Необходими продукти:
- 5 ябълки
- 3/4 ч.ч. захар
- 1 шушулка ванилия
- 3 с.л. коняк
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/4 ч.л. сол
- 2 ч.л. брашно
- 2 с.л. безсолно масло
- 1 лист бутер тесто
- 1 яйце
- захар за поръсване
- ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките и ги почистете от семките и твърдата вътрешност. Нарежете ги на 8 резена и ги сложете в голяма купа. Към тях добавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок, брашното, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, коняка и солта. Разбъркайте добре и пресипете в стъклена тавичка. Печете ябълките в предварително загрята фурна на 175 градуса 40 минути.
2. Развийте листа размразено бутер тесто (42х32 см) и го сложете хоризонтално пред вас, с дългата страна. Разделете тестото на три равни части и от двата края изрежете ленти с ширина 2 см. Ако дължината на листа тесто ви е 42 см, двете ленти открая трябва да са по 14 см, като по средата остане също 14-сантиметрова лента. Изсипете охладените ябълки върху тестото по средата и ги разпределете равномерно.
3. Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и намажете с него лентите тесто. След това ги прегънете навътре, върху ябълките, като редувате лява и дясна лента. Отгоре намажете целия тарт с яйце и поръсете с кристална захар. Печете ябълковия тарт в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете градусите на 170 и печете още 20 минути. Последните 2-3 минути от печенето включете грил функцията, за да се карамелизира захарта, но наблюдавайте сладкиша през това време.
4. Сервирайте правоъгълно парче ябълков тарт с топка ванилов сладолед по желание.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 АЛФА КЕНТАВЪР
10:12 25.09.2022
2 Любител
11:50 25.09.2022
3 Бавносвяткащия юстас
12:31 25.09.2022
4 црррр
13:52 25.09.2022
5 още
13:54 25.09.2022
6 яйла
13:55 25.09.2022
7 инж технолог по хранене
13:57 25.09.2022
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.