3 908 12

Рецепта на деня: Ябълков десерт "Жалузи"

  • ябълки-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • тарт-
  • жалузи-
  • какво да сготвя

Есенно предложение

Рецепта на деня: Ябълков десерт "Жалузи" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 5 ябълки
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 3 с.л. коняк
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 ч.л. брашно
  • 2 с.л. безсолно масло
  • 1 лист бутер тесто
  • 1 яйце
  • захар за поръсване
  • ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките и ги почистете от семките и твърдата вътрешност. Нарежете ги на 8 резена и ги сложете в голяма купа. Към тях добавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок, брашното, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, коняка и солта. Разбъркайте добре и пресипете в стъклена тавичка. Печете ябълките в предварително загрята фурна на 175 градуса 40 минути.

2. Развийте листа размразено бутер тесто (42х32 см) и го сложете хоризонтално пред вас, с дългата страна. Разделете тестото на три равни части и от двата края изрежете ленти с ширина 2 см. Ако дължината на листа тесто ви е 42 см, двете ленти открая трябва да са по 14 см, като по средата остане също 14-сантиметрова лента. Изсипете охладените ябълки върху тестото по средата и ги разпределете равномерно.

3. Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и намажете с него лентите тесто. След това ги прегънете навътре, върху ябълките, като редувате лява и дясна лента. Отгоре намажете целия тарт с яйце и поръсете с кристална захар. Печете ябълковия тарт в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете градусите на 170 и печете още 20 минути. Последните 2-3 минути от печенето включете грил функцията, за да се карамелизира захарта, но наблюдавайте сладкиша през това време.

4. Сервирайте правоъгълно парче ябълков тарт с топка ванилов сладолед по желание.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛФА КЕНТАВЪР

    3 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 2 Любител

    3 0 Отговор
    Ябълките се нареждат стъпаловидно и изглеждат като ламели на щора, оттам идва и името "жалузи" което означава щори на немски. Вкусен немски сладкиш със ябълки.
  • 3 Бавносвяткащия юстас

    2 0 Отговор
    Захар, има, възрастни хора са повече податливи на непоносимост, иначе е един от любимите ми сладкиши..!
  • 4 црррр

    1 0 Отговор
    Жалузи са и метални решетки на прозорци. На френски.

  • 5 още

    0 0 Отговор
    Податливи са на заболявания. Имат непоносимост към захарта.
  • 6 яйла

    0 0 Отговор
    Алфа Центавър.
  • 7 инж технолог по хранене

    1 1 Отговор
    Предпочитам печена тиква с мед и орехи или парче от торта "Гараш".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.