Last news in Fakti

28 Септември, 2022 14:31 11 968 17

Всеки човек преживява 3 вида любов в живота си

  • любов-
  • психология-
  • връзка-
  • видове

Психолозите са на мнение, че преминаваме през три вида любовни връзки през живота си

Всеки човек преживява 3 вида любов в живота си - 1
Снимка: Shutterstock

През целия си живот ние непрекъснато се влюбваме и скъсваме – понякога само за да се съберем отново. Някои хора влизат в нашата орбита, други си отиват, карайки ни да преживяваме драматични емоционални възходи и падения, които дори не сме смятали за възможни.
Но психолозите казват, че човек може истински да се влюби само три пъти, пише aia.bg. И всяко такова емоционално преживяване по свой начин е важно и дори необходимо за житейския ни път.

1. Приказна любов

Доста често първата ни любов пристига, когато сме още много млади. Струва ни се чувството, за което сме чели в приказките. Затова го идеализираме и вярваме, че е за цял живот.
В този момент сме склонни да правим неща, които нашите връстници или членове на семейството очакват от нас. Ние отказваме да обърнем внимание на малките проблеми и сме готови да жертваме принципите си в името на връзката си, защото дълбоко в себе си вярваме, че всичко е както трябва.
Начинът, по който отношенията ни изглеждат отвън, е по-важен за нас от това, което наистина чувстваме.
Такава любов ни учи, че гледането към партньора ви е също толкова важно, колкото и оглеждането около вас.

2. Сложна любов

Втората любов в живота ни е най-сложната. Уверени, че сме научили урока си от предишния опит, ние се грижим да изберем съвсем различен тип партньор. Или поне така мислим.
Вероятно ще бъдем манипулирани, излъгани или дори наранени. Придържаме се към всяка възможност да закърпим отношенията си, но всеки нов опит се превръща в още по-голям провал. Това е истинска драма само с моменти на щастие.
За пореден път истинските ни чувства се отклоняват в полза на нещо друго – в този случай безкрайни опити за спасяване на болна връзка.
Такава любов ни учи, че е важно да бъдеш обичан в замяна.

3. Зряла любов

Третата любов се появява в живота ни, когато вече сме се отказали да чакаме. То идва непотърсено и изглежда не отговаря на нашата представа за това каква трябва да бъде истинската любов. Не изглежда перфектно. Но това е истинска връзка, характеризираща се с усещане за изключителна лекота – нещо, което не може да бъде обяснено с думи.
На този етап от живота вече нямаме никакви очаквания. Не губим време в измисляне на качества, които любовта на нашия живот трябва да притежава. Така че най-накрая сме готови да приемем партньора си такъв, какъвто всъщност е. И, също толкова важно, нашият партньор ни възприема по абсолютно същия начин.
Такава любов ни учи да бъдем истински и че връзката не трябва да бъде перфектна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек има само една Любов

    22 2 Отговор
    И тя е към Живота! Другото е правене на деца с подходящия или неподходящия партньор!

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Фикус

    5 2 Отговор
    Всеки човек преживява 3 вида любов и 3 вида интимна занимавка с кекс в живота си.
  • 3 батка романтик

    8 1 Отговор
    Много повече от три вида е. Че те някой една не успяват да изживеят, а за три говорим.
  • 4 Фифи сладката

    6 1 Отговор
    Любовта е строга индивидуалност,възприета от мъжете и жените. Любовта украсява времето ни на полет над житейските проблеми.
  • 5 Ами

    20 3 Отговор
    Най накрая нещо , с което съм съгласен ! Пропуснали да обаче , изненадващата любов ! Когато вече не я търсиш , подредил си си всичко в живота , и - тряааас !!! Поразява те като мълния ! Първо се плашиш дори , и опитваш да избягаш , но сърцето тържествува върху мозъка ! Такава любов , е от най силните ! Понякога градивна , друг път - разрушителна ! Но тези , които я изпитат , са щастливци , каквото и да стане !

    Коментиран от #8

  • 6 Жалко

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Човек има само една Любов":

    За вас ! Съществувате , без да сте живяли !
  • 7 Лилия

    1 2 Отговор
    Някои само 1 вид, еднократно.
  • 8 Нееее

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Разбивачи на семейства са!

    Коментиран от #10

  • 9 ннннннннн

    11 2 Отговор
    Има изненадваща любов. Изпитвал съм я. Видях една мома, заради която си изпуснах чашата с вода. Тя се засмя и отиде за метла и лопатка. Метохме заедно. Дойде чистачката,изгледа ни студено,взе счупената чаша с лопатката,грабна метлата,врътна се и се изгуби по коридора. След три дни се срещнахме с хубавицата отново. Покани ме да пазаруваме в МОЛ-а и ми купи чаша. Така карахме 6 години. След това прие да се сгодим.
  • 10 Пич

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Нееее":

    Не е задължително , участниците да са семейни ! Но понякога се случва вашата хипотеза ! Затова казах , че понякога е градивна , друг път - разрушителна !
  • 11 Да допълня

    0 2 Отговор
    Между видовете любов си забрайла припева Алек Лей селяни т.Пи
  • 12 Идън

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Човек има само една Любов":

    Най- хубави са децата правени с любов. И не само. Всичко ! Живот без любов е едно съществуване и функциониране. Любовта дава стимул за живот.
  • 13 Любов, кой я е измислил

    2 1 Отговор
    Тази щуротия, само,, наранява,, хората.... никаква не съм изпитвала, а забравих имаше една,, виртуална,, кратичка но , ми отвърнаха... бях на седмото небе..!

    Коментиран от #14

  • 14 лоша

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Любов, кой я е измислил":

    Върви си брой парите, докато и те не са станали виртуални! Тези неща с чувствата не са за чипита като теб!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей дърт буклук, на дамски братчетката

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "лоша":

    Мъжа, си изложи и мене също, що за, изруд си, на какво вярваш ти, на всичкото отгоре си и,, бездомна,, айде легализира ха ти,, професията,, печели, да имаш за място при башта си...!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.