил, най-хубавото им е, че НЕ са биоразградими. Можеш да си ги слушаш и след 50 години. Язък за бомбастичната екоталибанска новина!

    Коментиран от #7

  • 6 го шо

    2 0 Отговор
    нещо не съм в състояние да им оценя изобретението. твърде малко плочи се изхвърлят, мисля. хората си ги разменят, препродават ги... особено при сегашните им цени. имам плочи на по няколко десетилетия, продължавам да купувам. предпочитам винила, толкоз.
  • 7 го шо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "2254":

    не си прав. през 2020 за пръв път приходите от продажбата на плочи са надхвърлили тези от продажбата на дискове. вече има приличен избор, дори у нас. (дори в момента ровя в един сайт за продажби.)
    да, донякъде е проблем, че за да се извади наистина добър звук от винила трябва и добра аудиосистема, но и с по-скромна човек може да изпита истинско удоволствие от слушането.
  • 8 Оооо, когато

    0 1 Отговор
    Нямам за ядене, ще си ги хапвам...!
  • 9 оня с магарето

    0 1 Отговор
    За вегани с тротинетки са